Dete

8 SIMPTOMA TOPLOTNOG UDARA KOD DECE: Ne dopustite da vam neki promakne, ishod može da bude veoma ozbiljan po zdravlje mališana!

Roditelji pojedine znake takozvane sunčanice mogu da pripišu vrućem vremenu, ali neophodno je reagovati na vreme na bilo kakvu promenu.

19.06.2023 15:18

8 SIMPTOMA TOPLOTNOG UDARA KOD DECE: Ne dopustite da vam neki promakne, ishod može da bude veoma ozbiljan po zdravlje mališana!
Shutterstock

Prave letnje temperature najzad su nastupile posle perioda kišovitih dana. Mališani su pohrlili napolje, međutim, ono što nikako ne treba zaboraviti jeste da visoke temperature mogu negativno da utiču na zdravlje dece, pogotovo ako dođe do toplotnog udara. U pitanju je ozbiljno stanje koje je uzrokovano eksgtremno toplim vremenom. Stručnjaci upozoravaju da ukoliko ne možete da ohladite dete u roku od 30 minuta, stanje može da se pretvori u toplotni udar i treba ga tretirati kao hitan slučaj. Takođe, nije neuobičajeno da roditelji u početku ne uoče znake ozbiljnosti tog stanja.

- Glavni razlog zbog kog roditelji mogu da propuste simptome toplotnog udara leži u činjenici da mališani  nisu u stanju da verbalizuju ono što doživljavaju, ali postoji nekoliko simptoma zbog kojih mame i tate treba da budu na oprezu - rekla je Džeki Li, farmaceutkinja iz Rowlands Pharmacy za San.

Roditelji, obratite pažnju na sledeće znake koji mogu da ukazuju na toplotni udar.

shutterstock.com

Znaci toplotnog udara vidljivi su i u ponašanju deteta 

1. Vruća, suva koža

U pitanju je simptom koji se lako zanemaruje kada je napolju toplo. Međutim, po sredi je jedan od primarnih znakova toplotnog udara.

- Deca se možda ne znoje tako primetno kao odrasli, tako da njihova koža može da bude vruća i suva na dodir, umesto da bude vlažna - objasnila je doktorka.

2. Nedostatak znoja

Nedostatak znoja je nešto na šta treba posebno paziti.

- Dok je znojenje prirodni mehanizam za hlađenje tela, u slučajevima toplotnog udara deca mogu potpuno prestati da se znoje - upozorila je Lijeva.

3. Povećan broj otkucaja srca

Prema rečima stručnjaka, na visoke temperature posebno reaguje srce. 

- Toplotni udar može izazvati povećan broj otkucaja srca kod dece. Ali možda ćete propustiti da prisimptom ako ne proverite puls svog deteta ili ne posmatrate njegov obrazac disanja. Zato obavezno to uradite u okolnostima koje bi vaše dete mogle da dovedu u opasnost od toplotnog udara - navela je Lijeva.

Pixabay.com

Rashladite dete i izmerite mu temperaturu

4. Preterani zamor

Ako vaše dete izgleda preterano umorno ili slabo nakon što je provelo vreme na suncu ili je bilo aktivno, to može biti znak toplotnog udara.

- Deca mogu izgledati letargično, bezvoljno ili se žaliti na osećaj iscrpljenosti - rekla je farmaceutkinja.

5. Glavobolja ili vrtoglavica

Deca mogu doživeti jake glavobolje ili vrtoglavice zbog toplotnog udara. Oni mlađih uzrasta možda neće moći jasno da izraze simptome, tako da roditelji treba da budu oprezni zbog njihove nelagodnosti.

6. Mučnina i povraćanje

Toplotni udar, takođe, može dovesti i do gastrointestinalnih simptoma, kao što su mučnina ili povraćanje.

- Deca mogu osećati mučninu, a možda to ne umeju da kažu jer su mali - upozorila je Lijeva.

7. Promena mentalnog stanja

Nisu samo fizički simptomi ti na koje treba paziti.

- Toplotni udar može uticati na mentalno stanje deteta, što dovodi do konfuzije, dezorijentacije, razdražljivosti, pa čak i halucinacija. Mogu se boriti da se koncentrišu ili imaju poteškoća da odgovaraju na pitanja - upozorila je farmaceutkinja.

Pixabay.com

Obavezno ponudite deci hladniji napitak, ali ne leden

8. Nesvestica ili gubitak svesti

U teškim slučajevima, toplotni udar može da dovede do nesvestice ili gubitka svesti i eventualno konvulzija. Ovo su kritični simptomi i zahtevaju hitnu medicinsku pomoć.

Šta uraditi ukoliko do toplotnog udara ipak dođe:

Stručnjaci napominju da je od ključnog značaja da se reaguje brzo ukoliko se primete znaci toplotnog udara. Prvo, sklonite dete s vrućine i smestite ga što je pre moguće u hladno ili klimatizovano okruženje. Zatim mu skinite svu nepotrebnu odeću kako biste omogućili bolje oslobađanje toplote i pomogli da se telo ohladi. Rashladite telo vašeg deteta koristeći hladnu, ali ne ledenu vodu. Možete na njega staviti vlažne peškire ili krpe, ali se fokusirajte na područja s puno krvnih sudova, kao što su vrat, pazuh i prepone.

Možete koristiti ventilator ili stvoriti neku vrstu protoka vazduha kako biste podstakli isparavanje vode na koži vašeg deteta. Ohrabrite decu da piju hladnu vodu ili rastvor za rehidrataciju, najbolje pijuckanjem. Međutim, izbegavajte da im dajete veoma hladna pića jer ona mogu izazvati grčeve u stomaku.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)