Odrasli

OTKRIVANJE RAKA PLUĆA IZ TESTA KRVI: Evo šta možemo saznati i ovoj opakoj bolesti (FOTO)

Simptomi mogi biti nespecifični.

29.11.2023 14:01

OTKRIVANJE RAKA PLUĆA IZ TESTA KRVI: Evo šta možemo saznati i ovoj opakoj bolesti (FOTO)
shutterstock.com

Rak pluća je ozbiljna bolest koja se može manifestovati na različite načine. Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", u Srbiji se svakog dana gubi 13 života zbog kancera pluća. Ovaj zastrašujući podatak ukazuje na ozbiljan problem sa kojim se suočava naše društvo. Godišnje, gotovo 5.000 ljudi izgubi bitku sa ovom opakom bolešću, dok se 7.000 novih slučajeva dijagnostikuje.

Lekari ističu da čak 90 odsto obolelih od karcinoma pluća su pušači. Ovaj podatak jasno ukazuje na direktnu vezu između pušenja i razvoja ove smrtonosne bolesti. Posebno uznemiravajuće je saznanje da danas čak i deca uzrasta od 11 do 15 godina počinju da puše. Ovo je alarmantan trend koji zahteva hitnu reakciju celokupnog društva i sistema zdravstvene zaštite.

Shutterstock

Simpomi raka pluća mogu varirati od osobe do osobe

Simptomi raka pluća mogu varirati od osobe do osobe, a neki od najčešćih uključuju:

- Uporni kašalj koji se ne povlači nakon 2-3 nedelje
- Iskašljavanje krvi ili krvavog ispljuvka
- Bol u grudima
- Otežano disanje
- Gubitak težine i apetita
- Umor i slabost
- Ponavljajuće infekcije disajnih puteva

Međutim, simptomi raka pluća mogu biti nespecifični i slični simptomima drugih bolesti, pa se ne preporučuje da se dijagnoza postavlja samo na osnovu njih. Ako imate bilo kakve simptome koji ukazuju na rak pluća, preporučuje se da se obratite svom lekaru.

OTKRIVANJE KANCERA IZ TESTA KRVI

Što se tiče otkrivanja raka pluća iz krvi, postoje neki testovi koji se koriste za dijagnostikovanje raka pluća, ali oni nisu u stanju da otkriju rak pluća u ranoj fazi. Na nedavnom kongresu European Society for Medical Oncology, predstavljeni su početni rezultati revolucionarnog testa krvi za otkrivanje raka pluća u ranim stadijumima bolesti. Ovaj test, razvijen od strane kompanije za genomiku raka Personalis Inc., predstavlja veliki korak napred u dijagnostici ove opake bolesti.

Dr Richard Chen, predstavnik kompanije, istakao je da novi test ima potencijal da otkrije male tragove cirkulišuće tumorske DNK (ctDNK) u krvi, što predstavlja markere za rezidualni ili rekurentni rak. Ova tehnologija se zasniva na naprednom sekvenciranju celog genoma, sa ciljem da otkrije jedinstveni genetski potpis koji potiče od tumora pacijenta. Iako ovo istraživanje još uvek nije objavljeno u recenziranom časopisu, početni rezultati su izuzetno obećavajući.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)