Odrasli

PET BOLOVA KOJI IMAJU VEZE SA GODINAMA: Jedan se češće javlja kod žena i može da ukaže na opasnu bolest! (FOTO)

Takozvana RICE metoda može da ublaži probleme sa zglobovima.

16.11.2023 17:00

PET BOLOVA KOJI IMAJU VEZE SA GODINAMA: Jedan se češće javlja kod žena i može da ukaže na opasnu bolest! (FOTO)
shutterstock.com

Da li patite od hroničnog bola? Više od 50 odsto starijih osoba pati od hroničnog bola, odnosno bola koji traje nakon povrede ili preležane bolesti. Pojedine vrste bola su češće u određenim periodima života. Znanje o tome može da pomogne da budete spremni da se nosite sa tim, a ponekad i da sprečite iritaciju ili povredu.

1. Glavobolja

Redovne glavobolje i migrene, vrsta glavobolje koja može da izazove druge simptome poput mučnine i osetljivosti na svetlo, drugi su najčešći tip hroničnog bola. Stručnjaci nisu sigurni šta ih tačno uzrokuje, ali se smatra da mogu da ih iniciraju loše držanje, napetost mišića, dehidracija, menstruacija, stres, vremenske promene i određene namirnice poput čokolade ili zrelih sireva.

shutterstock.com

Postoji više različitih tipova glavobolja, a najčešće se javljaju već od 20. godine života

 

Glavobolje se najčešće javljaju između 20. i 60. godine života.

2. Bol u leđima

To je najčešći tip hroničnog bola. Ako imate manje od 50 godina i niste imali povredu leđa, bol u ovom delu je verovatno rezultat dugog sedenja. Ovo stvara preveliki pritisak na diskove u leđima. Stariji ljudi, s druge strane, češće imaju bolove u kičmi zbog stanja poput artritisa.

Ova vrsta problema se javlja tokom 30-ih i 40-ih godina života, ali se može javiti u bilo kom uzrastu. Da biste olakšali bolove u leđima, radite kardio-vežbe i vežbe istezanja, kao i vežbe pomoću kojih ćete ojačati jezgro, odnosno stomačne i leđne mišiće. Ove vežbe povećavaju protok krvi i pomažu vam da izgradite mišiće koji podržavaju kičmu, što smanjuje pritisak.

Shutterstock

Bolovi u leđima uglavnom su posledica sedentarnog načina života

 

Fizikalna terapija je druga opcija. Vaš fizioterapeut vam može pokazati vežbe koje mogu da vam ublaže bol.

3. Osteoartritis

Ovo uobičajeno stanje se javlja kada zaštitna hrskavica između zgloba i kosti oslabi, izazivajući bol u šakama, kolenima i kukovima, i praćeno je upalom. Osteoartritis je često rezultat promena u vezi sa godinama ili povreda usled bavljenja sportom.

Osteoartritis se javlja u periodu od 45. do 70. godine života, a 33 odsto starijih od 60 godina ima osteoartritis.

Bol možete da ublažite ako ostanete fizički aktivni. To će pomoći dobroj cirkulaciji, što može da održi zdravlje vaših zglobova, smanji bol i ojača mišiće oko zglobova.

Ukoliko ste tek počeli da vežbate ili imate ozbiljan artritis, prvo razgovarajte sa svojim lekarom.

4. Bol u zglobovima

Bol koji se javlja u zglobovima ili oko njih, a nije rezultat osteoartritisa, obično je tendonitis. Reč je o upali tetiva, koje povezuju mišiće sa kostima, a bol se javlja prilikom kretanja i ponavljajućih pokreta.

Tendonitis se uglavnom javlja posle 40. godine života. Naime, kako starite, tako vaše tetive postaju manje elastične i sklonije povredama.

Za ublažavanje bolova stručnjaci uglavnom preporučuju takozvanu RICE metodu koja podrazumeva odmor, upotrebu ledenih obloga, kompresiju i elevaciju.

5. Bol u karlici

Jedna od sedam žena između 18 i 50 godina iskusi hronični bol u karlici koji je opisan ili kao oštar ili kao tup. Ovaj bol nije uzrokovan menstruacijom, već može da bude rezultat endometrioze ili sindroma iritabilnog creva.

Foto: Shutterstock

Bol u karlici nije povezan sa menstrualnim ciklusom, već najčešće ukazuje na endometriozu

Studije zasnovane na anketama u Evropi pokazuju da se učestalost hroničnog bola povećava sa godinama, sa procenjenom prevalencom u rasponu od 38 do 60 odsto kod ljudi starijih od 65 godina, piše Newsbeast.

Uprkos visokoj prevalenci bolnih stanja u svim uzrastima, a posebno kod starijih osoba, nisu razvijene posebne smernice za lečenje bola, već su predloženi samo opšti saveti. Zbog toga je uvek važna klinička procena pacijenta, kao i momentalno olakšanje kada ga muči bol.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)