Roditeljstvo

KAKO RAZGOVARATI SA DECOM POSEBNO S TINEJDŽERIMA: Hana je majka četvoro mališana i ima sjajan savet za sve mame (VIDEO)

Od kada je počela da primenjuje ovaj pristup deca se odnose drugačije i radije s njom pričaju o svemu što su doživeli u školi.

13.10.2023 20:00

KAKO RAZGOVARATI SA DECOM POSEBNO S TINEJDŽERIMA: Hana je majka četvoro mališana i ima sjajan savet za sve mame (VIDEO)
shutterstock.com

Svaka mama koja ima decu, posebno tinejdžerskog uzrasta, zna koliko je teško razgovarati sa decom u to periodu. Na pitanja najčešće odgovaraju kratko.

Hana Klarno majka četvoro dece iz Tensija godinama se nervirala jer po povratku sa nastave na pitanje: "Kako jer bilo u školi?" od svojih mališana dobijala kratke odgovore:"Dobro!" Troje od njenih četvoro dece ide u školu, a najstarija ćerka je u pubertetu. 

@hannahclarneau1 🛑 stop asking your kids how school was today!! 🛑 Try this instead! This shift has given me way more insight on how my kids days go when they arent with me 🙌🏻🫶🏻 #momsoftiktok #sahm #momtok #momof4 #2under2 #bonusmom #school #connectwithyourchild #relationships #parentingtips #parentinghacks #tipsformoms ♬ original sound - Hannah Clarneau

Promenila taktiku

Kako je Hana ispričala za Njujork post na sve načine je pokušavala da dopre do svojih mališana sve dok nije shvatila da je njen pristup potpuno pogrešan. 

- Užasno me je nerviralo kad mi kratko odgovore na pitanje jer sam ja želela da znam svaki detalj iz njihovog života i boravka iz škole. Kao roditelj želim da znam da li moje dete ima neki problem, kako se slaže s vršnjacima a ništa od toga ne mogu znati ako mi oni ne kažu - rekla je ona.

Hana se dosetila i počela je da primenjuje drugačiju taktiku.
- Umesto da ih pitam kako su proveli dan ja bih ih zapitala da li im se dopao ručak koji sam im spakovala za školu. Pitala sam ih kako su proveli veliki odmor između časova, šta su radili sa drugarima - dodala je Hana.

Od kada je počela da primenjuje ovaj pristup deca se odnose drugačije i radije s njom pričaju o svemu što su doživeli u školi. 

Ona je navela i nekoliko alternativnih pitanja umesto uobičajenog :"Kako je danas bilo u školi?". Kako je rekla na ovaj način ćete podstaći svoje dete da više razgovara s vama i tako saznati kako provodi vreme u školi.

Ovo su njeni predlozi kako započeti razgovor sa mališanima: 

  • Ko je uradio nešto glupo danas tokom pauze?
  • Da li ti se dopao ručak? 
  • Ko nije bio na utakmici ili tokom treninga? 
  • S kim ste se igrali na igralištu? 
  • Ko je danas upao u nevolju?

Usledili su brojni komentari na njen post.

- Supruga i ja smo se razveli i imam problem da se povežem sa svojim detetom. Isprobao sam vašu taktiku i deluje. Sin me je zvao i 15 minuta smo pričali o tome kako je proveo dan u školi.

- Sve zavisi od roditelja. Ja sam svoju decu naučila da mi sve pričaju, pa najčešće dva sata razgovaramo o tome šta su radili u školi uz sve detelje.

- Isprobala sam ovo i sa suprugom i shvatila sma da je ovaj pristup dobar ne samo za mališane već i za muževe - bili su samo neki od komentara na njen post.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)