Odrasli

AKO STE REŠILI DA OSTAVITE CIGARETE PAZITE ŠTA JEDETE: Određena vrsta hrane može da pojača žudnju za duvanom! (FOTO)

Koje su najbolje a koje najgore namirnice za one koji pokušavaju da ostave ovaj porok.

26.11.2023 16:01

AKO STE REŠILI DA OSTAVITE CIGARETE PAZITE ŠTA JEDETE: Određena vrsta hrane može da pojača žudnju za duvanom! (FOTO)
shutterstock.com

Prema statističkim podatcima Srbija se, nažalost, nalazi među vodećim zemljama u Evropi po broju pušača. Procena je da oko 37 odsto stanovnika koristi cigarete, a po broju žena pušača zauzimamo neslavno drugo mesto u celom svetu!

Pušenje je najveći rizik za dobijanje smrtnosnog kancera pluća po kome smo opet u samom evropskom i svetskom vrhu.

shutterstock.com

Pušenje je najveći rizik za dobijanje raka pluća

Nije lako ostaviti duvan

Ostaviti cigarete nije lako posebno ukoliko iza sebe imate višedecenijski pušački staž. Pored gvozdene volje, prema rečima stručnjaka, izuzetno je važno i šta jedete u periodu dok pokušavate da se rešite ovog poroka.

- Svaki pušač će vam reći to konzumiranje cigareta otupljuje čulo ukusa i mirisa. Duvanski dim sadrži toksičnu mešavinu od oko 7.000 hemikalija, od kojih neke mogu da naškode neuroreceptorima u ustima, otupljujući osećaj čula ukusa. Dobra vest je da šteta nije trajna i da u roku od samo dve nedelje od prestanka pušenja, mnogi bivši pušači osećaju kako im čulo ukusa i mirisa postaje značajno bolje - rekao je dr Majk Fiore direktor centra za istraživanje štetnosti duvana na Medicinskom fakultetu i javnom zdravlju Univerziteta Viskonsin u Medisonu.

Prema njegovim rečima veoma je važno i koje namirnice jedete upravo u periodu kada pokušavate da ostavite cigarete. Pojedine namirnice mogu povećati šanse da lakše ostavite cigarete, dok druge mogu otežati odustajanje od ove štetne navike. 

Shutterstock

Mlečni proizvodi pogoršavaju ukus cigareta
1. Najbolje: Mleko 

U situaciji kada ostavljate cigarete uvek je bolje piti mleko umesto kafe. Mleko i mlečni proizvodi pogoršavaju ukus cigareta pa vam mogu pomoći da se rešite ove loše navike. 

Najgore: Kafa

S druge strane kafa nikako nije dobra jer će pojačati žudnju za duvanom, jer su mnogi navikli da uz kafu puše cigarete. Najbolje je da bar na izvesno vreme ne pijete kafu ili da je zamenite čajem.

Shutterstock

Alkohol i cigarete najčešće idu ruku pod ruku, pa ga izbegavajte ukoliko želite da ostavite duvan
2. Najbolje: Voće i povrće

Pušači imaju tendenciju da jedu manje voća i povrća što nije dobro za za njihov organizam. Istraživanje u kojem je analizirano ponašanje 1.000 pušača otkrilo je da oni koji su jeli više voća i povrća imali su tri puta veće šanse da ostave cigarete. Razlog? Slično kao i mleko voće i povrće pogoršava ukus duvana.

Najgore: Alkohol

Alkohol i duvan idu ruku pod ruku, pa će mnogi pušači priznati da konzumiraju više cigareta kad izađu u provod sa društvom koji najčešće podrazumeva i veće količine alkohola. 

- Ove stvari su blisko povezane, ljudi ne razmišljaju o tome da zapale cigaretu dok piju pivo, to rade po automatizmu - objasnio je dr Fiore. Prema njegovom savetu pokušajte dane pijete alkohol barem prvih mesec dana nakon što ostavite cigarete.

3. Najbolje: Kokice 

Kada prestanete da pušite možda ćete stalno želeti da nešto grickate, uglavnom zato što više ne možete da držite ruke i usta zaokupljenim cigaretom. Ako treba da stavite nešto u usta da se odbranite od želje za pušenjem, probajte neslane kokice koje će vam zaokupiti ruke a držeće vas duževreme sitim. 

Najgore: Meso

Proizvodi od mesa slično kao i kafa i alkohol čine ukus cigareta još boljim, pa pokušajte da bar na izvesno vreme izbacite iz jelovnika meso a posebno mesne prerađevine. 

Foto: Shutterstock

Pasulj je namirnica je bogata vlaknima, dugo će vas držati sitim a uz to će poboljšati probavu
4. Najbolje: Pasulj

Prestanak pušenja je često povezan sa dobijanjem viška kilograma zato što mnogi pušači cigarete zamenjujete hranom. Osim toga nikotin suzbija apetit što se sada menja. Kako biste izbegli da se ugojite jedite pasulj. Ova namirnica je bogata vlaknima, dugo će vas držati sitim a uz to će poboljšati probavu. 

Najgore: Začinjena i slatka hrana

Prema  Američkom društvu za borbu protiv raka, začinjenu i slatku hranu treba da izbegavate u širokom luku ukoliko pokušavate da prestanete da pušite. Slatkiši i začinjena hrana imaju tendenciju da nateraju ljude da još više žude za cigaretama, piše Everyday health.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)