Roditeljstvo

KAKO KOFEIN TOKOM TRUDNOĆE UTIČE NA RAZVOJ DECE: Zaboravite na omiljeni napitak do porođaja, savetuju stručnjaci!

Čak i minimalno konzumiranje kofeina tokom trudnoće može uticati na rast vaše dece.

02.11.2022 17:01

KAKO KOFEIN TOKOM TRUDNOĆE UTIČE NA RAZVOJ DECE:  Zaboravite na omiljeni napitak do porođaja, savetuju stručnjaci!
shutterstock.com

Ono što žene jedu i piju tokom trudnoće, kroz nekoliko aspekata možete se odraziti na razvoj deteta. Čak i malo kofeina tokom trudničkih dana može biti povezano sa rastom deteta, tvrde stručnjaci.

Prema navodima Nacionalne zdravstene institucije, neke od namirnica treba posebno izbegavati tokom trudnoće. Posebnu pažnju obratiti na unos dimljene ribe, sirovih jaja i kofeina. Kada su u pitanju napici potput čaja ili kafe, dnevna doza unosa kod trudnica ne bi smela da prelazi 200 mg. U šoljici instant kafe ima 100 mg kofeina, dok ga u šolji čaja ima oko 75 mg.  Lekari u SAD tvrde da čak i minimalna količina kofeina tokom trudnoće može da utiče na to koliko će vaša deca biti visoka, čak i pola šoljice kafe, piše San.

shutterstock.com

Pazite šta jedete i pijete tokom trudnoće

 

Stručnjaci Univerziteta za javno zdravlje u Merilendu radili su istraživanja kod dece žena koje su tokom trudnoće unosile više i onih koje su unosile manje kofeina. Učesnici su praćeni u uzrastu od četvrte do osme godine. Istraživači kažu da su deca majki koje su unosile kofein bila nižeg rasta u odnosu na onu čije ,majke nisu konzumirale kofein tokom trudnoće.

Pixabay.com

Na rast dece utiču i njihove majke

 

Nalazi koje su dobili sugerišu da su i samo male količine kafe koje su majke unosile tokom dana, uticale na to da deca budu nešto nižeg rasta. Osim visine, kofein se odrazio i na smanjenu težinu dece uzrasta od pet do osam godina.

pexels.com

Posebna ishrana bažna je tokom trudnoće

 

 

Doktor Davin Pereira profesor epidemiologije i biostatistike  na Univerzitetu u Australiji, rekao je da uprkos studiji postoji dovoljno dokaza da kofein tokom trudnoće ometa rast dece.  

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)