Dete

GLEDANJE CRTANIH FILMOVA MOŽE DA USPORI RAZVOJ GOVORA KOD DECE: Stručnjaci upozoravaju na niz negativnih faktora (FOTO)

Istraživači sa Univerziteta Tohoku u Japanu proučavali su 7.000 beba u periodu od 2013. do 2017. godine.

24.08.2023 19:01

GLEDANJE CRTANIH FILMOVA MOŽE DA USPORI RAZVOJ GOVORA KOD DECE: Stručnjaci upozoravaju na niz negativnih faktora (FOTO)
shutterstock.com

Puštanje crtanih filmova, ili pesmica deci na moblinim telefonima, ili tabletima, "spašava" mnoge roditelje, jer na taj način mogu da za sebe uzmu par minuta predaha, međutim, to može ozbiljno da utiče na njihov razvoj. Usporava razvoj razvoj govora, motorike i može da utiče na smanjenu socijalizaciju kod dece, pokazuje najnovija studija. 

Istraživači sa Univerziteta Tohoku u Japanu proučavali su 7.000 beba, devojčice i dečake od 2013. do 2017. godine. Njihovi roditelji su popunjavali upitnike u kojima su odgovarali na pitanja koliko sati dozvoljavaju svojoj deci da gledaju televiziju, DVD i igraju igrice na moblinim telefonima i tabletima.

shutterstock.com

Puštanje crtanih filmova, ili pesmica deci na moblinim telefonima može ozbiljno da utiče na njihov razvoj.

Oko polovine beba (48,5 odsto) provelo je manje od sat vremena ispred ekrana, 29,5 odsto je gledalo u ekran jedan do dva sata, 17,9 odsto između dva i četiri sata, a 4,1 odsto je gledalo u ekran duže od četiri sata dnevno. Ocenjivan je nivo komunikacionih veština i grube motorike dece. Naučnici su takođe posmatrali fine motoričke veštine i veštine rešavanja problema.

Istraživači su otkrili da su bebe, a koje su najviše vremena provodile ispred ekrana u prvoj godini života, imale najveća kašnjenja u razvoju sa 4 godine, piše "Džama" pedijatrija.

- Pošto je generalno teško ograničiti vreme ispred ekrana u današnjem svetu elektronskih uređaja, možda bi bilo korisno identifikovati i ograničiti aspekte vremena ispred ekrana koji su povezani sa poteškoćama u razvoju - prokomentarisao je profesor i autor studije dr. To je Obara.

 

Komentari (0)