Slanina je jedna od najpoznatijih namirnica u mnogim kućama širom sveta. Bilo da je deo omiljenog doručka, bilo da se dodaje jelima ili se u njoj uživa kao u predjelu, slanina je neizbežna na trpezi mnogih Srba. Međutim, iako su njena bogata aroma i ukus često cenjeni, postoje mnogi koji se, pre svega iz zdravstvenih razloga, klone ove namirnice. Strah od prekomernog unosa masti i holesterola često navodi ljude da izbegavaju slaninu, pa čak i druge vrste masnog mesa.
Međutim, Milka Raičević, istaknuti stručnjak u oblasti nutricionizma, u razgovoru za RTS Ordinaciju otkriva neke zanimljive činjenice koje bi mogle promeniti naše mišljenje o slanini. Prema njenim rečima, mnogi ljudi koji se oprezno hrane i izbegavaju slaninu verovatno nisu svesni da postoje i druge namirnice koje sadrže još veće količine holesterola, poput morskih plodova, za koje mnogi veruju da su zdravi, pa ih čak koriste i tokom dijeta. Ova saznanja, zasnovana na rezultatima novih studija, mogu biti iznenađujuća za mnoge.
- U slanini ima samo 2 odsto loših nezasićenih masti, a mononezasićenih masnih kiselina ima triput više nego što ih ima u morskim plodovima - istakla je nutricionista i dijatetičar Milka Raičević za RTS Ordinaciju.
Shutterstock/norikko
Dakle, ako ste i vi među onima koji se trudite da sa pažnjom birate svaki zalogaj, možda je vreme da preispitate svoja uverenja o slanini. Iako nije preporučljivo konzumirati je u prekomernim količinama, izbalansirana i svestrana upotreba ove namirnice može biti deo zdrave ishrane.
Prema rečima nutricioniste Milke Raičević, slanina je korisna i za one koji drže dijetu.
- Naš organizam je računar. On zna kako se namučio da sačuva tu masnoću. Sledeći put kada krenete na dijetu, on skuplja, ne dozvoljava da se to lako pusti iz organizma - naglasila je Raičevićeva.
Komentari (0)