Odrasli

EVO ŠTA SE DEŠAVA SA NAŠIM TELOM AKO NE JEDEMO 24 SATA: Ova dijeta je sve popularnija, a evo kakvi su njeni efekti po naše zdravlje

Naziva se i Intermitentni post.

18.12.2023 14:02

EVO ŠTA SE DEŠAVA SA NAŠIM TELOM AKO NE JEDEMO 24 SATA: Ova dijeta je sve popularnija, a evo kakvi su njeni efekti po naše zdravlje
shutterstock.com

Intermitentni post, posebno pristup "jedi-stani-jedi", podrazumeva odsustvo hrane tokom 24 sata, uz dozvolu ispijanja isključivo pića bez kalorija tokom tog perioda, nakon čega se vraća redovnom načinu ishrane. Ovaj tip posta može pomoći telu da iskoristi skladištenu mast za energiju, ali nosi određene rizike, kako je izvestio Healthline.

 

shutterstock.com

Šta se dešava ako ne jedemo ceo dan

Kako telo reaguje tokom ovog perioda

U prvih osam sati posta, telo nastavlja da vari poslednji obrok i koristi skladištenu glukozu kao izvor energije. Nakon ovog perioda, telo počinje da koristi skladištene masti za energiju. Post od više od 24 sata može dovesti do toga da telo koristi skladištene proteine za energiju.
 

Prednosti 24-časovnog posta

"Post" od 24 sata, jednom ili dva puta nedeljno, ima nekoliko prednosti, uključujući gubitak težine, poboljšano upravljanje holesterolom i šećerom u krvi, smanjeni rizik od srčanih bolesti, smanjenu upalu, manji rizik od određenih vrsta kancera i neuroloških oboljenja, podsticanje samoregulacije i povećanje nivoa energije.

shutterstock.com

Jedna od nuspojava je i nedostatak sna

Mogući neželjeni efekti i rizici

Međutim, često 24-časovno neunošenje hrane može dovesti do neželjenih efekata kao što su povećana glad, razdražljivost, nedostatak esencijalnih nutrijenata, gubitak energije i povećani rizici za određene grupe kao što su osobe sa poremećajima ishrane, dijabetesom tipa 1, trudnice ili dojilje, osobe mlađe od 18 godina i osobe koje se oporavljaju od operacije. Osim toga, može povećati rizik od srčanih aritmija, hipoglikemije i pogoršati simptome kod osoba sa određenim zdravstvenim stanjima.

shutterstock.com

Važno je hidrirati organizam

Uloga hidratacije

Tokom 24-časovnog posta, važno je piti dovoljno vode, više nego inače, jer je ona ključna za pravilno funkcionisanje tela, regulaciju temperature i održavanje energije.


Zaključno, 24-časovno postenje može pružiti različite zdravstvene benefite, ali je važno biti svestan potencijalnih rizika, posebno za određene grupe. Pre početka ovog režima posta, snažno se preporučuje konsultacija sa lekarom.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)