Odrasli

PARKINSONOVA BOLEST MOŽE POTICATI IZ CREVA: Nova studija otkriva rane znake upozorenja (FOTO)

Alastejr Denison, oftalmolog u bolnici Murfilds, u saopštenju je poručio da sada postoje šire mogućnosti za trenitanje ovog oboljenja.

29.08.2023 10:02

PARKINSONOVA BOLEST MOŽE POTICATI IZ CREVA: Nova studija otkriva rane znake upozorenja (FOTO)
Shutterstock

Parkinsonova bolest, čiji je uzrok dugo ostao misterija, može poticati iz sistema organa za varenje. Nova istraživanja, objavljena u časopisu "Gut", sugerišu da stanja poput sindroma iritabilnog creva, teškoća pri gutanju i zatvor mogu biti rani znakovi Parkinsonove bolesti.

Studija je uporedila 24.624 pacijenta sa Parkinsonovom bolešću sa osobama koje su imale druge neurološke bolesti i onima koji nisu imali nijednu bolest. Zatim su odrasle pacijente podelili prema stanju creva, a ovi učesnici su upoređeni sa pacijentom koji nije imao problema sa gastrointestinalnim traktom (digestivni trakt)

Tim istraživača, koji dolaze sa Univerzitetske bolnice "Leuven" u Belgiji i Klinike "Majo" u Arizoni, pratio je učesnike pet godina kako bi posmatrali ko je razvio Parkinsonovu bolest ili neko drugo neurološko stanje, a ko nije. Izveštaj je otkrio da su osobe sa usporenim pražnjenjem želuca, teškoćama pri gutanju i zatvorom udvostručile svoj rizik od razvoja Parkinsonove bolesti za pet godina, napominjući da sindrom iritabilnog creva bez dijareje predstavlja povećan rizik od 17 odsto. Međutim, zapaljenska bolest creva nije predstavljala veći rizik. Interesantno je da uklanjanje slepog creva očigledno smanjuje rizik od Parkinsonove bolesti, iako istraživači nisu bili sigurni oko tačnih mehanizama koji su u igri.

-  Ovi nalazi zahtevaju oprez kod sindroma u gastrointestinalnom traktu kod pacijenata sa većim rizikom od Parkinsonove bolesti i ističu potrebu za daljim istraživanjem gastrointestinalnih preteča kod Alchajmerove bolesti i cerebrovaskularnih bolestizaključili su autori studije.

shutterstock.com

Skeniranje pomoću veštačke inteligencije može poboljšati otkrivanje Parkinsonove bolesti u oku

Ranija istraživanja su sugerisala vezu između Parkinsonove bolesti i noćnih mora iz detinjstva ili čak klimatskih promena. Međutim, medicinska otkrića su pružila nadu u budućnosti za rano dijagnostikovanje i lečenje.

Ove nedelje su istraživači iz Londonske oftalmološke bolnice Murfilds otkrili da skeniranje pomoću veštačke inteligencije može poboljšati otkrivanje Parkinsonove bolesti u oku, označavajući prvi put da se pokazatelji bolesti mogu pronaći godinama pre dijagnoze. Iako veza između zdravlja oka i Parkinsonove bolesti još nije detaljno istražena, istraživanje je ukazalo na mogućnosti za dalje istraživanje.

- Ovaj rad pokazuje potencijal za podatke o oku, koje tehnologija koristi da bi otkrila znakove i promene suviše suptilne za ljudsko oko. Sada možemo otkriti vrlo rane znakove Parkinsonove bolesti, otvarajući nove mogućnosti za tretman - rekao je Alastejr Denison, oftalmolog u bolnici Murfilds, u saopštenju, piše Njujork Post.

 

BONUS VIDEO

Komentari (0)