Odrasli

DA LI ČESTO TRLJATE OČI: Odmah prestanite s tim, lekari su objasnili zašto ovo može biti opasno! (FOTO)

Zapanjiće vas snimakr magnetne rezonance na kome se vidi kako se kreće očna jabučica kada trljamo oko.

03.11.2023 15:00

DA LI ČESTO TRLJATE OČI: Odmah prestanite s tim, lekari su objasnili zašto ovo može biti opasno! (FOTO)
shutterstock.com

Mnogi ljudi često nesvesno trljaju oči, a najčešći razlog je suvoća oka usled čega dolazi do svrba. Međutim, kako upozoravaju lekari trljanje očiju nije dobro. Možda može da pružiti privremeno olakšanje ali može da izazove dugoročne probleme. Kad god pritisnete i protrljate oko, kolagen se proteže prema unutra, a kada stanete, vrati se nazad. Lekari smatraju da često trljanje očiju vremenom može da oslabi vlakna kolagena i da dovede do stanjivanja i promene oblika rožnjače, što za posledicu ima drastično pogoršanje vida.

U prilog ove tvrdnje onu su priložili snimak magnetne rezonance na kome se vidi šta se dešava sa okom i kako se očna jabučica kreće u očnoj duplji kada trljamo oči. Zbog toga stručnjaci naglašavaju da je pametnije izbegavati trljanje očiju, jer ih možete oštetiti ako to radite previše jako ili suviše često. Osim oštećenja rožnjače i vida suviše često trljanje očiju može da dovede i do ozbiljne infekcije. Trebalo bi da se obratite lekaru ako se pojavi neki od simptoma poput bola u očima, osetljivosti na svetlost, smanjenja ili zamagljenja vida ili crvenila oka.

Šta se može dogoditi zbog trljanja očiju

  • mogu se pojaviti tamni krugovi oko očiju i bore
  • ako imate strano telo u oku, trljanje oka će samo dodatno pogoršati situaciju
  • vaše ruke sadrže više bakterija nego bilo koji drugi deo vašeg tela, tako da je dodirivanje očiju rukama uvek loša ideja

Rožnjača je deo oka koji je najizloženiji spoljašnjim uticajima i predstavlja prvu liniju odbrane našeg oka. Kroz rožnjaču prolazi svetlo koje na kraju dolazi do mrežnjače i kroz optički nerv putuje do mozga gde se formira slika na osnovu tih svetlosnih signala. Zdrava rožnjača je glatka i okrugla i svetlost koja prolazi kroz nju je neizmenjena i formira jasnu sliku.

Zašto često trljamo oči

  • Možda su vam oči umorne od gledanja u kompjuter. Ako je to slučaj, pravite česte pauze od rada na računaru ili obavite pregled očiju da biste bili sigurni da vam ne trebaju nove naočare ili sočiva.
  • Ukoliko je okidač za trljanje očiju alergija, pokušajte da rešite simptome alergije u dogovoru sa lekarom

shutterstock.com

Zašto ne bi trebalo da trljamo oči

Šta je keratokonus?

Trljanje očiju je takođe povezano sa keratokonusom, stanjem koje se javlja kada se rožnjača postepeno izboči ka spolja ili poprimi šiljasti oblik. Ako imate keratokonus, rožnjača ima oblik kupe i često je njena površina nepravilna, tako da je i slika koju mozak interpretira izobličena. Do ovog problema sa rožnjačom dolazi zbog njenog stanjivanja i slabljenja a kad postane previše slaba, ona počinje da gubi svoj pravilan oblik.

Keratokonus se uglavnom javlja u pubertetu i progresivno napreduje do sredine tridesetih, kada počinje da usporava ili čak i potpuno prestane da napreduje. Ovo stanje može da se javi samo u jednom oku, ali obično pogađa oba oka, s tim da je jedno oko više pogođeno od drugog. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)