Dete

LEKARI UPOZORAVAJU NA OPASANOST OD GAZIRANIH SOKOVA ZA DECU: Slatki napici dovode do gojaznosti koja može imati fatalne komplikacije u odraslom dobu

Stručnjaci savetuju da po svaku cenu izbegavate da mališanima dajete bezalkoholna pića koja imaju veliki procenat šećera u sebi.

27.07.2023 15:00

LEKARI UPOZORAVAJU NA OPASANOST OD GAZIRANIH SOKOVA ZA DECU: Slatki napici dovode do gojaznosti koja može imati fatalne komplikacije u odraslom dobu
Shutterstock

Gazirana pića povećavaju gojaznost kod dece širom sveta, rezultati su nedavno objavljene studije. Gotovo četvoro od desetoro dece dostigne prekomernu težinu i to pre nego što završe osnovnu školu, a taj broj neprekidno raste, piše britanski San.

Deca uzrasta od 10-11 godina dokazano već imaju 14,3 odsto prekomerne težine. Gojaznost u detinjstvu je veoma opasna po kasniji život dece i povezana je sa nizom potencijlano smrtonosnih komplikacija uključujući srčani udar, moždani udar i dijabetes.

Stručnjaci su izrazili zabrinutost zbog porasta nivoa gojaznosti kod dece na svetskom nivou, pri čemu je broj prijema u bolnicu zbog gojaznosti kod mlađih od 17 godina porastao za 40 odsto u periodu od 2021. do 2022. godine.

- Smanjenje konzumacije bezalkoholnih pića pre svega gaziranih napitaka koji imaju dosta šećera je ključno za borbu protiv gojaznosti adolescenata. Trebalo bi preduzeti hitne mere za suzbijanje konzumiranja slatkih napitaka, svaka majka bi trebalo detetu da cedi recimo limun, a nikako da ne daje gazirane sokove - istakao je dr Huan Hu.

shutterstock.com

Ceđeni sukovi su uvek pravi izbor

Najnovijem istraživanju, objavljenom na portalu "JAMA Netvork Open", analizirani su podaci od 405.528 tinejdžera iz 107 zemalja. Stope prekomerne težine i gojaznosti varirale su od 3,3 odsto u Kambodži do 64 odsto na pacifičkom ostrvu Nijue.

- Konzumiranje gaziranih sokova, tzv. slatkih napitaka je neraskidivo povezano sa gojaznošću. Na svakih 10 odsto više dece koja svakodnevno piju kupovne sokove, stopa gojaznosti se povećava za 3,3 odsto - istakli su istraživači. 

Shutterstock

Sve je veći broj mladih osoba do 17 godina koji su gojazni

Oni su dodali da je možda jedino rešenje da se uvede porez na šećer u zemljama gde ima mnogo gojazne dece, budući da su posledice po njihovo zdravlje veoma ozbiljne.

- Kada je u pitanju suočavanje sa gojaznošću u detinjstvu, smatra se da nema drugog rešenja nego povećati cenu gaziranih bezalkoholnih pića koja su puna šećera, kao i samog šećera od koga se ona najvećim delom prave. Ovaj veoma jednostavan i praktičan pristup bi imao koristi od najgore stvari u našem društvu, a to je šećer, dok bi dobiti po zdravlje bile nezamislive - rekao je prof. Graham Mekgregor sa londonskog univerziteta.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)