Odrasli

DA LI I VAS VEĆ SADA PLAŠE OPEKOTINE OD SUNCA? Evo kako da ih očas posla zalečite sastojkom iz kuhinje!

Dermatolog Geta Jadav otkrila je koja namirnica je idealna za oporavak oštećene kože ukoliko je ona previše bila izlagana suncu.

22.06.2023 17:30

DA LI I VAS VEĆ SADA PLAŠE OPEKOTINE OD SUNCA? Evo kako da ih očas posla zalečite sastojkom iz kuhinje!
Shutterstock

Vreli letnji dani su uveliko počeli, a iako u prethodnom periodu vremenske prilike nisu išle naruku mnogim damama da dobiju preplanuli ten, pojedine su uspele da "uhvate" malo sunčevih zraka ne bi li dobile podlogu pred odlazak na more ili planinu. Budući da će vreme u narednom periodu biti uglavnom toplo, činjenica je da će mnogi pohrliti put plaža ili bazena ne bi li "nabacili" boju i osvežili se. 

Ipak, neminovno je da to znači i da će mnogi zbog osetljive kože, neopreznosti i prekomernog izlaganja suncu izgoreti i dobiti opekotine. Iako za taj problem postoje mnogi melemi, dermatolog Geta Jadav je otkrila kako većina nas u kuhinji ima sastojak koji blagotvorno deluje na opekotine i ublažava bol na koži. Kako je otkrila, u pitanju je kokosovo ulje koje čini čuda ako se u pravo vreme nanese na opekotine, budući da ukoliko se namaže prebrzo na otečenu, bolnu i sprženu kožu može da pogorša situaciju. 

- Razmislite o tome koliko brzo se ulje zagreva u tiganju na niskoj temperaturi u odnosu na to koliko je vremena potrebno da ista količina vode proključa - napomenula je dermatolog.

Izbegavanje sunca u određeno doba dana

Dr Jadav je, međutim, naglasila da je ipak uvek najbolje izbeći opekotine od sunca jer one mogu dovesti do povećanog rizika od pojave plikova, ali i toplotnog udara i kasnije, u najgorem slučaju, raka kože

shutterstock.com

Bez dobre zaštite prekomerno izlaganje suncu može samo da izazove probleme

Kako napominju stručnjaci, najbolja zaštita od sunca jeste ostati u senci što je duže moguće i ne izlagati se zracima između 10 i 15 časova. Takođe, podrazumeva se korišćenje kreme s najvećim zaštitnim faktorom.

Ipak, ukoliko do opekotina ipak dođe, prvu pomoć može da predstavlja hladna obloga umočena u mleko ili aloje veru. Ona će umanjiti toplotu i upalu dok ne tretirate kožu drugim preparatima. Za rashlađivanje kože na taj način potrebno je nekoliko dana kako koža ne bi bila bolna, spržena i otečena. 

Kada koristiti kokosovo ulje?

Najbolji period za upotrebu kokosovog ulja jeste kada rane zacele, odnosno kada koža počne da se ljušti. Doktorka napominje da ako je koža vruća treba uvek izbegavati nanošenje kokosovog ulja.

Pixabay

Kokosovo ulje se pored korišćenja u ishrani pokazalo odličnim i u nezi kože

Dok se koža ne umiri najbolji izbor je aloje vera koja omogućava koži da diše i da je najbolja koristiti je  početku, dok je kokosovo ulje bolje koristiti u kasnijoj fazi oporavka.

Šta ne treba koristiti u slučaju opekotina?

U slučaju opekotina obavezno treba izbegavati korišćenje vazelina. Osim toga, ne bi trebalo stavljati led na opečeno mesto, niti "otvarati" plikove. Ne treba silom ni ljuštiti kožu, niti nositi usku odeću preko opekotina.  

BONUS VIDEO:

Komentari (0)