Roditeljstvo

STRUČNJAK RAZBIJA MITOVE O TRUDNOĆI: Šta zaista oblik stomaka govori o bebi, koliko je stvarno opasno da trudnice lete avionom i da li otac treba da prisustvuje porođaju?

Jedan od najboljih srpskih stručnjaka, prim dr sci med Tomislav Stefanović, specijalista ginekologije i akušerstva i subspecijalista za sterilitet i fertilitet, odgovorio je na neke od najčešćih nedoumica u vezi sa trudnoćom, ali i porođajem.

17.10.2022 16:10

STRUČNJAK RAZBIJA MITOVE O TRUDNOĆI: Šta zaista oblik stomaka govori o bebi, koliko je stvarno opasno da trudnice lete avionom i da li otac treba da prisustvuje porođaju?
shutterstock.com

U našem narodu postoje brojna verovanja i predrasude povezane s trudnoćom i porođajem. Veruje se da žena koja je u drugom stanju treba da jede za dvoje, da se po veličini stomaka može odrediti da li je beba krupna ili ne, a na osnovu njegovog oblika da li će buduća mama na svet doneti muško ili žensko dete. Osim toga, kod nas je i dalje jedno od posebno intrigantnih pitanja da li otac treba da prisustvuje rođenju svog deteta i da li to i kako to utiče na majku i dete.

Odgovor na ta, ali i brojna druga pitanja potražili smo od jednog od naših najboljih stručnjaka u toj oblasti, prim dr sci med Tomislava Stefanovića, specijaliste ginekologije i akušerstva i subspecijaliste za sterilitet i fertilitet.

Privatna arhiva/ dr Tomislav Stefanović

Prim dr sci med Tomislav Stefanović, specijalista ginekologije i akušerstva i subspecijalista za sterilitet i fertilitet

Predrasude vezane za trudnoću

Kako je za Srećnu republiku objasnio dr Stefanović, trudnoća za ženu predstavlja jedno od najlepših iskustava u životu. Međutim, pored pozitivnih emocija nakon što sazna da je u drugom stanju, javlja se i strah i zabrinutost da li će trudnoća proteći uredno i da li će beba biti u redu. Zato i ne čudi što se mnoge žene odlučuju da li će i kome to saopštiti. 

- Kako je rizik za pojavu spontanih pobačaja najveći u toku prvog trimestra trudnoće, mnoge trudnice iz tog razloga ne žele odmah da podele radosnu vest. Pravo vreme za deljenje vesti jeste onda kada se trudnica oseća potpuno spremno da obavesti svoju porodicu i prijatelje - istakao je on.

Da li su tačna verovanja da trudnica treba da jede za dvoje, ali i da izbegava određenu vrstu hrane poput pasulja, tunjevine, graška i drugih mahunarki?

- U toku trudnoće je posebno važna zdrava ishrana, jer ona omogućava da se postigne adekvatan unos nutrijenata, vitamina i minerala koji su potrebni za pravilan razvoj i rast bebe. Iako postoji realna potreba za nešto većim kalorijskim unosom tokom trudnoće, on iznosi svega nekoliko stotina kalorija u zavisnosti od trimestra. Ne postoji opravdan razlog za preteranim jelom i duplim porcijama. Mnogo je važnije da trudnica bira namirnice koje su bogate potrebnim nutrijentima poput mlečnih proizvoda, mahunarki, nemasnog mesa, voća i povrća, nego da unosi velike količine hrane koja sadrži prazne kalorije. 

Pojedine žene imaju mučninu tokom svih 9 meseci trudnoće. Od čega to zavisi?

- U toku prvog trimestra trudnoće, usled hormonskih promena kod trudnica se javljaju jutarnja mučnina i povraćanje. Iako ih one doživljavaju kao veoma neprijatno iskustvo, kada se jave u toku rane trudnoće ti simptomi nisu razlog za zabrinutost. Pažnju treba obratiti u slučaju da trudnica povraća više puta u toku dana, da je značajno izgubila u težini, da je dehidrirana, kao i kada se ti simptomi učestalo nastave u daljem toku trudnoće. Tada je potrebno započeti s detaljnim ispitivanjem, a u proces praćenja trudnoće uključiti i lekare iz drugih grana medicine, pre svega gastroenterologe.

Da li je tačno da, ukoliko trudnica ima veliki stomak, to znači da će roditi krupnu bebu?

- Na izgled trudničkog stomaka utiče mnogo faktora u koje se ubrajaju konstitucija trudnice i njenog partnera, potom broj trudnoća, položaj bebe, količina plodove vode, ali i bebina veličina. Za procenu veličine bebe danas koristimo ultrazvuk kao veoma preciznu dijagnostičku metodu, a manje se oslanjamo na druge metode procene poput merenja veličine stomaka trudnice.

Da li trudnice treba da budu fizički aktivne tokom drugog stanja ili je najbolje da miruju?

- Ukoliko se pregledom utvrdilo da je trudnoća uredna i ukoliko je žena zdrava, nema razloga da izbegava fizičku aktivnost. Važno je da ona bude umerena, individualno prilagođena i kontrolisana u skladu sa trajanjem trudnoće i stanjem majke i ploda.

pexels.com

Prisustvo oca bebe u porođajnoj sali olakšava proces porođaja a rani kontak oba roditelja doprinose boljem razvoju bebe 

Prisustvo oca na rođenju deteta

Mnoge trudnice se pribojavaju porođaja sa epiduralom jer su čule da može da dođe do oštećenja kičme? Da li je to uopšte moguće?

- Epiduralna anestezija se danas primenjuje kao uobičajena metoda u porođaju. Ona pomaže ženama da kroz to iskustvo prođu bezbolnije. Kao i sve medicinske metode i primena epidurala može izazvati neke neželjene reakcije, ali su one blage i prolazne, poput kratkotrajnog pada krvnog pritiska, glavobolje, bola u leđima. Primena epiduralne anestezije se smatra veoma bezbednom i najveći procenat žena ima pozitivna iskustva u vezi sa tom vrstom anestezije.

Da li po vašem mišljenju otac treba da prisustvuje rođenju svog deteta ili ne?

- Danas se sve više priča o ulozi i značaju uključenosti oca tokom čitave trudnoće, počevši od ranih pregleda, pa sve do porođaja i držanju bebe u prvim trenucima života. U mnogim zemljama prisustvo oca na porođaju je sasvim uobičajeno, ali i dalje mnogi muškarci odbacuju ovu ideju jer misle da neće biti od pomoći ili se plaše da će im pozliti. Podaci Svetske zdravstvene organizacije pokazuju da prisustvo oca na porođaju veoma pozitivno utiče na trudnicu tokom porođaja, njen oporavak, kao i na novorođenče. Prisustvo bliske osobe u porođajnoj sali čini da se žena oseća prijatnije i sigurnije, što pomaže da ceo proces porođaja bude lakši. Pokazalo se i da je u tim  slučajevima potreba za akušerskim intervencijama manja. Osim toga, rani kontakt oba roditelja s detetom omogućava bolji razvoj bebe, povezivanje i stabilnost unutar porodice. Svakako odluka o prisustvu oca na porođaju treba da zajednička i parovi koji se odluče na taj korak treba da zajedno prođu kroz pripremu za čin porođaja.

Mnoge porodilje imaju problem sa anemijom ili opadanjem kose nakon porođaja. Da li imaju razlog za zabrinutost?

- U toku i nakon porođaja kod žena dolazi do različitog stepena gubitka krvi, što kao posledicu može imati pojavu anemije. Pod većim rizikom su žene kod kojih je i pre trudnoće nivo gvožđa bio nizak, koje su imale prekomernu težinu pre i tokom trudnoće, žene sa blizanačkim i višestrukim trudnoćama, kao i porodilje koje ne doje bebu. Što se opadanja kose tiče, sama anemija može dovesti do te pojave. Uzrok opadanja kose može biti i pad vrednosti estrogena nakon porođaja, ali i stres i privikavanje na novu situaciju. Međutim, te promene ne treba da bude zabrinutost jer su prolaznog karaktera, jedino je važno na vreme ih prepoznati i započeti sa primenom preparata gvožđa.

I za kraj da se vratimo na početak priče. Veruje se da letenje avionom umanjuje mogućnost začeća žene. Koliko to uopšte ima osnova u medicini?

- Smatra se da je na većini međunarodnih letova, izloženost kosmičkom jonizujućem zračenju koje potencijalno može povećati rizik za nastanak reproduktivnih problema izuzetno mala, te žene koje planiraju trudnoću ne treba da brinu da će česta putovanja avionom umanjiti mogućnost začeća.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)