Odrasli

KAKO DA UBLAŽITE ARTRITIS TOKOM ZIME: Stručnjak predlaže pet jednostavnih koraka za saniranje bolova (FOTO)

Neaktivnost i uživanje u određenim namirnicama tokom hladnih meseci mogu da pogoršaju simptome.

09.12.2023 15:00

KAKO DA UBLAŽITE ARTRITIS TOKOM ZIME: Stručnjak predlaže pet jednostavnih koraka za saniranje bolova (FOTO)
shutterstock.com

Hladno vreme i visoka vlažnost vazduha tokom zimskih meseci mogu negativno da utiču na zdravlje zglobova, što se posebno odražava na osobe koje pate od artritisa.

Stjuart Mekgin, generalni direktor kompanije koja pruža zdravstvene usluge u Velikoj Britaniji, objasnio je za britanski Ekspres šta bi trebalo raditi tokom hladnih jesenjih i zimskih dana kako bi problemi izazvani artritisom bili svedeni na minimum.

1. Ugrejte se

Jedan od najboljih i najjednostavnijih načina da ublažite ili čak izbegnete artritične bolove zimi je da se dobro utoplite.

- Nosite rukavice, šalove, džempere i tople kapute ukoliko ste prinuđeni da izađete iz kuće. Tako ćete najbolje zaštititi svoje zglobove i mišiće – savetuje Mekgin.

2. Pažljivo birajte hranu

Određene namirnice mogu da povećaju rizik od pojave bolova tokom zime.

- Trebalo bi da izbegavate slatke, prerađene i masne namirnice koje imaju malu nutritivnu vrednost. Neke namirnice koje bi trebalo uključiti u ishranu su riba, orašasti plodovi, voće i povrće. Hranljivi obroci mogu pozitivno da utiču na smanjenje upale – tvrdi Mekgin.

3. Vitamin D

O ovom vitaminu mnogo smo slušali u vreme pandemije korona virusa. Stručnjaci su ga preporučivali kao dobru zaštitu, bilo kroz sunčanje, bilo kroz suplementaciju. I kad je reč o osobama koje boluju od artritisa, Mekgin smatra da vitamin D može da bude od značajne koristi.

FOTO: shutterstock.com

Suplementacija vitaminom D je neophodna ukoliko ga ne unosite u dovoljnim količinama rkoz namirnice

- Tokom zime smo izloženi manjoj količini sunčeve svetlosti, što snižava nivo D vitamina u našem organizmu. Pacijenti sa artritisom obično osećaju jače bolove kad im padne nivo vitamina D. Dodajte ovaj vitamin kroz namirnice ili kroz suplemente. Jedite sardinu, losos ili obogaćene žitarice – preporučuje Mekgin.

4. Izbegavajte stresne situacije

Stres nije dobar ni za zdrave osobe, a posebno ne za one koje boluju od artritisa. Mekgin savetuje da što je više moguće izbegavate stresne situacije kako biste poštedeli svoje telo. Njegova preporuka je, takođe, da provodite više vremena sa ljudima koji vam prijaju i da što je više moguće ugađate sebi.

5. Ostanite aktivni

Iako mnogi razmišljaju o leškarenju tokom zime, istina je da bi fizička aktivnost mogla da bude od koristi svima koji imaju artritis. Vežbanje ne samo da povećava nivo energije i popravlja raspoloženje, već i povećava snagu i fleksibilnost mišića, što može da ublaži bolne simptome artritisa.

Pixabay.com

Vežbe sa elastičnim trakama u kućnom ambijentu mogu da budu korisne obolelima od artritisa

 

Preporuka je da i tokom zime oboleli od artritisa budu fizički aktivni barem 150 minuta nedeljno. Brzo hodanje, joga, plivanje, kao i vežbe sa elastičnim trakama i akvabik mogu da budu neke od aktivnosti koje ćete sprovoditi tokom zime ukoliko imate bolove u zglovobima zbog artritisa.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)