Odrasli

PET RANIH SIMPTOMA RAKA KOSTIJU: Ne zanemarujte noćne bolove, modrice i kvržice, kasna dijagnoza može da se završi fatalno (FOTO)

Opaka bolest napada i decu, a lekari je često mešaju sa bolovima rasta, napregnutim mišićima i sportskim povredama.

29.09.2023 19:00

PET RANIH SIMPTOMA RAKA KOSTIJU: Ne zanemarujte noćne bolove, modrice i kvržice, kasna dijagnoza može da se završi fatalno (FOTO)
shutterstock.com

Primarni karcinom kostiju nije česta bolest, ali je veoma opasna i uz to je lekari teško otkrivaju. Primera radi, više od tri četvrtine slučajeva raka kostiju u Velikoj Britaniji u početku se pogrešno dijagnostikuje, pokazali su rezultati istraživanja u ovoj evropskoj zemlji.

Britanski zdravstveni stručnjaci sporo prepoznaju bolest u ranoj fazi, često pripisiujući simptome manjom zdravstvenim problemima. Ipak, postoje neki znaci na koje bi trebalo obratiti pažnju, a koji mogu da ukažu na prisustvo ove opake bolesti pre nego što se ona proširi.

Kako piše britanski San, prema Fondu za istraživanje raka kostiju (BCRT) pet najčešćih simptoma uključuje:

  • Stalni ili povremeni bol u kostima, koji se često pogoršava noću
  • Kvržicu, otok ili upalu iznad krupnijih kostiju
  • Probleme sa pokretljivošću, kao što su ukočeni zglobovi ili smanjeno kretanje
  • Neobjašnjivo šepanje ili smanjen opseg pokreta
  • Lako stvaranje modrica

Takođe, neki pacijenti se žale na umor, znojenje, groznicu, gubitak težine, gubitak mišićnog tonusa i frakture kostiju.

shutterstock.com

Umor je simptom koji ne bi trebalo olako odbacivati

Svake godine u Velikoj Britaniji oko 560 ljudi oboli od raka kostiju, a trećinu obolelih čine deca i tinejdžeri. Bitku protiv ove bolesti izgubi 380 pacijenata.

Studija BCRT-a pokazala je da je u 76 odsto slučajeva uspostavljena pogrešna dijagnoza, a u proseku je potrebno osam dolazaka na ispitivanja pre nego što rak kostiju bude otkriven. Simptomi koji ukazuju na rak kostiju često se pogrešno dovode u vezu sa bolovima rasta, sportskim povredama, artritisom, tendonitisom i napregnutim mišićima.

Zbog raka kostiju devojčica ostala bez podlaktice

Harmoni Morgan-Loung imala je svega osam godina kad je 2020. primetila neobičnu kvržicu. Uz to, osećala je trnce u prstima i često je bila umorna. Roditelji su je odveli u bolnicu, ali su lekari mislili da ima infekciju i dali su joj antibiotike.

Ni novi odlazak kod lekara nije rezultovao analizama i ispitivanjima koja bi dovela do dijagnoze. Pravi uzrok zdravstvenih problema ove devojčice otkriven je tek kada joj je porodični prijatelj predložio odlazak na rendgen.

Harmoni je dijagnostikovan Juingov sarkom, retka vrsta raka koja razjeda kost i okolno tkivo. Devojčica je prošla cikuls hemioterapije i radioterapije i ostala je bez ruke od lakta.

- Da je zbog kvržice odmah otišla na rendgen, rak bi bio otkriven u ranoj fazi. Ali, plašim se da bi zdravstveno stanje moje ćerke sada bilo sasvim drugačije da nije bilo našeg porodičnog prijatelja koji nam je predložio rendgen - kaže Aron Morgan Loung, tata malene Harmoni.

Rana dijagnostika je ključna

Rana dijagnoza bolesti dramatično poboljšava ishode za pacijente kao što je Harmoni, i smanjuje potrebu za lečenjem i operacijom.

Prema rečima dr Džasmin Parkinson, menadžerke istraživanja i grantova u britanskoj organizaciji "Deca protiv raka", rana dijagnoza zaista pravi razliku između života i smrti.

Postoje četiri glavna tipa raka kostiju:

  • Osteosarkom (najčešći, koji obično pogađa decu i adolescente mlađe od 20 godina)
  • Juing sarkom (čest kod mladih između 10 i 20 godina)
  • Hondrosarkom (kod starijih od 40 godina)
  • Hordom (ređi oblik koji se često dijagnostikuje kod odraslih)
  • Lečenje zavisi od vrste i stadijuma raka, ali često uključuje operaciju, hemioterapiju, transplantaciju matičnih ćelija, radioterapiju i terapiju protonskim snopom.

    BONUS VIDEO:

     

    Komentari (0)