Odrasli

KAKO PLAVA SVETLOST TELEFONA UTIČE NA ZDRAVLJE: Posebno je opasna tokom noći!

Iako ste povukli zavese kako bi upili sunčevu svetlost prethodna noć koju ste proveli nad mobilnim pokvarila je unutrašnji sat vašeg tela.

23.01.2024 22:00

KAKO PLAVA SVETLOST TELEFONA UTIČE NA ZDRAVLJE: Posebno je opasna tokom noći!
Shutterstock

Plava svetlost je deo vidljivog dela spektra svetlosti, koji nastaje kao rezultat prelamanja svetlosti kroz atmosferu ili emitovanja iz digitalnih ekrana i LED sijalica. Ova vrsta svetlosti igra bitnu ulogu u regulaciji cirkadijalnog ritma tela, ali istovremeno može imati štetne posledice ukoliko smo joj preterano izloženi.

Preterana izloženost plavoj svetlosti može dovesti do niza problema poput umora očiju, glavobolje, suvoće očiju i čak dugoročnih problema sa vidom. Naročito zabrinjavajuće je to što plava svetlost može prodreti kroz rožnjaču i stići do retine, što može prouzrokovati oštećenje njenih ćelija.

Shutterstock

Bela svetlost bi prema naučnicima mogla da nam odloži san

Jedan od ključnih aspekata uticaja plave svetlosti je njen efekat na san. Naime, plava svetlost može narušiti proizvodnju melatonina, hormona odgovornog za pripremu tela za san i regulisanje cirkadijalnog ritma. Izloženost ovoj vrsti svetlosti u večernjim satima može dovesti do nesanice i poremećaja spavanja. Zbog toga je važno smanjiti izlaganje plavoj svetlosti nekoliko sati pre odlaska na spavanje kako bismo omogućili telu da se pripremi za san.

Kako bismo sačuvali zdravlje očiju i održali kvalitetan san, važno je da budemo svesni uticaja plave svetlosti i da preduzmemo korake kako bismo smanjili izloženost ovoj vrsti svetlosti, posebno u večernjim satima.

Plava svetlost koja se emituje iz digitalnih uređaja i LED sijalica može imati negativne efekte na naše oči i san. Srećom, postoje načini kako možemo smanjiti izloženost plavoj svetlosti i zaštititi svoje oči. Strategija za smanjenje štetnosti plave veštačke svetlosti i očuvanje vida i sna podrazumeva primenu sledećih koraka:

  • Smanjite vreme koje provodite gledajući u digitalne uređaje
  • Pravite pauze tokom rada
  • Povećajte udaljenost između očiju i uređaja
  • Koristite filtere za plavu svetlost na svojim uređajima
  • Prilagodite osvetljenje svojih uređaja da bude manje intenzivno
  • Koristite ekrane sa manjom emisijom plave svetlosti

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)