Dete

OPREZ SA ALKOHOLOM AKO ŽELITE DECU: Stručnjaci otkrili šta se dešava sa bebama ukoliko njihovi očevi piju pre začeća naslednika! (FOTO)

Rezultati istraživanja zabrinjavaju, jer su posledice trajne po zdravlje ali i izgled mališana.

24.11.2023 15:00

OPREZ SA ALKOHOLOM AKO ŽELITE DECU: Stručnjaci otkrili šta se dešava sa bebama ukoliko njihovi očevi piju pre začeća naslednika! (FOTO)
Shutterstock

Američki naučnici su otkrili da prekomerno konzumiranje alkohola muškarca nekoliko meseci pre začeća bebe može uticati na njeno zdravlje i odraziti se čak na rast njenih očiju, glave, usta i vilice. Kako ističu naučnici, alkohol može izazvati fetalni poremećaj koji je povezan sa rastom lica deteta u materici ali i oštećuje mozak bebe.

Prethodno istraživanje pokazuje da ukoliko su majke konzumirale alkohol to može dovesti do malog, kraćeg i podignutog nosa kod bebe, piše britanski San.

shutterstock.com

Iako deluje mnoima manje verovatno neke navike očeva utiču kasnije na razvoj deteta

Majkl Golding profesor i autor studije kao i razvojni fiziolog sa Teksaškog univerziteta A&M istakao je da su on i njegove kolege iz tima videli duboku promenu u formiranju lica bebe u slučajevima kada je otac konzumirao alkohol.

- Hronična izloženost muškaraca alkoholu, što je po definiciji pet i više pića u roku od 4 sata, moglo bi da izazove osnovne defektefetalnog alkoholnog sindroma - ističe on.

Ono što su članovi istraživačkog tima primetili jesu manje oči, kod potomaka muškaraca koji su pili kao i zgnječena lica i mala usta. Uši su bile niže u odnosu na glavu u poređenju sa bebama čiji očevi nisu pili, a vilice su bile defektne. Osim ovoga, bebe budućih tata koji su konzumirali alkohol bile su u većem riziku od mikrocefalije, odnosno nerazvijenosti glave i mozga kao i manje težine na porođaju koja se pogoršavala ako je roditelj pio više. 

Pixabay.com

Konzumiranje alkohola bilo kog roditelja pre začeća bebe može imati negativan uticaj na bebu

Druga studija je pokazala da će deca muškaraca koji su više pili pre začeća, kada odrastu imati veću tendenciju da posegnu za nedozvoljenim supstancama u odnosu na naslednike očeva koji ne konzumiraju alkohol. 

Ovaj problem poznat kao FASD ima veliki broj Britanaca a stanje izaziva sporiji rast i probleme sa mozgom kod dece alkoholičara, a sada je uočen i primetan uticaj na razvoj lica u materici. 

Za ovo stanje nema leka i ono je doživotno ali rana dijagnoza mogla bi da poboljša razvoj deteta lekovima. Kako ističu stručnjaci prevencija je ključna i roditelje treba upozoriti da ograniče ili u potpunosti isključe konzumiranje alkohola pre začeća jer to može da promeni izgled i život njihovog deteta. 

Ništa bolje nisu ni britanske mame, pa su istraživanja pokazala da svaka 10 trudnica nastavlja da konzumira alkohol što štetno utiče na bebu na različitim nivoima. Uprkos apelima lekara mnoge buduće majke smatraju da jedna čaša vina neće škoditi ni njoj ni bebi što je pogrešno.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)