Roditeljstvo

EVO ŠTA NAJVIŠE MUČI OSNOVCE OVIH DANA: Jesen u sastavima glavobolja za decu, ali i nastavnike (FOTO)

Decu treba ohrabriti da se upuste u igru reči, poručuje stručnjak za kreativno pisanje.

19.10.2023 18:00

EVO ŠTA NAJVIŠE MUČI OSNOVCE OVIH DANA: Jesen u sastavima glavobolja za decu, ali i nastavnike (FOTO)
shutterstock.com

Stariji su skloni da zaborave kako je nekad bilo kad smo bili đaci. I današnji učenici imaju slične probleme kao nekad. Sudeći po pretragama na internetu ovih dana najviše glavobolje školarcima zadaje sastav na temu jeseni iz srpskog jezika. 

Šta kaže stručnjak?

Kako je na svojoj instagram stranici "Snovi u koferima" objasnila Jelena Balašević mentorka za autentično pisanje ništa lakše nije ni nastavnicima.

- Sećate se teme za pismeni "Stigla je jesen"? Na početku svakog razreda prevrtali smo slične rečenice o promenama u prirodi, zimnici, žutom lišću. Teško nastavnicima koji moraju da čitaju 22 slična sastava! Ništa bolje nije ni deci koju nikad ne ohrabre da se upuste u igru rečima! Dobijali smo kritike i pohvale za pisanje, ali nas pisanju nisu učili. Kako da bude bolje, izražajnije, preciznije, kako da ne bude stres i opterećenje nego uživanje? Takvih lekcija nije bilo! - napisala je ona u postu.

Kako je objasnila njoj nijedna tema za sastav nije bila dosadna sama po sebi. 

- Tražila sam načine da opisujem izbegavajući fraze i očekivane metafore. Mnogi u klupama su se plašili da ne promaše temu pa su se vrteli oko istih slika. I danas je isto i na blogovima i na instagramu. Jedna važna lekcija iz pisanja, koju sam tek kasnije naučila kaže da ne postoji dosadna tema. Način na koji se piše je dosadan. Tema je u suštini malo, ali načina da se piše je beskonačno. Ako se plašite da nešto kažete na svoj način, uvek ćete biti nedorečeni. Budite svoji i ne plašite se ocena ni poporavnog. Nismo ovde da bismo bili savršeni, već da bismo učili - poručila je ona.

Sudeći po ovom postu ona odlično zna o čemu priča što su potvrdila i mama osnovaca koja muku muče sa svojom decom i sastavima. Kako je objasnila naša čitateljka, na vrh glave su joj se popeli sastavi sa istom tematikom koje godinama smišlja pokušavajući da pomogne svojim školarcima. 

- U mnogim školama u koje se ubraja i ona koju pohađaju moja deca, na potpuno nekreativan način pristupa deci kad su u pitanju sastavi. Nije ni čudo što deca posle ne vole niti da čitaju, niti da pišu. Dečja mašta je pravo bogatstvo ali nastavnici, na žalost, trude se da ih ukalupe umesto da dozvole mališanima da budu kreativni. Nije ovo kritika školstva, mada bi mogla da bude, već predlog da se osnovci uče da više koriste sopstvenu pamet umesto da deca bubaju lekcije za ocene koje ionako brzo zaborave. I na nama kao roditeljima i na nastavnicima u školi je da mališane učimo životnim lekcijama i kako da više koriste sopstvenu pamet umesto preobimnog gradiva - poručila je ova mama.   

BONUS VIDEO:

Komentari (0)