Odrasli

OBOŽAVATE DA UVEČE JEDETE U KREVETU UZ FILM? Kada budete videli šta može da vam se desi, odmah ćete prestati, JEZIVO! (VIDEO)

Dr Sem koji deli zdravstvene savete na TikToku izneo je potencijalnu jezivu posledicu loše navike koju imaju mnogi ljudi.

18.06.2023 21:01

OBOŽAVATE DA UVEČE JEDETE U KREVETU UZ FILM? Kada budete videli šta može da vam se desi, odmah ćete prestati, JEZIVO! (VIDEO)
Shutterstock

Veliki broj ljudi obožava da se uveče ušuška u krevet i uz kokice ili čips gleda televiziju. Ako pripadate toj kategoriji osoba, odmah treba da prestanete s tom navikom.

Naime, kako je objasnio dr Sem, koji na TikToku deli savete o zdravlju, ta navika može biti veoma opasna zato što će mrve i ostaci hrane u vašem krevetu ili pored njega privući inskete poput bubašvaba, što sigurno ne želite.

Bubašvaba u uhu 

On je slikovito opisao slučaj mladića iz Kine koji je imao naviku da pred spavanje gricka čips dok gleda TV, a potom kesice sa do pola pojedenim čipsom ostavlja pored kreveta.

- Jedne noći probudio ga je oštar bol u uhu. Njegova majka je pogledala i ostala šokirana onim što je ugledala. Odveli su ga kod lekara koji je u uvetu pronašao bubašvabu - ispričao je dr Sem.

Detaljnim pregledom utvrđeno je da mladić u uhu nema jednog insekta već čitavu porodicu, odnosno još 10 malih bubašvaba.

Pre nego što se uspaničite i kreneta da čačkate soptvene uši morate da znate da je to retkost, ali može da se dogodi bilo kome - naglasio je on.

Prema rečima dr Sema, u uho tokom spavanja mogu da uđu i drugi insekti, kao što su pauci, jer ih privlači miris ušnog voska.

- Osim toga, ušni kanal je mračno i vlažno mesto, što insekti vole. Uz to, bubašvabe iz uha mladića iz Kine imale su nadohvat ruke i gomilu hrane. Na sreću svi insekti su ukolonjeni ih njegovog uha i on se u potpunosti oporavio - naglasio je dr Sem.

Shutterstock

Insekte privlači miris ljudskog ušnog voska, pa u ušni kanal ulaze tokom noći dok spavamo

Korisni saveti

Dr Sem je podelio i nekoliko korisnih saveta šta da radite ukoliko vam bilo koji insekt tokom noći uđe u uho.

1. Ne paničite

Koliko god da je neprijatan osećaj da vam nešto gmiže u uhu nema razloga za paniku. Ušni kanal je ćorsokak i nije direktno povezan s mozgom.

2. Ne kopajte ga

Ne pokušavajte sami da iskopate insekta iz uha, posebno ne pomoću pincete ili bilo kakvog drugog predmeta kao što su štapići za uši, jer ćete naneti sebi više štete nego što će vam to uraditi insekt u uhu.

3. Udavite insekta

Umesto da pokušavate da ga izvadite na silu udavite insekta. Na taj način ćete lakše da ga izvadite iz ušnog kanala. Možete sipati troprocentni hidrogen ili maslinovo ulje u uho. Na taj način ćete udaviti insekta ili ga naterati da izađe napolje.

Ali, pre bilo kakve intervencije kod kuće, kako je naglasio dr Sem, potražite pomoć lekara koji će stručno i mnogo lakše da vas oslobode neželjenog insekta u ušnom kanalu.

BONUS VIDEO:  

Komentari (0)