Roditeljstvo

VAGINALNI POROĐAJ SVI ZOVEMO PRIRODNIM! Evo zašto to možda ne bi trebalo da bude tako isključivo!

Prirodnim porođajem se smatra spontani vaginalni porođaj, međutim to je dovelo do toga da se žene koje su se porodile na drugi način osećaju kao da su uradile nešto loše. Evo i šta se desilo u Engleskoj u periodu kada su žene porađane isključivo "prirodnim" putem, rezultati su šokantni!

19.06.2022 12:00

VAGINALNI POROĐAJ SVI ZOVEMO PRIRODNIM! Evo zašto to možda ne bi trebalo da bude tako isključivo!
shutterstock.com

Moderno doba je dovelo do usavršavanja mnogih tehnika, a samo jedna od njih jeste indukovani porođaj i carksi rez.

Prirodnim porođajem se definiše spontani vaginalni porođaj, u vreme kada je beba rešila da dođe na svet i to prirodno, onako kako je bilo od davnina.

shutterstock.com

Svi čekaju taj najvažniji dan

Mnoge žene se ponose činjenicom da su se baš one porodile prirodnim putem.

Indukovani porođaj i carski rez

Indukovani porođaj je izazavni porođaj i nema ničeg lošeg u tome da se pomogne i bebi i mami u slučaju kada se beba odlučila da joj topla mamina utroba savršeno odgovara, tako da je rešila da tu ostane nešto duže.

Carski rez opravdava svoj termin i to je slučaj u kome se prvenstveno beba, ali i mama najmanje muče. Nema kontrakcija i vaginalnog porođaja. S druge strane, carski rez je kompletna operacija, a samo zamislite kako se neko oseća posle operacije ili kako se neko oseća posle porođaja. U ovom slučaju imate i jedno i drugo. Imali ste operacijsku proceduru, idete kući, ali ne na bilo kakav oporovak budući da sa sobom nosite i još jedan maleni život koji zavisi od vas u najvećoj meri.

shutterstock.com

Zagrljaj svoje bebe opravdava sve muke oko porođaja

Epidural je procedura koja omugućava nešto bezbolniji postupak prirodnog porođaja, ali budući da se bolovi ne osećaju kao bez njega i on je često osuđivan.

Vremenom postavila se velika razlika između prirodnog - vaginalnog i porođaja carskim rezom.

Evo do čega je ukidanje carskog reza dovelo

U pojedinim zemljama je čak carski rez zabranjen, sem u strogo rizičnim situacijama, što je rezultiralo smrću velikog broja majki i beba.

Kraljevski koledž babica u Velikoj Britaniji otkrio je da se žene osećaju loše i osuđujuće kada čuju fraze koje sugerišu da su manje vredne zbog načina na koji su porodile, ukoliko to nije bilo vaginalnim putem.

Termini poput „normalnog“ i „prirodnog“ porođaja je navelo stručni odbor ove ustanove da apeluje na odbacivanje ovih termina iz upotrebe.

Glavni pokretač su podaci iz bolnice Shrewsbury i Telford NHS Trust o smrti oko 200 beba i majki u poslednjih 20 godina.

pexels.com

Ukidanje porođaja carskim rezom dovelo do niza tragedija

Za ove smrti delom je kriva i opsesija ukidanja porođaja carskim rezom radi povećanja „prirodnog“ nataliteta.

Ukinuli carski rez pa se izvinjavali i na Tviteru

Ova ozloglašena bolnica je i dalje nastavila da objavljuje oglase za posao babica koje su bile posvećene „normalnom porođaju“.

Pojedine institucijue u Velikoj Britaniji su čak 2007. godine potpisale ugovor kojim se podstiče porođaj prirodnim putem.

- Uz odgovarajuću negu i podršku većina zdravih žena može da se porodi uz minimalne medicinske zahvate. Postupke koji se koriste tokom porođaja, za koje se zna da povećavaju neophodnost medicinskih intervencija, treba izbegavati gde god je to moguće - objavio je među ostalima i Kraljevski koledž babica u Velikoj Britaniji.

pexels.com

Najbitnije je da mama i beba budu dobro posle porođaja

Odustali su od promovisanja "prirodnog porođaja10 godina kasnije zbog smrti čak 200 što majki što beba koje su mogle da se većinom izbegnu ukoliko bi se pribeglo carskom rezu na vreme, skorije su se sve ove organizaciji javno svima izvinile na Tviteru, prenosi Daily Mail.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)