Svaki lekar i stručnjak za ishranu reći će da je doručak najvažniji obrok u danu jer organizmu daje neophodnu energiju za start i nove radne pobede. Međutim, kako naglašavaju, nije važno samo šta jedemo ujutru, već i kako raspoređujemo doručak kroz celo jutro. Prvi obrok daje telu potrebnu energiju i hranljive materije za početak dana, utiče na koncentraciju, raspoloženje i produktivnost, a može značajno doprineti i opštem zdravlju.
Nutricionisti sve više preporučuju doručak u mediteranskom stilu, a prema njihovim rečima, upravo takav obrok može postati idealan saveznik svakog jutra. Tradicionalni španski doručak, primer je mediteranske ishrane, a obično uključuje jednostavne, nutritivno bogate sastojke: hleb, ekstra devičansko maslinovo ulje, šunku i svež paradajz.
Međutim, stručnjaci idu korak dalje i ističu važnost "produženog doručka", odnosno da ovaj obrok ne mora da bude jednokaratan i obilan, već da se unos hranljivih materija pažljivo rasporedi tokom celog jutra.
Shutterstock/ Ali Efe Yilmaz
Prema pisanju Ekspresa (Express), Španska agencija za bezbednost hrane i ishranu (AESAN) podseća koliko je važno da doručak bude raznovrstan i uravnotežen. U ishrani ne bi trebalo da zanemarujemo mlečne proizvode, integralne žitarice, voće, maslinovo ulje i umeren unos putera. Svaka od ovih namirnica ima svoje mesto u zdravoj rutini, naročito u jutarnjim satima.
Doktor Antonio Eskribano, specijalista za endokrinologiju i nutricionizam, veliki je zagovornik upravo ovakvog načina doručkovanja. On je naglasio da dobar doručak predstavlja temelj na kome gradimo čitav dan ishrane.
On je slikovito opisao rani jutarnji obrok kao početak jedne "opere" u kojoj svaki sastojak ima svoju melodiju: maslinovo ulje donosi zdrave masti i antioksidanse, šunka pruža neophodne proteine, a paradajz je izvor likopena, moćnog antioksidansa koji štiti ćelije tela.
Dr Eskribano takođe ističe da kvalitetan doručak ne znači prejedanje. On ukazuje na čestu grešku i da ljudi pojedu ogromne količine tosta natopljenog maslinovim uljem, što može biti veoma kalorično i voditi ka gojenju. Prava mera je ključna, potrebno je uživati u obroku, naglašava on, ali i voditi računa o količini.
On predlaže da se tradicionalnom španskom doručku doda i mala količina mlečnih proizvoda - čaša punomasnog mleka, koja sadrži vitamine A, D i K, zajedno sa korisnim mastima, što dodatno obogaćuje doručak.
Shutterstock
Ali ono što posebno izdvaja njegov pristup jeste ideja da doručak ne mora biti konzumiran odjednom. Dr Eskribano preporučuje da se kroz jutro nastavi unos manjih obroka. Posle početnog doručka, recimo, kasnije tokom jutra može se popiti jogurt ili pojesti komad voća, pre ručka.
Takav raspored unosa hrane, odnosno "produženi doručak", pomaže u održavanju stabilnog nivoa glukoze u krvi, sprečavajući nagle padove energije koji često prate ljude koji pojedu obilan doručak, pa ne jedu ništa do podneva.
Doktor Mozli, još jedan stručnjak za ishranu, nadovezao se na ovu priču ističući blagodeti maslinovog ulja. On preporučuje svakodnevnu konzumaciju jedne kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja, nazivajući ga "energetskom bombom zdravlja". Maslinovo ulje je bogato polifenolima i oleinskom kiselinom, jedinjenjima koja smanjuju upale u telu, poboljšavaju pamćenje i pomažu u regulaciji krvnog pritiska.
Komentari (0)