Odrasli

AKO STE MLAĐI BRAT ILI SESTRA IMATE RIZIK OD OVOG OBOLJENJA: Švedski naučnici tokom istraživanja došli su do šokantnog saznanja!

Tokom odrastanja izloženi su i većem broju infekcija.

22.10.2023 13:00

AKO STE MLAĐI BRAT ILI SESTRA IMATE RIZIK OD OVOG OBOLJENJA: Švedski naučnici tokom istraživanja došli su do šokantnog saznanja!
pexels.com

Stariji brat ili sestra su najčešće najveća podrška i bezrezervna ljubav za ceo život. Međutim, iako je to velika prednost ne samo tokom odrastanja već i kasnije tokom celog života, naučnici su doški do saznanja da ako ste mlađi brat ili sestra podloćniji ste određenim bolestima. Prema rezultatima istraživanja švedskih naučnika ukoliko ste mlađi imate veći rizik od ankilozirajućeg spondilitisa jedne vrste hroničnog inflamatornog artritisa, prenosi britanski San.

Ova bolest najčešće se javlja u poznim godinama, ali je primećeno da se sve češće pojavljuje kod dece kojima su uklonjeni krajnici čime se rizik od ovog oboljenja povećava za 30 odsto. Kako su naučnici otkrili, mlađa braća i sestre tokom odrastanja su izloženija većem broju infekcija.

- Imati stariju braću i sestare, kao i operacije krajnika povezani su sa razvojem ankilozirajućeg spondilitisa. Ovo je slučaj čak i nakon prilagođavanja zajedničkih faktor porodice u analizi poređenja braće i sestara- navodi dr Matilda Morin sa Instituta Karolinska. 

Shutterstock

Naučnici su došli do saznanja da su mlađa deca u ranoj dobi izloženiji infekcijama

Prema njenim rečima mehanizam iza ovog povećanog rizika se ne može najbolje utvrditi iz dobijenih podataka istraživanja, ali se pokazalo da su bebe sa starijom braćom i sestrama bile izloženije infekcijama u ranom životu više nego bebe bez braće i sestara.

Ankilozantni spondilitis izaziva zapaljenje kičme, zglobova i tetiva što dovodi do bola, umora i ukočenosti. Lečenje podrazumeva kombinaciju vežbanja, fizioterapije i antiinflamatornih lekova. Iako stručnjaci veruju da je glavni uzrok ovog oboljenja genetika oni veruju da i faktori ranog života igraju važnu ulogu. 

Jedna studija je uporedila izloženost različitim faktorima rizika u ranom životu kod odraslih sa i bez ovog stanja. Slučajevi su morali da imaju stacionarnu ili ambulantnu posetu specijalističkoj klinici sa zabeleženom dijagnozom spondilitisa između januara 2001. i decembra 2023. godine.

Foto: Shuterstock

Neki od faktora koji ukazuju na rizik od ovog stanja su i dužina trudnoće kao i starost majke tokom trudnoće

Osim genetike naučnici su primetili da postoje i drugi faktori rizika za pojavu ove bolesti i to: 

  • starost majke pri porođaju
  • njena težinu u ranoj trudnoći
  • da li je pušila tokom trudnoće
  • težina bebe na rođenju
  • porođaj carskim rezom
  • infekcije majke tokom trudnoće
  • dužina trudnoće
  • godišnje doba u vreme rođenja beba 

Drugi faktri koji su uzeti u razmatranje su broj braće i sestara, ozbiljnije dečije infekcije od rođenja do 15. godine kao i uklanjanje krajnika i slepog creva pre 16. godine. 

Takođe, rođenje u letnjim i jesenjim mesecima imalo je manji rizik od pojave ove bolesti za razliku od osoba koje su rođene u zimskom periodu. Imati jednog ili više braće ili sestara povećavalo je rizik za 18 odsto dok je dvoje ili više starijih povećavalo pojavu ovog oboljenja za čak 34 odsto, navela je u ovoj studiji dr Morin.  

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)