Odrasli

NADUTOST STOMAKA ILI SALO: Kako da prepoznate razliku i rešite problem! (FOTO)

Prema rečima nutricioniste zdrava ishrana i fizička aktivnost su ključni za oba problema.

13.12.2023 15:00

NADUTOST STOMAKA ILI SALO: Kako da prepoznate razliku i rešite problem! (FOTO)
shutterstock.com

Mnogi ljudi imaju problem sa nadutosti stomaka posebno posle jela. Ovaj problem podjednako pogađa i muškarce i žene. Često do uvećanja stomaka dolazi i nakon što se salo nataloži u top predelu posebno kod žena koje su zagazile u zrele godine i ušle u menopauzu. Nekad je vrlo teško napraviti razliku da li je stomak naduven ili imate višak kilograma.

Shutterstock

Gasovi u crevima koji izazivaju nadutost mogu biti bolni

Kako se osloboditi nadutosti

Kako objašnjavaju lekari ukoliko se stomak širi i skuplja, verovatno je u pitanju nadutost koja povremeno nastaje usled akumulacije i gasova u digestivnom traktu. Ukoliko dođe do preteranog skupljanja gasova creva se rastežu što prouzrokuje bol. S druge strane, masnoća na stomaku je često rezultat ishrane, genetike i načina života. Ako je u pitanju salo stomak će biti čvršći.

Kako piše portal "Eat This, Not That“ da biste se rešili nadutosti izbegavajte hranu koja nadima kao što je brokli, pasulj, kupus... Ukoliko želite da se nadutosti rešite na prirodan način najbolje je da u svoju svakodnevnu rutinu uključite čaj od su čaj od đumbira ili nane.

Istraživanja su pokazala da đumbir i na prirodno smiruju probavni sistem i ublažavaju gasove. Uz to đumbir je provereno sredstvo za podizanje imuniteta tako da ćete istovremeno i ojačati organizam.

Drugi, vrlo delotvoran način je redovna fizička aktivnost posebno ona koja stimuliše znojenje. Na ovaj način se telo osbađa viška tečnosti ali i stimuliše rad creva zbog čega se posle svakog treninga osćamo lakše i bolje.

shutterstock.com

Nije lako rešiti se sala na stomaku

Kako se rešiti sala na stomaku

Prema rečima nutricioniste Destini Mudi rešiti se sala na stomaku nije jednostavno. Često višak masnoće u ovom predelu imaju čak i mršave osobe. 

- Uklanjanje sala na stomaku zahteva sveobuhvatan pristup. Prioritet je visokokvalitetna ishrana s niskim sadržajem zasićenih masti, prerađene hrane, rafinisanih ugljikohidrata i dodanog šećera. Ova vrsta ishrane sprečava nakupljanje masti na stomaku - objasnila je ona.

Prema njenim rečima kontrola unosa kalorija je jedan od ključni faktor u borbi protiv masti, jer sprečava prekomerno povećanje težine u celom telu.

- Za optimalno sagorijevanje masti važno je da imate uravnoteženu fitnes rutinu, odnosno da kombinujete vežbe otpora s kardio treningom koji će popmoći da se izgradi zategnuto jezgro mišića - dodala je Mudi.
Konkretni saveti

shutterstock.com

Nadutost se najčešće javlja posle jela

 

Mudi je ponudila i konkretne savete kako da se rešite nadustosti i viška sala na stomaku. 

  • zdravlje creva treba da vam bude na prvom mestu
  • jedite hranu bogatu probioticima kao što su kiseli kupus i jogurt koji normalizuju rad creva
  • pijte dovoljno vode
  • voda može pomoći u smanjenju zadržavanja tečnosti u organizmu jer pomaže čišćenju organizma i izlučivanju tečnosti kroz urin
  • više vode obavezno popijte kad jedete slanu i začinjenu hranu jer izbacivanjem viška tečnosti doći će do ublažavanja nadimanja
  • zdrava ishrana
  • jedite polako i dobro sažvaćite hranu koja će se lakše svariti, a i gutaćete manje vazduha nego kadhalapljivo jedete bez dovoljno žvakanja
  • stres je još jedan od razloga koji može doprineti nagomilavanju stomačne masti i nadimanju, zato pronađite način kako da se oslobodite stresa
  • hobi, meditacija, joga mogu da pomognu u eliminisanju stresa što će vam pomoći da se rešite nadutosti i viška kilograma

BONUS VIDEO:

Komentari (0)