Odrasli

KAKO DA OČISTITE UŠI NA BEZBEDAN NAČIN, BEZ ŠTAPIĆA! Možda ste i zaboravili kako je to čuti kristalno jasno!

Doktori nas stalno upozoravaju da su štapići za uši štetni. Ali, šta bi onda trebalo da upotrebljavamo umesto njih?

07.05.2022 16:00

KAKO DA OČISTITE UŠI NA BEZBEDAN NAČIN, BEZ ŠTAPIĆA! Možda ste i zaboravili kako je to čuti kristalno jasno!
shutterstock.com

Iako svi često posegnemo za štapićima da bismo očistili uši, svesni smo da to i nije baš najpametnije rešenje. Naime, trebalo bi da znamo da se naše uši same čiste. Iako je najbolje taj proces prepustiti majci prirodi, i njoj samoj je ponekd potrebna pomoć u izvršenju ovog zadatka. Načini da očistite svoje ušne kanale su brojni, ali portal Srećna Republika otkriva one koji su pravilni i najbezbedniji.

Naime, ukoliko imate mnogo nagomilanog voska, svakako je najbolje da posetite doktora, ali ako samo želite da očistite uši kod kuće, trebalo bi da znate neke stvari. Iako su mnogima štapići za uši najdostupniji, valja istaći da oni mogu da gurnu vosak još dublje u ušni kanal i time samo pogoršaju problem. Stoga je njih najbolje koristiti isključivo za čišćenje spoljašnjosti uha. Za čišćenje samog ušnog kanala predlažemo ove 3 lake metode:

Čišćenje pomoću fiziološkog rastvora

Ispiranje ušiju je veoma efikasan način njihovog čišćenja. Jednostavno napunite čist špric vodom zagrejanom do temperature vašeg tela i istisnite sadržaj šprica u jedno pa u drugo uvo, držeći glavu nagnutu u stranu. Tečnost bi tada trebalo da izađe iz kanala i da sa sobom izbaci svu prljavštinu i ostatke voska. Ova metoda je znatno efikasnija ukoliko nekih 15 do 30 minuta pre ispiranja nanesete omekšivač ušnog voska.

Koristite vlažnu krpu

Uzmite čistu krpu natopljenu toplom vodom i nežno je stavite preko uha dok ležite na boku. Toplota bi trebalo da raskravi i otopi sav ušni vosak, omogućavajući vam da ga zatim nežno obrišete sa spoljašnjeg dela uha.

Maslinovo ulje

Jedan od najprirodnijih lekova je takođe jedan od najboljih. Samo stavite nekoliko kapljica maslinovog ulja u uvo i to ponavljajte tri dana za redom. Uvek nagnite glavu kada to radite. Ulje će tada olabaviti vaš vosak i nežno ga ukloniti iz ušnog kanala. Vosak bi mogao za izađe u bilo kom trenutku, pa vam tokom tog perioda savetujemo da stavite nešto starije jastučnice za koje vam ne bi bilo žao da se isprljaju.

Iako su ove metode čišćenja ušiju bezbedne, ipak zapamtite zlatno pravilo lekara da u uši nikada ne stavljate ništa manje od vašeg lakta. Takođe, stručnjaci kažu da ne morate nikada da čistite uši, osim ako se one redovno ne zapušavaju. Ušni vosak je prirodno sredstvo za čišćenje ušiju i on se uglavnom kreće od unutrašnjosti vašeg ušnog kanala ka spoljašnjem delu uha, uklanjajući prljavštinu, mrtve ćelije kože, pa čak i dlake na tom putu.

Iako možda želite da se rešite svog voska, važno je znati da ne bi trebalo da ga ispirete previše često. To bi moglo da iziritira vaš ušni kanal i da izazove još gore začepljenje, ukoliko se ne izvede kako treba. Ukoliko nijedna od spomenutih metoda nije upalila i vi osećate kako je vosak počeo da se nakuplja, trebalo bi da se obratite se lekaru za dalja uputstva.

Ispiranje ušiju se nikako ne preporučuje ako:

  • Imate cevčice u zahvaćenom uhu
  • Imate kompromitovan imuni sistem
  • Imate dijabetes
  • Potencijalno imate rupu u bubnoj opni

Kada negujete uši, važno je proceniti ozbiljnost bilo kakvog nakupljanja voska. Ako se stanje pogorša, a vi ne preduzmete ništa po tom pitanju, i vaši simptomi bi se mogli intenzivirati.

Trebalo bi da se javite lekaru ako:

  • Osećate bol u uhu
  • Imate oslabljen ili prigušen sluh
  • Imati osećaj punoće u uhu

Infekcije uha obično se javljaju prilično brzo, pa ako primetite bol i curenje iz ušiju, ne pokušavajte to sami da lečite. Umesto toga, obratite se lekaru, piše portal Miror. Ako osećate da vam je uvo začepljeno, proverite da li je u pitanju samo vosak, a ne, na primer, tečnost koja je ostala “zarobljena” u ušima ili gubitak sluha, što zahteva nešto ozbiljniji pristup.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)