Roditeljstvo

TVRDI DA JE U TRUDNOĆI PILA CRNO VINO, a evo šta se dogodilo bebi! (FOTO)

Natalija Bataglija priznaje da nikad neće biti 100 odsto sigurna da li je stanje njenog sina posledica alkohola koji je pila dok je bila u drugom stanju.

30.11.2022 13:01

TVRDI DA JE U TRUDNOĆI PILA CRNO VINO, a evo šta se dogodilo bebi! (FOTO)
Foto: Shutterstock, Instagram-themindfulmocktail

Natalija Betaglija upozorila je sve trudnice da nikako ne konzumiraju alkohol kad su u drugom stanju. Ona je, kako tvrdi, iz ličnog iskustva shvatila da čak i minimalne količine pića jako loše utiču na bebu i da se problemi mogu pojaviti već u prvim mesecima detetovog života.

Natalija je podelila svoje iskustvo na društvenim mrežama, a zbog svega što se desilo s njenim mlađim sinom gotovo tri godine nije ni liznula alkohol. 

Dve čaše vina, pa šta? 

Kako je ispričala Natalija, inače koktel majstor po zanimanju, tokom trudnoće sa prvim detetom strogo se pridržavala svih preporuka lekara i izbegavala je bilo koju vrstu žestokog pića.

- Bila sam uplašena i slepo sam slušala lekare. Nije mi palo napamet da pijem alkohol. Sve je bilo u redu i nije bilo nikakvih problema. Kad sam ostala ponovo trudna sa drugim sinom Noom, bila sam mnogo opuštenija. S vremena na vreme popila bih dve čaše crnog vina, uverena da to neće naškoditi mojoj bebi. Tudnoća je prošla u najboljem redu, rodila sam zdravog i lepog dečaka - ispričala je ona.

Prvi problemi počeli su kad je Noa napunio šest meseci.

- Prvo što sam primetila bilo je da ima probleme da ispravi ruke. Čak i kad bi to uspeo, njegove ruke su bile pod pravim uglom. Znala sam da to baš i nije normalno, pa sam sina odvela kod lekara - otkrila je Natalija, a prenosi Independet.

Zaleđena od straha 

Kad je sa sinom došla kod pedijatra, prvo što ju je pitao bilo je da li je pila alkohol kad je bila u drugom stanju sa Noom.

- Zaledila sam se od straha jer to pitanje zaista nisam očekivala. Bilo me je sramota pa sam slagala. Prošlo mi je kroz glavu da ukoliko je alkohol koji sam pila u tudnoći uzrok problema mog sina, ja tu više ništa nisam mogla. Koja je onda svrha da priznam istinu - upitala je ona sugestivno. 

Ubrzo je došao još jedan lekar da pogleda njenog sina i on je za nju imao isto pitanje.

- I njega sam slagala i rekla da nisam pila alkohol. Nisam mogla da podnesem pomisao da je moje dete možda bolesno zbog moje slabosti prema vinu. Posle pregleda bebe rekli su mi da sumnjaju da moj sin ima cerebralnu paralizu i da će ceo život imati probleme sa kretanjem. Bila sam u potpunom šoku, nisam mogla da progovorim - ispričala je očajna majka.

Kako objašnjavaju lekari, alkohol ne može biti uzrok cerebralne paralize koja se javlja zbog oštećenja mozga u razvoju bebe tokom trudnoće, porođaja ili ubrzo nakon rođenja deteta.

Međutim, u Nacionalnoj zdravstvenoj službi upozoravaju da ukoliko majka konzumira alkohol tokom trudnoće, to može da dovede do niza drugih zdravstvenih problema. Jedan od njih je i poremećaj fetalnog alkoholnog spektra koji za posledicu može da ima probleme sa bebinim zglobovima, kostima i mišićima.   

Šta ako...

Nakon konsultacije sa pedijatrima, Natalija je odvela sina kod fizioterapeuta, ali je i dalje u strahu za njegovo zdravstveno stanje i kakav će njen sin imati život. 

- Imala sam bezbroj pitanja za lekare: da li će Noa moći da se igra sa svojim bratom, hoće li moći da hoda... Kad je dete tako malo vi zapravio ni ne znate kakve će biti njegove sposobnosti kad odraste. Proživela sam pakao, ali me je to nateralo da prestanem da pijem - iskrena je bila ona.

Natalija je naglasila da ne postoji način da se utvrdi da li narušeno zdravlje njenog mlađeg sina ima bilo kakve veze sa vinom koje je pila tokom trudnoće, ali apeluje na sve buduće mame da dobro razmisle pre nego što posegnu za čašom vina kad su u drugom stanju.

- Nikad neću znati da li je stanje mog sina posledica alkohola koji sam pila u trudnoći, ali ne mogu da znam i da nije. Alkohol je ogroman rizik, mnogo veći nego nego što mi možemo i da pretpostavimo. Iz ličnog iskustva mogu da vam kažem da čaša ili dve vina nije vredno da se posle celog života pitate šta ako... Osećam se kao da sam izneverila svog sina i ugrozila njegov život zbog sopstvene gluposti - rekla je ona.

Dodala je i da njenom sinu nije zvanično dijagnostikovana cerebralna paraliza, ali je dobro što je na vreme uočila njegove probleme jer mu to daje šansu za različite metode lečenja. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)