Zanimljivosti

PROGOVORILI LEKARI: Stiglo je konačno objašnjenje zašto kralj Čarls III ima prste kao "kobasice"! (FOTO)

Britanski monarh već dugo izaziva pažnju zbog problema vidljivog na šakama, a evo o čemu se zapravo radi i zašto su one u tolikoj meri otečene.

06.05.2023 21:01

PROGOVORILI LEKARI: Stiglo je konačno objašnjenje zašto kralj Čarls III ima prste kao "kobasice"! (FOTO)
Tanjug/AP

Kralj Čarls III krunisan je danas, a ono što je mnogima pak bolo oči bili su njegovi naduveni prsti koji su već godinama predmet polemike. Sam monarh ih je čak 2012. godine u šali nazvao "kobasicama". Mnogobrojni britanski lekari su tada objašnjavali da bi niz zdravstvenih stanja moga da bude odgovoran za oticanje, kao i zadržavanje vode, a da se to slobodno može pripisati i samoj starosti. Zaključak je da otečeni prsti kralja Čarlsa III mogu biti posledica mnogih stvari, od privremenog zadržavanja tečnosti ili nagle promene temperature, do artritisa

Nakon što su šake britanskog monarha postale predmet podsmeha na internetu i mnogi drugi stručnjaci komentarisali su o čemu se zapravo radi. Naime, kralj bi mogao da pati od artritisa ili čak edema (otoka). Ipak, britanski lekar Čester Garet, zaključio je da nijedan potencijalni uzrok nije od životne opasnosti po samog kralja.

- Često su natečeni prsti simptom zadržavanja vode, što može biti uzrokovano brojnim zdravstvenim stanjima. Ovo stanje nastaje usled upale i može biti rezultat artritisa, višestrukih bakterijskih infekcija ili čak tuberkuloze. Druge mogućnosti uključuju visok nivo soli, alergijske reakcije, neželjene efekte na lekove, povrede i autoimune bolesti - rekao je dr Garet, a preneo Njujork post.

Većina zapaljenja pogađa samo jedno koncentrisano područje, ali moguće je i da ceo prst ili pak stopalo budu natečeni. Prsti obično postaju ukočeni, bolni i otečeni, a iako lekovi mogu da pomognu u ublažavanju bola, otok može da ostane. Ne postoji lek za artritis, iako pojedini medikamenti i fizioterapija mogu pomoći u ublažavanju simptoma. Iako nije potvrđeno da kralj pati od nekog oblika artritisa, drugi kraljevski obožavaoci su primetili da su mu ruke posebno otečene kada putuje u inostranstvo u toplije podneblje.

Simptom "prstiju kobasica" je zapravo povezan sa daktilitisom, sekundarnom bolešću koja može biti uzrokovana brojnim stanjima i infekcijama, najčešće psorijatičnim artritisom. Daktilitis se javlja kod 16-49 odsto ljudi sa psorijatičnim artritisom. 

Pored otoka ili nadutosti kože, ako imate edem, možete imati i druge simptome uključujući promenu boje kože područja koje se pritiska (edem udubljenja) bolni, osetljivi udovi, ukočeni zglobovi i dobijanje na težini. Drugi uzroci mogu biti ishrana sa visokim sadržajem soli ili specifični lekovi kao što su oni za visok krvni pritisak, a mnogi su ubeđeni da kralj Čarls boluje od nečega sa tog spiska.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)