Roditeljstvo

"ŠPIJUNIRAM SVOG SINA I NE STIDIM SE TOGA": Oblio je hladan znoj kad je videla prepisku svog tinejdžera sa jednom devojčicom (VIDEO)

Dečji psiholozi otkrili su na koje znakove upozorenja u ponašanju deteta treba roditelji da obrate posebnu pažnju.

14.09.2023 19:00

"ŠPIJUNIRAM SVOG SINA I NE STIDIM SE TOGA": Oblio je hladan znoj kad je videla prepisku svog tinejdžera sa jednom devojčicom (VIDEO)
Printsreen Tik Tok/kindishool_official

Ulaskom u pubertet ponašanje dece se menja usled brojnih hormonlnih u njihovom telu. Promene raspoloženja su gotovo uobičajeni, zatvaranje u sobu ali i razne misli s kojima se mališan bori čega roditelji često nisu svesni. Jedna mama je priznala  da šijunira svog sina tinejdžera a otkrila je i zašto to radi.

@kindiscool_official We need to teach the next generation to value life, their own life and the lives of others…. There is nothing more important…. #valuelife #teachthemkind #raisethemkind #kindiscool #bekind #antibullying #snapchat ♬ original sound - Kind is Cool (Amber Wilkinson)

Znaci upozorenja 

Kako je ispričala u video snimku koji je objavljen na Tik Toku nekad je bilo izuzetno važno da roditelj zna gde mu se dete kreće, s kim se druži, kakvi su mu drugari u školi. Danas je još važnije znati šta vaše dete gleda na telefonu i kakve poruke razmenjuje.

- Redovno proveravam telefon i prepisku svog sina sa drugarima i ne stidim se toga. On naravo o tome nema pojama i najčešće mu uzmem telefon dok spava da bih videla šta piše. Jednom prilikom umalo nisam pala u nesvest kad sam videla prepisku sa jednom drugaricom u kojoj su razgovarali o samoubistvu nastavnice i kakav je njihov stav o tome. Deca u ovom periodu mnogo više razmišljaju o samoubistvu nego što roditelji mogu i da predpostave. Ne kažem da bi moj sin to uradio, ali me je oblio hladan znoj kad sam to videla - rekla je ova mama.

Ona je nakon toga više puta razgovarala sa svojim mališanom kako bi procenila da li ima nekakve probleme zbog kojih bi podigao ruku na sebe.

- Na sreću nije imao samoubilačkih misli, ali nikad ne možete biti sigurni. Zato je bolje s vremena na vreme proveravati posebno što će u osetljivom puberteskom periodu pre da se poveri drugovima nego roditeljima - dodala je ova mama.

Prema podacima američkih institucija za brigu o zdravlju dece, samoubistvo je drugi razlog smrti dece u dobi od 10 do 14 godina. Kako objašnjavaju psiholozi Dečje bolnice u Bostonu razlozi zbog kojeg bi dete podiglo ruku na sebe mogu biti brojni od problema u porodici, zlostavljanja  do vršnjačkog nasilja. Zbog toga je izuzetno važno da roditelji prate ponašanje svoje dece u pubertetskom periodu i da potraže stručnu pomoć ukoliko je potrebno.

Znaci upozorenja na koje roditelji posebno treba da obrate pažnju su:

  • nagle promene u ponašanju deteta
  • prekid kontakta sa prijateljima i članovima porodice
  • gubljenje interesovanja za aktivnosti u kojima su nekada uživali
  • ekstremna razdražljivost
  • upotreba droga ili alkohola
  • promena u obrascima spavanja (nesanica ili previše spavanja nego obično)
  • promena apetita
  • poklanjanje svojih stvari 
  • preokupacija smrću u domaćim zadacima ili u razgovoru sa vršnjacima
  • često govori o smrti i samoubistvu
  • prethodni pokušaji da naškodi sebi  

BONUS VIDEO:

Komentari (0)