Prirodni lekovi

PRIRODNI LEK JAČI OD KUGE: Čudesno sirće četiri razbojnika

Iz istorijske čitanke izdvajamo vam priču o imunitetu i blagotvornom dejstvu sirćeta na naš organizam. Pročitajte, ne može da škodi!

04.03.2022 09:08

PRIRODNI LEK JAČI OD KUGE: Čudesno sirće četiri razbojnika
unsplash.com

Ukoliko ste se oduvek pitali kako su nastali neki lekovi narodne medicine koji su se prenosili sa kolena na koleno i u upotrebi su do današnjeg dana, portal Srećna Republika vam donosi jednu baš takvu priču, o sirćetu četiri razbojnika.

pexels.com

Beli luk

Naime, davne 1630. godine, u vreme epidemije kuge u Tuluzu, harala su, osim bolesti, i četiri razbojnika. Oni su pljačkali kuće u kojima je kuga već uzela danak, a da se pritom nijedan od njih nije razboleo. Posle epidemije, kada su izvedeni pred sud, rečeno im je da će im život biti pošteđen ako otkriju tajnu svog imuniteta.

pexels.com

Ruzmarin

Priznali su da se radi o sirćetu u koje su dodavali nekoliko mirišljavih trava, žalfiju i ruzmarin. Kasnije je ovo “sirće četiri razbojnika” usavršavano dodatkom još jednog moćnog sredstva, belog luka. Ova tečnost je kasnije služila u plemenite svrhe. Naime, njome su, ili samo čistim rastvorom belog luka, sestre milosrđa natapale svoje poveze za usta i nos, kada bi radile u bolnicama za vreme teških zaraza.

 

pexels.com

Žalfija

Ukoliko se danas raspitate za blagodeti svake od ovih namirnica ponaosob, saznaćete da se beli luk smatra jednim od najjačih prirodnih antibiotika, da se čaj od žalfije koristi za prirodno smirivanje upalnih procesa u ustima i grlu, da sirće jača imuni sistem a ruzmarin suzbija patogene mikroorganizme. Uz takvu moćnu kombinaciju, vaše zdravlje može samo da vam bude zahvalno.

Komentari (0)