Odrasli

VOLITE LI PARADAJZ: Jedna grupa ljudi trebalo bi da ga izbegava, evo šta se može desiti u organizmu ako ga jedu (FOTO)

Iako je bogat mnogim hranljivim sastojcima, može uticati na povišen nivo mokraćne kiseline i druge bolesti.

24.11.2023 17:00

VOLITE LI PARADAJZ: Jedna grupa ljudi trebalo bi da ga izbegava, evo šta se može desiti u organizmu ako ga jedu (FOTO)
Pixabay.com

Verovatno ste među većinom koji ne mogu da zamisle trpezu bez paradajza za koji se zna da je izuzetno hranljiv i da obiluje mnogim vitaminima i mineralima. Prema nekim istraživanjima on bi mogao da dovede do povišenog nivoa mokraćne kiseline i da pogorša stanje pacijenata koji su oboleli od gihta.

Giht predstavlja oblik atrtiritsa koji uzrokuje epizode bola kada visoki nivoi mokraćne kiseline počnu da se kristališu i talože oko zglobova, a određena hrana koju jedete može tome doprineti, prenosi verywellhealth.com.

Organsko jedinjenje poznato kao purin koje je prisutno u određenim namirnicama stvara mokraću kiselinu  dok je telo razlaže. Zbog toga se pacijentima koji imaju problem sa artritisom savetuje da ograniče unos hrane koja sadrži visok procenat purina poput mesa, određenih riba ili alkohola i slatkog pića. Dijeta se vezuje samo u 10 odsto slučajeva jer se većina pripisuje genetici ili gojaznosti i insulinskoj rezistenciji. Iako se tvrdi kako purina nema u velikim količinama u paradajzu neke nedavne studije sugerišu da on može izazvati giht kod nekih ljudi.

Istraživanja su pokazala da konzumiranje paradajza pre obroka može smanjiti telesnu težinu i holesterol kao i nivo šećera u krvi pa čak i mokraćne kiseline u krvi. Budući da je ovo povrće bogato vitaminom C smatra se da pomaže kod sprečavanja upala. On povećava i nivo antioksidanasa i smanjuje holesterol.

Shutterstock

Ukoliko utvrdite da vam paradajz smeta, stručnjaci poručuju da treba izbaciti koncentrovane proizvode od ovog povrća

Pošto je giht zapaljensko stanje, smatra se da smanjenje upale automatski smanjuje rizik od gihta što znači da ga paradajz smanjuje, a ne povećava. Sa druge strane mnogi ljudi smatraju da je paradajz odgovoran za giht. Iako su dokazi za ovo mali, ovo povrće sadrži dva potencijalna okidača kao što su fenolna kiselina i glutamat.

Iako je njihovo prisustvo u paradajzu malo, moguće je da su neki ljudi sa gihtom osetljivi na to. Iako su neke studije pokazale da ishrana igra veliku ulogu u pojavi gihta prema istraživačima genetika igra najveću ulogu u tome.

Najbolji način da proverite da li vam paradajz izaziva ovo stanje jeste da eliminišete sve proizvode od paradajza iz vaše ishrane i vidite nakon nekoliko nedelja da li se vaši simptomi poboljšavaju. Ako verujete da je ovo povrće krivac za pojavu gihta, izbegavajte koncentrovane proizvode, kečap, roštilj sosove i sosove za testenine na bazi paradajza. U tom slučaju okrenite se drugom povrću i voću koje sadrži vitamin C poput kupusa, crvene paprike, cvekle, mandarina, grejpa i trešnji.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)