Prirodni lekovi

8 BENEFITA ETERIČNOG ULJA ŽALFIJE: Zašto svaka dama preko 40 godina treba da ga koristi?

Savremeno doba donelo nam je sa sobom niz oboljenja koja su usko vezana za povećanje nivoa estrogena u telu, a ishrana bogata estrogenom nema povoljan uticaj na trenutno stanje stvari. Ipak, pomoć nam dolazi iz priorode u vidu eteričnog ulja žalfije.

03.11.2021 15:35

8 BENEFITA ETERIČNOG ULJA ŽALFIJE: Zašto svaka dama preko 40 godina treba da ga koristi?
Pixabay.com

Većina žena u četrdesetim se susreće sa određenim fizičkim, psihološkim i emocionalnim promenama. Nekada se to ume manifestovati kroz pojačan stres, smanjenje memorije ili pak jako neprijatnih valunga. Ipak, kao prirodna prva pomoć u ublažavanju neprijatnih propratnih simptoma menopauze, Srećna vam predstavlja ulje žalfije, kao i 8 njegovih najvećih benefita za vaš organizam.

Uravnotežavanje hormona

Žalfija je poznata je kao prirodni fitoestrogen i igra bitnu ulogu u regulisanju nivoa estrogena i očuvanju zdravlja materice. Kako starimo, izloženi smo povećanom riziku od raka, stoga je od najveće važnosti održati matericu zdravom kako bi se smanjio rizik od raka materice i jajnika.

Visok nivo estrogena može prouzrokovati različite zdravstvene probleme kao što su neplodnost, policistični jajnici i karcinom na bazi estrogena. Dijeta bogata estrogenom može imati veliki uticaj na to. Korišćenjem ovog eteričnog ulja moći ćete da zadržite optimalan nivo estrogena.

Istraživanje iz 2004. godine pokazuje da ovo ulje može delovati kao prirodni lek za depresiju i ima sposobnost snižavanja nivoa kortizola do 36%. Kako biste uravnotežili hormone i raspoloženje, preporučljivo je da otvorite bočicu muskatne žalfije i inhalirate se.

Ublažava menstrualne grčeve

Žalfija ima sposobnost ublažavanja simptoma PMS-a, promena raspoloženja, grčeva, nadutosti i smanjuje žudnju za hranom. Može delovati antispazmatično i smanjiti učestalost grčeva i kontrakcija koje se javljaju u materici. Može ublažiti bol u stomaku i glavobolju.

Univerzitet Oksford Bruks sprovelo je studiju koja je pokazala da ulje žalfije u aromaterapiji može smanjiti fizičku bol, anksioznost i strah kod žena tokom porođaja. Kako bi se ublažili menstrualni grčevi, preporučljivo je razrediti 4 kapi muskatne žalfije u kokosovom ulju ili u ulju jojobe i naneti ovu smesu na problematično područje.

Sprečava infekciju

Istraživanje iz 2015. godine pokazalo je da ovo eterično ulje može delotvorno lečiti rane i kožne infekcije kada se primenjuje lokalno. Poseduje moćna antiseptička i antimikrobna svojstva i može ukloniti bakterije. Međutim, ne bi ga trebalo previše je primenivati na otvorenim ranama. Preporučujemo vam da koristite samo do 5 kapi, savetuje portal atma.hr.

Oslobađa od stresa

Stres u četrdesetim godinama je vrlo uobičajen, bez obzira uzrokuje li ga posao ili porodični problemi. Žalfija može poboljšati mentalnu pribranost i samopouzdanje, a samim tim i smanjiti osećaj straha i teskobe. Može se koristiti i za lečenje depresije. Trebalo bi kombinovati 6 kapi ovog ulja sa 2 kapi narandžinog ili tamjanovog ulja.

Pixabay.com

Žalfija ima višestuke benefite

 

Poboljšava kožu

Žalfija sadrži linalil acetat, prirodni fitohemijski spoj koji može smanjiti osip i upalu, sprečiti akne i suvu kožu ali i regulisati proizvodnju sebuma. Kako biste smanjili bore i hidrirali kožu, ovo ulje možete koristiti kao hidratantno sredstvo za kožu. Jednostavno pomešajte iste količine ulja muskatne žalfije s uljem kokosa ili jojobe.

Potpomaže probavu i uravnotežava nivo holesterola

S obzirom na činjenicu da može povećati izlučivanje želudačnog soka i žučne kiseline, žalfija može ubrzati metabolizam i ublažiti nadutost, slabo varenje, grčeve i osećaj nelagode u stomaku. Takođe može podstaknuti apsorpciju minerala, čime se podstiče zdrava peristaltika.

Leči čireve i ublažava zatvor. Ima moćna protivupalna i antioksidativna svojstva, pa štititi kardiovaskularni sistem i smanjuje holesterol. Preporučljiva je upotreba vruće obloge s 5 kapi žalfije. Takođe možete naneti ulje na stomak i nežno umasirati.

Poboljšava cirkulaciju

Žalfija ubrzava metabolizam tako što dovodi više kiseonika u mišiće i vitalne organe. Štaviše, može opustiti mozak i arterije, čime se snižava krvni pritisak. Pomešajte 6 kapi žalfije, 6 kapi ruže geranije, 3 kapi cimeta i 12 kapi ulja mandarine. Prebacite rastvor u bočicu za prskanje, napunite je vodom i prskajte na telo.

Poboljšava san

Žalfija može izlečiti nesanicu i poboljšati kvalitet sna zbog svoje snažne sposobnosti uravnotežavanja hormona, ublažavanja stresa i sedativnih svojstava.

Pomešajte 10 kapi žalfije, 10 kapi ulja lavande, pola šoljice kokosovog ulja, pola šoljice pčelinjeg voska i pola šoljice maslinovog ulja u loncu s dvostrukim dnom. Dobro promešajte, ostavite da stoji 10 minuta i prebacite u posudu.

Da li ste vi znali za ova svojstva žalfije i da li je i koliko često koristite u kuvanju ili kao prirodni lek?

Komentari (0)