Odrasli

ŽENE KOJE SPAVAJU MANJE OD 5 SATI U RIZIKU SU OD MOŽDANOG UDARA: Nova istraživanja šalju alarmantna upozorenja

Studija je vršena u periodu od 16 godina na 3.000 ispitanica.

17.02.2024 09:30

ŽENE KOJE SPAVAJU MANJE OD 5 SATI U RIZIKU SU OD MOŽDANOG UDARA: Nova istraživanja šalju alarmantna upozorenja
shutterstock.com

Prema novom istraživanju sprovedenom na Univerzitetu u Pitsburgu, žene srednjih godina koje spavaju manje od pet sati svake noći imaju i do 75 odsto veći rizik od srčanog zastoja ili moždanog udara. Tokom 16 godina, gotovo 3.000 žena starosti od 42 do 52 godine su praćene kako bi se istražile veze između njihovog sna i kardiovaskularnih problema. Svake godine, žene su ispunjavale ankete o svom snu, uključujući koliko sati prosečno spavaju svake noći i da li pate od nesanice. Takođe su popunjavale upitnike o zdravlju kako bi se zabeležile eventualne bolesti ili zdravstveni problemi.

Manjak sna i kardiovaskularni problemi

Analiza podataka je otkrila da su žene koje redovno spavaju manje od pet sati noću imale i do 75 odsto veći rizik od različitih kardiovaskularnih problema, uključujući moždani udar, srčani udar, zatajenje srca i koronarnu bolest srca. Naučnici su upozorili da manjak sna može povećati krvni pritisak i izazvati otpornost na insulin, povećavajući rizik od oštećenja krvnih sudova.

shutterstock.com

U istraživanju su učestvovale žene

Rizici nesanice i manjka sna

Zabrinjavajuće je što manjak sna takođe povećava rizik od gojaznosti zbog poremećaja hormona gladi i sitosti u organizmu. Prema preporukama Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), svi Amerikanci trebalo bi da spavaju od sedam do devet sati svake noći. Međutim, istraživanja sugerišu da čak jedna od tri odrasle osobe redovno ne dostiže ovaj cilj. Među ženama srednjih godina, oko polovine ne uspeva da ostvari preporučenih sedam sati sna svake noći.

Menopauza i rizik od srčanih bolesti

Žene ovog uzrasta već su izložene povećanom riziku od srčanih bolesti. Opadanje nivoa estrogena nakon menopauze može uzrokovati zadebljanje krvnih sudova, ometajući protok krvi do srca. Studija je koristila podatke iz Studije zdravlja žena širom nacije (SWAN), koja je pratila hiljade žena tokom 22 godine.

 

Rezultati istraživanja

U periodu istraživanja, prijavljeno je 200 kardiovaskularnih problema, od kojih je 23 završilo fatalno. Oko 10 odsto žena je prijavilo probleme sa uspavljivanjem svake noći, dok je četvrtina izjavila da se budi nekoliko puta tokom noći.

pexels.com

Istraživači su sproveli analizu uzimajući u obzir faktore kao što su starost, etnička pripadnost, obrazovanje i postojeća zdravstvena stanja

 

Njihovi nalazi su pokazali da su žene koje su spavale manje od pet sati noću imale 72 odsto veći rizik od srčanih bolesti u poređenju sa onima koje su spavale šest i po sati svake večeri. Takođe su sproveli drugu analizu koja je uzela u obzir i simptome nesanice poput problema sa uspavljivanjem, buđenjem tokom noći ili ranijim buđenjem nego što je planirano. Otkrili su da su žene koje su spavale manje od pet sati noću i imale simptome nesanice više od tri puta nedeljno imale 75 odsto veći rizik od srčanih bolesti u poređenju sa ženama koje su spavale preporučeni broj sati i retko su patile od simptoma nesanice.

Iako je ovo istraživanje pružilo značajne uvide, treba napomenuti da su trajanje sna i simptomi nesanice samoprijavljeni, a nisu praćeni medicinskim uređajem. Takođe, istraživači nisu uzeli u obzir druge faktore koji utiču na san, uključujući vreme, redovnost i efikasnost spavanja, kao i količinu svetla, dubokog i REM sna.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)