Dete

DALA JE BEBI DA JEDE CELER, SUTRADAN JE ZAVRŠILA U BOLNICI: Majka je prošla kroz agoniju kada je videla šta se desilo njenoj ćerkici, lečenje je trajalo mesecima (FOTO)

Rina Benzek smislila je način da uteši naslednicu kojoj niču zubi time što joj je dala da grize ovo povrće svega 20 minuta na suncu, lečenje je potom trajalo dva meseca.

29.05.2023 18:00

DALA JE BEBI DA JEDE CELER, SUTRADAN JE ZAVRŠILA U BOLNICI: Majka je prošla kroz agoniju kada je videla šta se desilo njenoj ćerkici, lečenje je trajalo mesecima (FOTO)
shutterstock.com

Roditeljstvo je izazov sa kojim se mnogi susreću i snalaze onako kako misle da najbolje znaju. Svaka beba je priča za sebe, počevši od toga da neke imaju, a da druge nemaju stomačne grčeve ili probleme sa nicanjem zuba. Čak i roditelji koji ostaju kod kuće sa bebom ocenjuju da su određeni periodi u njihovom odrastanju toliko zahtevni da prosto sami sa njima ne mogu da izađu na kraj i bez pomoći drugog partnera ili roditelja. Bebe su prilikom izbijanja zubića tužne, uznemirene, a mame pokušavaju sve što je bezbedno, a može da im olakša muke.

Jedna mama je našla veoma jeftino rešenje koja je obećavalo da će i njoj i njenoj bebi "skratiti muke". Rina Benzek je je Kanađanka koja je primetila da njena ćerkica od 7 meseci muku muči sa izbijanjem zubića. Devojčica je prešla na čvrstu hranu i vapila je za nečim što će grickati. Ona je već ranije jela celer, tako da joj je mama i ovaj put bez bojazni dala svež prutić ovog povrća. 

Facebook-Reanna Bendzak

Devojčica bezbrižno grickala celer

Oni su bili napolju, ali nije bilo prterano toplo. Devojčica je bila kompletno obučena u štramplice i ruke i noge su joj bile pokrivene, dok je na glavi imala kapicu. Sunce nije bilo nimalo jako i činilo se da nikakvih bojazni nema ukoliko se detetu da prut celera, koji je već ranije jela. Njoj se ukus dopao, a to joj je nežno i masiralo zube i odvraćalo pažnju, tako da je mama mogla da uradi nešto drugo napolju, a pored nje. 

- Napolju nije bilo toplo iako je bilo sunčano. Ćerkica je bila kompletno zaštićena, čak je imala i kapicu. Kako je jela i balavila sa celerom, tako sam joj brisala lice maramicom. Ništa nije ukazivalo da bilo šta može da krene po zlu. Sutradan kada smo se probudili videla sam stravične plihove na njenim obrazima i bila sam zapanjena, nisam znala šta da radim, odmah smo se uputili kod lekara - objasnila je ova mama, a preneo Njujork post. 

Devojčica je dobila fitofotodermatitis i imala je plikove na licu 10 dana. Oni su se kasnije pretvorili u hiperpigmentaciju da bi na kraju nestali nakon 6 nedelja. Sve što je bilo potrebno je 20 minuta direktnog izlaganja suncu dok je jela list celera da bi se pokrenula reakcija. Fitofotodermatitis ili margarita dermatitis javlja se kada koža izložena suncu dođe u dodir sa furokumarinima, koji se nalaze na površini biljaka, uglavnom na listovima ili u plodovima citrusa. Ovaj proces aktiviraju UV zraci sunčevog spektra, kojih ima u toku celog dana, ali su najjači između 11 i 16 sati. Biljke koje najviše sadrže furokumarine su listovi i koren peršuna, celera, paškanata, šargarepe, limun i drugi citrusi, neke vrste korova i cveća.

- Kada dobijete supstancu na koži koja je foto ili UV osetljiva, ona stvara fototoksičnu reakciju nakon izlaganja suncu. Njena ozbiljnost će biti proporcionalna tome koliko je agensa dodirnulo kožu - objasnila je dr Klarisa Jang, predsedavajuća centra za dermatologiju u Medicinskom centru Tafts, upozorivši roditelje da nikako deci napolju ne daju slično voće i povrće ukoliko su direktno izloženi suncu.

Ćerkica Rine Benzek sada ima 9 meseci i uspešno se oporavila.

Facebook-Reanna Bendzak

Devojčica ozdravila posle 6 nedelja

BONUS VIDEO:

Komentari (0)