Prirodni lekovi

SUPERTRIKOVI ZA BOLJI SLUH: Kako da otpušite uši

Potrebno vam je samo malo strpljenja i sredstva koja imate u svojoj kuhinji. Za probleme sa ušima, od upale do začepljenja, naše bake su koristile čuvarkuću koja je provereno narodno sredstvo za sve probleme vezane za uši

30.05.2022 22:30

SUPERTRIKOVI ZA BOLJI SLUH: Kako da otpušite uši
shutterstock.com

Uši su važni organi koji nam omogućuju da čujemo zvuke oko sebe i da održavamo ravnotežu. Problem sa zapušeni ušima može da se javi kod svih, od dece do starijih osoba i iz različitih razloga.

Ovaj problem najčešće nastaje usled viška vode, nedovoljno pažljivog čišćenja, pa se u kanalima skuplja cerum, odnosno ušni vosak.

Srećna republika donosi 7 potpuno prirodnih načina na koji možete otpušite uši i poboljšate svoj sluh.

Pixabay.com

Maslinovo ulje je dobro za jelo ali i za probleme za ušima

1. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje će omekšati ušni vosak, pa ćete lakše moći da uklonite višak koji se skupio u spoljnom delu ušnog kanala. Ugrejte maslinovo ulje da bude toplo, lezite na stranu i ukapajte nekoliko kapi maslinovog ulja.

Na boku ostanite ležati 10 minuta sve dok ne počnete da osećate da ušni vosak postaje mekan. Uz pomoć papirne maramice ili štapića za uši pažljivo uklonite maslinovo ulje i ušni vosak.

2. Maslinovo ulje i beli luk

Izdrobite 2 čena belog luka što sitnije možete i zagrejte ga u tiganju sa 2 kašike maslinovog ulja. Nakapajte ovu smesu i sačekajte 10 minuta da počne da deluje. Nakon toga štapićem za uši pažljivo očistite uho.

Pixabay.com

Jabukovo sirće je još jedan prirodan način da se otpuše uši

3. Alkohol i jabukovo sirće

Uvo može da se zapuši usled bakterijske infekcije. U takvim situacijama možete upotrebiti kombinaciju alkohola i jabukovog sirćeta. Postupak je vrlo jednostavan. Pomešajte jednake delove alkohola i jabukovog sirćeta i kapaljkom pažljivo u uho nakapajte nekoliko kapi. Ležeći na strani sačekajte 10 minuta, a potom štapićem za uho pažljivo uklonite višak ušnog voska i ostatke alkohola i jabukovog sirćeta.

4. Topli oblozi

Malo je poznato da su topli oblozi dobar prirodan tretman za začepljene uši posebno kad je do začepljenja došlo zbog prehlade. Toplina će omekšati ušni vosak, odčepiti uho i ujedno ublažiti bolove. Tople obloge može napraviti tako što ćete peglom ugrejati parče tkanine ili da je umočite u toplu vodu. Vodite računa da dobro iscedite peškir ili tkaninu koju koristite za oblog. Držite ga 10 minuta, a potom dlanom lagano trljajte uho, a zatim ga dlanom naizmenično zatvarajte i otvarajte da biste napravili vakum koji će pomoći da višak usnog voska lakše izađe napolje.

Pixabay

Zapušene uši često su posledica prehlade

5. Izduvajte nos

Do začepljenja ušiju često dolazi kao propratni simptom prehlade. Može vam pomoći obično izduvanje nosa. Zatvorite usta, začepite nos i par puta dunite. Ukoliko ste postupak sproveli na pravilan način trebalo bi da čujete blagi zvuk krcanja što znači da su slušni kanali ponovno otvoreni.

Izuzetno je važno da ne duvate nos iz sve snage jer na taj način može da dođe do oštećenja bubnih opni.

6. Otvorite sinuse

Simptomi začepljenog uha često se mogu pomešati sa zapušenim sinusima. U tom je slučaju potrebno otvoriti sinuse, a najjednostavniji načini su inhalacija. Možete koristiti slanu vodu ili blag biljni čaj, a važno da stavite peškir na glavu iznad posude koja vam služi za inhalaciju da bi para išla pravo u lice i nos.

Pixabay.com

Čuvarkuću možete gaji i u saksiji pa ćete uvek imati sveže listove pri ruci

7. Sok od čuvarkuće

Čuvarkuća je u našem narodu veoma cenjena kao lek posebno za probleme za ušima. Pomaže kod upale ušiju koje mogu biti izuzetno bolne, ali i kod začepljenja ušnih kanala. Dovoljno je pritisnuti prstima mesnat list ove biljke i nekoliko kapi soka od čuvarkuće nakapati u uho. Sok čuvarkuće razgrađuje ušni vosak, ima protivupalno dejstvo i smanjuje bol. Kada osetite da su vam se uši otpušile jednostavno pustite da se višak soka iscedi iz uha. Ne morate ga čistiti iz same ušne školjke jer će sok nastaviti da deluje, posebno ukoliko je u pitanju upala uha.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)