Roditeljstvo

DECA U OPASNOSTI: Ovaj problem ostao je i posle pandemije

Uprkos tome što su se nove generacije već privikle na novi moderniji način života uz tehnologiju, pandemija je dodatno uticala da se deca izoluju i budu fizički neaktivna, pokazuu istraživanja. To može biti alarmantno, jer dovodi do zdravstvenih problema i gojaznosti koja je kod većine populacija u svetu već u velikom porastu.

23.05.2022 11:30

DECA U OPASNOSTI: Ovaj problem ostao je i posle pandemije
unsplash.com

Fizička aktivnost kod novih generacija je pala sa dolaskom tehnologije i promenjenog načina života. Deca više borave u kući i kraj telefona, pa zapostavljaju fizičku aktivnost koja je od velikog značaja za njihov rast i razvoj. Nova anketa koja je rađena među britanskim roditeljima pokazala je alarmantne rezultate, da 60 odsto dece nije povećalo svoju fizičku aktivnost od vreme zatvaranja dok je trajala epidemija.

Zabrinjavajući podatak je da manje od jednog deteta na njih šestoro, ima fizičke aktivnosti nakon Kovida, a prema prognozama nove analize 21 milion Britanaca biće gojazni do 2040.godine.

Među starijim generacijama, koje su sada odrasli ljudi, prethodnih decenija, fizička aktivnost je tokom dana bila i po nekoliko sati. Tadašnje generacije su nalazile načine da ispune svoje vreme i da budu socijalizovani, boraveći pored tv-a koliko je bilo neophodno.  Kod današnje dece se promenio način na koji funkcionišu i odrastaju, pa samim tim menjaju se i njihove potrebe da fizički budu aktivni.

unsplash.com

Deca se radije odluče da ostanu kod kuće uz telefon ili tv nego što će se radije družiti sa vršnjacimaa

Istraživanja pokazuju da samo 19 posto dece do 5 godina,u Britaniji, imaju fizičku aktivnost više od 3 sata. Kao poseban faktor koji utiče na smanjeno bavljenje sportom i aktivnostima, roditelji koji su učestvovali u anketi, ističu troškove života, navodi u izveštaju Fondacije za ranu intervenciju za 2021.godinu.

Ovaj problem navode kao ključan, jer su mnogi manje imućni obeshrabreni svojom finansijskom situacijom i troškovima nakon pandemije, te s' toga ne mogu priuštiti deci  treniranje i fizičku aktivnost na mestima koja su predviđena za to. Sa ovim problemom paralelno raste i problem gojaznosti koji će biti daleko prisutniji u budućnosti.

unsplash.com

Roditelji tvrde da se moraju izdvojiti velike finansije za upis dece na određeni sport

Sve manje igre i boravka u prirodi zabeleženo je i među decom u Srbiji. Oko 70 odsto dece nedovoljno je fizički aktivno, a to je dovelo do rezultata da oko 20 procenata njih ima neki zdravstveni problem poput razvijenog deformiteta kičme, navodi se u izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije“Milan Jovanović“ Batut.

Pojedini stručnjaci tvrde da u odnosu na generacije od pre par decenija, današnja deca su takođe i manje spretna. Oni navode da je najmanje 60 minuta optimalno, neka dovoljna fizička aktivnost dnevno svakog dana, kako bi deca pravilno rasla i razvijala se. Slabo kretanje i igra kod najmlađih, tvrde oni, dovodi i do psiholoških problema jer deca previše vremena provode u svojim sobama.

shutterstock.com

Stručnjaci navode da uvek postoji alternativa i da su javne površine i parkovi odlični za aktivnosti dece

Osim izmenjenog načina života i češćeg korišćenja tehnologije, kod današnjih generacija i pandemija je takođe uticala na njihovu fizičku aktivnost. Današnja deca uglavnom ne pokazuju potrebu da se svakog dana igraju i druže, dok stručnjaci upozoravaju da je to neophodno za razvoj njihovih fizičkih i motoričkih sposobnosti. Iako mnogi roditelji problem vide u teškoj finansijskoj situaciji i izdvajanju novca za skupe sportove, stručnjaci napominju da se deca mogu igrati i u parkovima i na javnim površinama, što bi pozitivno uticalo na njihovo psiho-fizičko zdravlje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)