Šminka

OVU ŠMINKU KORISTIMO SVAKODNEVNO, A MOŽE DA OŠTETI OČI: Oftamolog upozorava na štetnost ove kozmetike za ulepšavanje (VIDEO)

Iako je popularna i ulepšava naš izgled, stručnjaci poručuju da nisu svi proizvodi i trendovi dobri za našu kožu i zdravlje.

12.10.2023 21:01

OVU ŠMINKU KORISTIMO SVAKODNEVNO, A MOŽE DA OŠTETI OČI: Oftamolog upozorava na štetnost ove kozmetike za ulepšavanje (VIDEO)
Printscreen/TikTok/dr.alexahecht

Šminka je više nego ikada dobila na popularnosti, a danas žene ne mogu gotovo da zamisle izlazak iz kuće bez da stave barem maskaru. Na tržištu su se pojavili razni proizvodi koji su zaludeli dame, a mnoge od nas često stavljajući atraktivan izgled ispred svega, ne razmišljaju o tome ima li on neke posledice na našu kožu i zdravlje uopšte.

pexels.com

Mnoge dame ne misle na zdravlje svojih očiju samo zarad dobrog izgleda

Optičarka Aleksa Heht iz Toronta u Kanadi podelila je šta bi od trendova u šminkanju sigrno izbegla zarad zdravih očiju. Iako će se sada možda većina žena razočarati jer je ovaj proizvod u top tri koje one najviše koriste, Aleksa otkriva kako bi sigurno izbegla stavljanje ajlajnera na oči jer ono može doneti više štete u odnosu na lep izgled.

Iako je nanošenje ove popularne šminke jednostavno i ne zahteva više od deset minuta, Tiktokerka napominje da iako će naše trepavice uz ajlajner izgledati gušće to nije vredno rizika.

- Ovaj ajlajner može da ošteti meibomove žlezde koje imamo duž očnih kapaka koje pomažu u proizvodnji suza. To može dovesti do prilično ozbiljnog suvog oka- kaže ona u svojoj objavi.

Zagrejani uvijači za trepavice su takođe loši, objašnjava ona, kao i generalno nanošenje toplote na trepavice. Ona objašnjava da iako toplota pomaže da se trepavice lakše uviju to može dovesti do njihovog "stanjenja i lomljenja". 

Iako mnoge dame nisu upoznate sa tim, ona ističe da to može dovesti do opekotina na prednjoj površini oka što sigurno nijedna od nas ne želi. Aleksa je na kraju napomenula kako nikada ne bi koristila proizvode za izbeljivanje očiju. Iako je imati svetlucave oči lepo u stvarnosti mnogi proizvodi mogu da trajno povećaju krvne sudove tako da oko može izgledati crveno.

Da je mlada optičarka u pravu potvrdila je i Ejmi Lin, oftamolog iz Centra za oči Džon A. Moran složivši se da kapi za izbeljivanje očiju treba uzeti sa oprezom, prenosi San.

Ona je istakla da na ovaj način naše oči mogu postati crvenije nego što su ikada bile. 

- Sve ove kapi sadrže konzervanse koji mogu biti toksični za površinu oka kada se koriste više puta. Mislim da je u redu za sporadičnu upotrebu  ako se slikate za intervju ili nešto slično ali definitivno ne za svaku upotrebu - napominje ona.

Sa mišljenjem stručnjaka složili su se i neki Aleksini pratioci rekavši da su i oni imali negativna iskustva kada je reč o uvijaču trepavica koji im je kako su neki priznali otkinuo trepavice. Drugi su priznali kako nisu bili svesni da kapi za izbeljivanje očiju mogu biti opasne.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)