Odrasli

SVE O VANTELESNOJ OPLODNJI! Jedno je sigurno, nikada ne treba odustajati posle prvog puta ako je neuspešan, EVO I ZAŠTO!

Jedan od naših najboljih stručnjaka u ovoj oblasti, prim dr sci med Tomislav Stefanović, specijalista ginekologije i akušerstva i subspecijalista za sterilitet i fertilitet, odgovorio je na najčešća pitanja teme koja okupira sve veći broj parova, ne samo u našoj zemlji, već i u svetu.

13.07.2022 14:00

SVE O VANTELESNOJ OPLODNJI! Jedno je sigurno, nikada ne treba odustajati posle prvog puta ako je neuspešan, EVO I ZAŠTO!
shutterstock.com

Sve je više parova, ne samo u Srbiji već i u svetu, koji iz nekih razloga ne mogu da se ostvare u ulozi roditelja. Reč je o brojci od čak oko 15 do 18 odsto bračnih parova koji, prema poslednjim statističkim podacima, muče muku da dobiju dete.

Problem s kojim se suočavaju nije lak, posebno zbog mnogobrojnih pritisaka, kako između samih partnera, tako i porodice i prijatelja koji stalno zapitkuju kada će beba. S druge strane, mnogi parovi često ne žele da se suoče sa činjenicom da imaju problem i zatvaraju oči pred poteškoćama, čime gube dragoceno vreme umesto da potraže lekarsku pomoć.

Privatna arhiva/ dr Tomislav Stefanović

Prim dr sci med Tomislav Stefanović, specijalista ginekologije i akušerstva i subspecijalista za sterilitet i fertilitet

Sve oči uprte u ženu

Kako je za Srećnu republiku objasnio prim dr sci med Tomislav Stefanović, specijalista ginekologije i akušerstva i subspecijalista za sterilitet i fertilitet u specijalističkoj ginekološko akušerskoj ordinaciji "Terazije", o mogućem sterilitetu kod žena ili muškaraca može se govorite ukoliko nakon 6 meseci do godinu dana redovnih seksualnih odnosa, bez upotrebe kontraceptivnih sredstava, ne dođe do začeća.  

- Kad se dogodi problem steriliteta, obično su sve oči uprte u ženu. Međutim, razlog neplodnosti je u 40% slučajeva kod muškarca, dok se ostatak pripisuje ženama kao i kombinaciji više zajedničkih faktora koji dovode do neplodnosti - istakao je dr Stefanović, inače upravnik bolnice za ginekologiju i akušerstvo KBC Zemun.

Kako je objasnio, postoji više indikacija koje upućuju na to da je potrebna vantelesna oplodnja.

- To su hormonski disbalans, neprohodnost jajovoda kod žena, endometrioza, životna dob pacijentkinje,  neuspelih 3 do 6 inseminacija, kao i smanjen broj spermatozoida (oligospermija, azospermija). Vantelesna je neophodna i kod parova kod kojih jednostavno uzrok neplodnosti nije otkriven, odnosno, po sredi je idiopatski sterilitet - pojasnio je jedan od naših najboljih stručnjaka u toj oblasti.

pexels.com

Prolem začeća s kojim se suočavaju parovi nije lak

Najčešća pitanja

Prilikom dolaska kod lekara i pripreme za vantelesnu oplodnju žene imaju brojna pitanja. Prema rečima dr Stefanovića, jedno od najčešćih jeste koliko traje jedan ciklus IVF?

- Lečenje traje oko mesec dana. Pojedini faktori mogu da utiču na prosečno trajanje IVF programa, kao što je na primer vrsta lekova koji se koriste, broj razvijenih folikula i, naravno, IVF se može prilagoditi potrebama pacijenta i dostupnosti za putovanje, odnosno kada se lečenje izvodi u inostranstvu – istakao je on.

Da li je postupak vađenja jajnih ćelija u IVF bolan?

- Postupak vađenja jajnih ćelija ne bi trebalo da bude bolan. Pacijenti obično dobijaju sedaciju, odnosno blagu anesteziju. Ukoliko to žele ili je potrebno, postupak se može raditi i pod opštom anestezijom – objasnio je dr Stefanović.

Koje su šanse da IVF dovede do trudnoće u prvom ciklusu?

- Stope uspeha su veće od 60% za većinu slučajeva IVF sa sopstvenim jajnim ćelijama - naglasio je stručnjak.

Da li je potrebno napraviti određene promene u životnom stilu pre nego što pacijentkinja pristupi IVF i koliko to pomaže i povećava šanse za trudnoću?

- Preporučuje se manji nivo stresa i zdrav stil života. Dobro je i razgovarati, odnosno dobiti emocionalnu podršku stručnjaka, tačnije psihološku pomoć - istakao je on. 

Ukoliko IVF ne uspe iz prvog puta, koliko je potrebno da prođe vremena da bi žena započela sa novim ciklusom IVF?

- U slučaju da lečenje ne uspe, treba odmah o tome obavestiti medicinski tim klinike gde ste se lečili. Nakon što ih obavestite, vaš lekar će vam dati nova uputstva u vezi sa planom za uzimanje lekova u narednom periodu. Formiraće se lekarska komisija koja će pokušati da nađe rešenje - pojasnio je dr. Stefanović. 

Pojedini parovi iz Srbije odlaze u inostranstvo na IVF i za to je potrebno izdvojiti značajna novčana sredstva. Koja je korist od putovanja u inostranstvo na IVF?

- Za neke pacijente je odlazak u inostranstvo jedina opcija da ostvare svoj san o roditeljstvu. Ponekad putovanje u inostranstvo zbog IVF takođe može pomoći u smanjenju stresa, koji može da proizvede lečenje plodnosti. Kod kuće bi većina pacijenata nastavila da radi i bori se zato što ne žele da drugi ljudi saznaju činjenicu da oni prolaze kroz postupak vantelesne oplodnje. Odlazak u inostranstvo može se posmatrati kao period odmora od njihove svakodnevne rutine - rekao je dr Stefanović.

Pixabay.com

Pacijentkinje preko 35 godina imaju manje šanse za uspešnu IVF zato ne treba gubiti vreme

Razlozi za neuspeh

Neuspeli pokušaji vantelesne oplodnje predstavljaju izvor ogromne frustracije, kako za pacijente, tako i za ceo IVF tim. Prema rečima dr Stefanovića, postoji više razloga da taj postupak ne uspe.

- Iako je šansa za uspeh IVF ciklusa dobra i dostiže više od 50 odsto, najčešći razlog za neuspeh leži u neadekvatnoj genetskoj konstituciji embriona koji je mogao imati i morfološki uredan nalaz. Veruje se da je u više od 80 odsto slučajeva neuspeha krivac hromozomski neispravan embrion – pojasnio je on.

Na uspeh IVF dobrim delom utiču godine žene i što je ona starija, to je šansa za uspeh manja.

- Činjenica je da nakon 35. godine života žene, šansa za hromozomski neispravan embrion počinju da rastu tako da su nakon 40. godine čak u 90 slučajeva embrioni genetski neispravni. Kako bismo prevenirali tu pojavu, u ovim slučajevima možemo predložiti pacijentu preimplantacioni genetski skrining embriona na broj hromozoma (PGS), čime možemo osigurati transfer samo genetski ispravnih embriona i poštedeti par trauma koju neuspeh nosi – rekao je doktor.

Pored toga, postoje i drugi razlozi zašto je došlo do neuspeha IVF.

- U preostalih 20 odsto slučajeva neuspeha, kao glavni krivac smatra se neprijemčivost materice za prijem embriona. Postoje određeni poremećaji koji kod žene mogu dodatno doprineti tome, a koji se ne ispituju u okviru standardne dijagnostike steriliteta - pojasnio je dr Stefanović.

shutterstock.com

Ponekad je potrebno da se prođe kroz čak šest pokušaja veštačke oplodnje pre uspešne trudnoće

Ne treba odustajati

Posle neuspešne vantelesne oplodnje parovi se suočavaju s velikom tugom, pa i depresijom. Ali, nova istraživanja ohrabruju i ne treba tako lako odustajati. Prema rečima našeg doktora, čak dve trećine parova prođe kroz čak šest pokušaja veštačke oplodnje pre uspešne trudnoće.

- Naučnici tvrde da pacijenti ne treba da na veštačku oplodnju gledaju kao na samo jedan pokušaj, jer se šanse za uspeh povećavaju s povećanjem broja tretmana. Nekada VTO uspeva iz šestog pokušaja. Britanski naučnici su čak preporučili svojoj zdravstvenoj službi da povećaju broj vantelesnih oplodnji koje se rade, jer je do sada najčešća praksa bila da se posle tri ili četiri neuspešne VTO prestaje sa tom metodom – kazao je dr Stefanović.

On ističe da se na tržištu pojavio preparat Myocistinn fertile, kombinacija mio-inozitola i D-hidro-inozitola koji se preporučuje ženama koje imaju poremećaje prouzrokovane sindromom policističnih jajnika.

Koje su najčešće indikacije za vantelesnu oplodnju

- hormonski disbalans
- neprohodnost jajovoda kod žena
- Endometrioza
- životna dob pacijentkinja
- neuspelih 3-6 inseminacija
- smanjen broj spermatozoida (oligospermija, azospermija);
- postoje i parovi kod kojih jednostavno uzrok neplodnosti nije otkriven (idiopatski sterilitet)

BONUS VIDEO:

Komentari (0)