Roditeljstvo

URAĐENI PRVI MRI SNIMCI BEBE U STOMAKU! Nova tehnologija pokazala neverovatne podatke o plodu i izazvala brojne komentare! (VIDEO)

Snimak koji prikazuje detalje fetusa u petom mesecu trudnoće , uz pomoć novije tehnologije, mnoge je ostavio bez teksta.

14.10.2022 20:01

URAĐENI PRVI MRI SNIMCI BEBE U STOMAKU! Nova tehnologija pokazala neverovatne podatke o plodu i izazvala brojne komentare! (VIDEO)
Foto: Shutterstock

Majčinstvo je jedna od najlepših uloga koje žene mogu imati ali nosi sa sobom razne izazove. Mnoge žene koje postaju po prvi put mame često budu zbunjene kada odu na ultrazvuk i vide snimak svoje bebe na kojem pokušavaju da protumače gde je ruka a gde noga.

S obzirom da tehnologija svakodnevno napreduje sad postoji mogućnost zaviriti u "bebin svet" detaljnije. Magija snimanja magnetnom rezonancom donela je sada mogućnost trudnicama da svoju bebu vide mnogo jasnije. Umesto ultrazvuka one uz pomoć MRI snimka mogu videti skoro sve detalje vezane za bebu pa čak i da jasno vide njeno kretanje u majčinom trbuhu. 

Prvi MRI snimci urađeni su kod jedne anonimne mame a pod vođstvom grupe IFIND projekat sa sedištem u Londonu. 

Kako britanski mediji prenose, za kreiranje ove slike visokog kvaliteta tehnologija koristi algoritme, magnetna polja i talase. Beba koja je na snimku je u 20. nedelji i vidi se kako se kreće svuda, kako se rita,  a uočljivo je i kako drži pupčanu vrpcu i kako joj srce kuca. 

 

 

Snimak koji se pojavio na tviteru oduševio je mnoge.

- Izgleda kao da pokušava da pobegne. -

- Dokaz da to nije samo skup ćelija.- komentarisali su korisnici Tvitera.

Dr Dejvid Lojd sa pomenutog projekta kaže da je fetalno srce sa svim sićušnim komorama i zaliscima dugačko svega 15 mm. On napominje da ultrazvuk koristi zvukove jake frekvencije koji se reflektuju nazad do tela kako bi stvorili sliku, dok MRI može da da preciznije detalje od ultrazvuka, bez obzira da li se na putu nalazi kost, mišić ili salo.Takođe je napomenuo da je ova metoda bezbedna tokom trudnoće.

Magnetna rezonanca koristi magnetno polje, a ne zračenje kako bi dobila kvalitetniju sliku. MRI fetusa može dati dodatne informacije dobijene od ultrazvučnog snimka, u vezi razvoja bebe. Najčešće se koristi za procenu abnormalnosti mozga, kičmei i tela bebe i izvodi se u 2 ili 3. trimestru, prenosi chop. edu.

 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)