Odrasli

KOJA PARIKA JE ZDRAVIJA - CRVENA ILI ŽUTA: Evo šta se dešava u organizmu kad redovno jedete ovo povrće!

Bez obzira na boju, ovo povrće je izuzetno zdravo, prepuno vitamina, antioksidanasa i vlakana.

Slika Autora
byDragana Petrović

21.08.2025 15:40

KOJA PARIKA JE ZDRAVIJA - CRVENA ILI ŽUTA: Evo šta se dešava u organizmu kad redovno jedete ovo povrće!
Shutterstock/8th.creator

Paprika je izuzetno zdrava namirnica, bogata vitaminima C i A, antioksidansima i dijetalnim vlaknima, što je čini odličnom za jačanje imuniteta, zdravlje očiju, kostiju, kože i varenja. Sadrži i važne minerale poput kalijuma, magnezijuma, gvožđa i mangana, a njena antioksidativna svojstva pomažu u zaštiti od upalnih stanja, dok vlakna doprinose zdravom mikrobiomu creva. 

Ako ste se ikad pitali koja paprika je zdravija crvena ili žuta evo odgovora. Žuta paprika svoj specifičan pigment duguje sorti parike, ali i sastavu zemlje u kojoj raste. Zahvaljujući bogatstvu hranljivih materija, ona pomaže telu da se odbrani od infekcija, jača imunitet i čuva vitalnost. Najbolje je kad se konzumira u svežem stanju, ali može da se koristi za pripremu jela i zimnicu.

Njena blaga, sočna i slatkasta nota čini je idealnim dodatkom brojnim jelima, bilo da je jedete svežu, pečenu, grilovanu ili kuvanu. To naravno ne znači da je crvena paprika manje zdrava, naprotiv ali stručnjaci ipak malu prednost daju žutoj paprici.

Pixabay.com

Ima čak 11 razloga zašto je dobro jesti žutu papriku

Evo šta se dešava u organizmu kad je pojedete. 

Štiti od slobodnih radikala

Zahvaljujući obilju antioksidanasa, žuta paprika je poput prirodnog štita. Slobodni radikali, koji oštećuju ćelije i doprinose razvoju raka, neutralizuju se njenim redovnim konzumiranjem.

Čisti organizam

Visok nivo vlakana i antioksidanasa deluje kao prirodni detoks zato što pomaže telu da se oslobodi toksina i održi zdravu unutrašnju ravnotežu.

Poboljšava varenje

Ako vas muči probava, žuta paprika može biti saveznik. Vlakna podstiču rad creva, dok vitamini i minerali doprinose boljoj apsorpciji hranljivih materija.

Snižava holesterol

Njeni antioksidansi deluju i na kardiovaskularni sistem i smanjuju nivo lošeg holesterola, čuvaju srce i smanjuju rizik od bolesti krvnih sudova.

Saveznik vitke linije

Sa malo kalorija i masti, a puno vlakana, žuta paprika produžava osećaj sitosti.

Shutterstock

Žuta paprika je najbolja za konzumiranje u svežem stanju, ali može da koristi i za zimnicu

Redovnim unosom može pomoći u kontrolisanju telesne težine ili postepenom mršavljenju.

Izvor kalijuma

Kalijum je ključan za funkcionisanje mišića i nervnog sistema. Žuta paprika ga ima u izobilju, pa doprinosi svakodnevnoj energetskoj ravnoteži.

Umanjuje rizik od hipertenzije

U kombinaciji niskog natrijuma i dovoljno kalijuma, ova paprika deluje povoljno na krvne sudove i snižava rizik od hipertenzije.

Usporava starenje

Antioksidansi brišu bore i štite kožu od štetnih UV zraka. Redovno konzumiranje žute paprike može učiniti da koža izgleda mlađe i blistavije.

Jača kosu

Nutrijenti u žutoj paprici hrane folikule, jačaju vlasi i podstiču rast kose. Ona je prirodni eliksir za bujnu i zdravu frizuru.

Ogroman izvor vitamina C

Jedna porcija žute paprike donosi ima, verovali ili ne, više od 500 odsto preporučene dnevne doze vitamina C! To znači da vaše telo postaje otpornije na infekcije i manje zavisi od lekova.

Podiže raspoloženje

Možda najzanimljivija tajna žute paprike jeste njeno antidepresivno delovanje. Luteolin i kvercetin, prirodna jedinjenja kojima je bogata žuta paprika, pomažu u smanjenju stresa i negativnih emocija, vraćajući balans i smirenost.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)