Psihologija

PREDNOST ZRELIH GODINA: 8 saveta žena u četrdesetima

Mnoge žene dok su mlade ni ne pomišljaju na to šta ih sve čeka i koliko je drugačiji život kada se uđe u četrdesete. Upravo zato su zrele godine najbolje merilo iskustva, a te žene mogu da nam daju savete koji su uvek dobrodošli.

30.05.2022 09:00

PREDNOST ZRELIH GODINA: 8 saveta žena u četrdesetima
shutterstock.com

Žene u 20-im se osećaju dovoljno mlado, sposobno, zdravo, vitalno i kao da pred njima predstoji ceo život, a to je zaista i tačno.

To su godine kada im je obrazovanje na prvom mestu, prve velike ljubavi, prvi poslovi i sve u čemu će se ostvariti po prvi put.

Žene u 30-im ne posustaju mnogo. I dalje su na vrhuncu svog životnog elana i spremne su za većinu poslovnih i životnoh izazova.

Mnoge bi se složile da nisu iste sa 20 kao i sa 40.

pexels.com

Žene nisu iste u 20-im i 40-im

Mišljenja su podeljena, ali evidentno je da žene u četrdesetim nije na vrhuncu svoje mladosti, ali zato imaju dragoceno životno iskustvo, dok pojedine čak izgledaju bolje nego ikada.

Glumica i po mnogima najlepša žena sveta, Monika Beluči je jednom izjavila:

- Biti lep sa 25 to je prirodno. Ali biti lep i sa 35 i 45 to je umetnost -

Izgleda da žene tek posle 40. godine stiču određene navike kojih se mogu pridržavati i mnogo mlađe žene.

Srećna Republika otkriva i koje su to navike.

1. Prioritet im je zdravlje

Žene posle 40. godine počinju da redovno idu na razne preglede, prvenstveno na preglede dojki.

Kako žene stare, sve više pažnje poklanjaju skriningu raka dojke uz pomoć mamografija.

pexels.com

Zdravlje je najbitnije!

Osim toga, tu su i ginekološki pregledi, kao i oni koji će otkriti nedostatak kalcijuma, visok pritisak, holesterol, poremećaj štitne žlezde ili osteoporozu.

Žene se fokusiraju na prevenciju svoga zdravlja pre svega.

2. Nose kreme sa zaštitnim faktorom

Mlađe žene veliku pažnju posvećuju tome da što više pocrne, zanemarujući kreme koje imaju zaštitne faktore.

Solarijumi su postali i više nego pristupačni, a neretko možemo sresti u prolazu žene koje izgledaju baš kao da su "previše" crne.

Poznata je izreka da "koža pamti", a rak kože je nešto što je postalo jedno od najrasprostranjenijih bolesti današnjice.

Žene kada su mlađe bacaju papren novac na skupe kreme protiv  bora, zaboravljajući da je sunce to koje ih dodatno ističe. Tek u kasnijem dobu se razvija svest da krema ne treba biti sumanuto skupa, ali da je neophodno da ima zaštitni faktor, pogotovo kada se izlažete suncu.

3. Posvećuju se sebi

Kada kažemo "posvetite se sebi" to ne znači odlazak na masažu ili u spa centar, niti kupovinu skupih cipela, nove haljine ili lumpovanje do zore u kafani, sem ako to nije ono jedino što vas isceljuje.

pexels.com

Vreme za sebe je najbitnije!

Žene u nekim kasnijim  godinama svesno biraju da prespavaju ceo vikend kako bi napunile baterije. Takođe biraju da vikend provedu negde same kako bi uživale u filmovima, knjizi ili jednostavno šetnji i prirodi.

Odvojeno vreme za porodicu je takođe veoma bitno.

Tokom svih oviih godina previše smo se družili, sticali nova poznanstva i poslovne partnere. Sada je red da spustimo loptu i provedemo više vremena sa našom porodicom, decom, kao i sa našim roditeljima.

4. Imaju više samopouzdanja

Naučna istraživanja su došla do zaključka da žene s godinama dobijaju sve veće samopouzdanje.

One sa 20 i 30 imaju manje samopouzdanja od muškaraca, ali do 40. godine žene dostižu nivo samopouzdanja koje imaju muškarci.

Za razliku od jačeg pola koji tu stagnira, žene nastavljaju da godinama stiču sve veće samopouzdanje, što je najverovatnije rezultat stečenog iskustva.

5. Hrane se zdravije

Žene sa 20 + godina, osim ako nisu na rigoroznim dijetama, neće prestati da posežu za omiljenim  sladoledom ili alkoholom tokom izlaska.

Većina njih ne kuva, već jedu prvo što im dođe pod ruku.

shutterstock.com

Zdravije se hrane

U kasnijoj dobi žene znaju da je bitna vrsta, a ne količina namirnica. Tako će one u svoju ishranu ubaciti mnogo više voća i povrća, kao i ribe, a zameniće jaka i masna mesa.

Žene se sada pre opredeljuju za prirodan izbor omega-3 kiselina i namirnica koje su bogate vitaminima, a kojih nema u pecivama i brzoj hrani.

6. Daju prednost onoj sferi života koja im je bitnija

Mnoge su već do ovih godina izgarale bilo u poslu, jurenju karijere, kupovini stana, ostvarivanja u ulozi majke ili traženju srodne duše.

One u svojim četrdesetima odlično znaju šta im je sada prioritet.

Tako žene koje su bile okenute porodici sada više vremena posvećuju sebi i poslu.

S druge strane, one koje su živele za svoj posao su sada stavile tačku na sve i odlučile da se posvete podizanju dece.

Svakako će se obe strane pre opredeliti za mirnu noć sna koji će ih okrepiti, nego za ludovanje do zore po klubovima. Takođe će i pre birati miran porodičan odmor nego onaj u kome će jedva spojiti 5 sati sna.

7. Naučile su da štede

Mnogim ženama ni na kraj pameti nije da u 20-im odvajaju za "crne dane", auto, dečije školovanje ili šta već.

pexels.com

Vremenom su naučile da štede

S druge strane, žene srednjih godina znaju da više ne mogu da se oslanjaju na mamin i tatin džeparac. Znaju i to da jedne skupe cipele neće moći da ih prehrane naredni ceo mesec.

One sada ne samo što zarađuju, već i racionalno troše, tako da mogu sebi i da priušte ono što dugo žele, a to piše i careercontessa.

8. Odlučuju se na promene

Kada se ovo pomene, ne misli se na promene načina oblačenja, šminkanja, kafića u koji se izlazi ili eventualno posla, fakulteta ili momka.

Žene posle 40. godine života uveliko shvataju da imaju samo jedan jedini život, gde im je u najboljem slučaju ostalo još pola.

pexels.com

Svesno se odlučuju da preuzmu stvar u svoje ruke!

One više nemaju nameru ni vremena da ga troše na ljude koji im oduzimaju energiju, poslove koji ih iscrpljuju i partnere koje ih ne ispunjavaju.

Kada shvate da nešto već godinama ne ide, one tada i "prelome".

Kao kada nađete svar u garderoberu koju niste nijednom obukli poslednjih 5 godina. Kakve su šanse da odjednom to počnete da svakodnevno nosite?

Upravo su ovo godine kada se žene opredeljuju na drastične promene poput menjanja posla, davanja otkaza, razvoda ili preseljenja u drugi grad ili čak zemlju.

Za sve to se nije imalo dovoljno hrabrosti sa 20, ali se sada ima.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)