Odrasli

OD OVE BOLESTI SVAKE GODINE U SRBIJI OBOLI OKO 500 PACIJENATA: Podmukli simptomi često se kasno prepoznaju, na ove morate obratiti pažnju (FOTO)

Može biti maligni i benigni.

02.11.2023 12:00

OD OVE BOLESTI SVAKE GODINE U SRBIJI OBOLI OKO 500 PACIJENATA: Podmukli simptomi često se kasno prepoznaju, na ove morate obratiti pažnju (FOTO)
shutterstock.com

Rak grla je karcinom koji se razvija u grlu (ždrelu) ili u larinksu, takozvanoj  govornoj kutiji ili aparatu.  Grlo je mišićna cev koja počinje iza nosa i završava se na vratu, a rak grla najčešće počinje u unutrašnjost grla.  Prema podacima Udruženja pacijenata obolelih od ove teške bolesti u Srbiji svake godine se dijagnostikuje oko 500 pacijenata sa ovim karcinomom. 

Rak grla nastaje kada ćelije u grlu razviju genetske mutacije koje uzrokuju da ćelije nekontrolisano rastu i nastavljaju da žive nakon što bi zdrave ćelije normalno umrle. Tako nagomilane ćelije mogu da formiraju tumor u grlu.

Simptomi ove bolesti često mogu biti nejasni pa ih pacijenti ne mogu na vreme otkriti jer ih često ignorišu. Međutim, prema rečima lekara postoje neki jasni znaci na koje bismo morali da obratimo pažnju i na vreme odemo na pregled. 

 - Čak i kada zbog poodmakle faze bolesti moramo da odstranimo ceo grkljan, time smo barem uklonili malignu bolest. I pored stome, ova osoba može da nauči da govori iz stomaka, može da nosi specijalne proteze i da u najvećem broju slučajeva može da nastavi da se bavi svojim zanimanjem – rekao je prof. dr Vojko Đukić za Politiku.

Najčešći rani simptomi raka grla:

  • Kašalj
  • Promene u glasu, kao što je promuklost ili nerazgovetan govor
  • Poteškoće pri gutanju
  • Bol u uhu
  • Kvrga ili ranica koja ne zaceljuje
  • Upala grla
  • Gubitak težine.

Lečenje benignog tumora grla

Oni se moraju hirurški odstraniti. To se može uraditi u ordinaciji pod lokalnom anestezijom kroz laringoskop. Ponekad je tumor potrebno ukloniti u bolnici pod lokalnom ili opštom anestezijom. Mada je postupak neprijatan, on nije bolan niti opasan.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)