Prirodom do zdravlja

Moćna TAJNA SA ISTOKA: Ovaj ZAČIN je prirodni saveznik protiv dijabetesa tipa 2 i stresa

Novi dokazi idu u prilog ove biljke koja štiti od mnogih hroničnih bolesti

Slika Autora
byAna Đelić

03.10.2025 08:30

Moćna TAJNA SA ISTOKA: Ovaj ZAČIN je prirodni saveznik protiv dijabetesa tipa 2 i stresa
shutterstock.com/Dean Drobot

Začini su hiljadama godina sastavni deo naše ishrane. Savršeno nam je da pobiberimo krompir, pijuckamo čaj od đumbira i dodajemo ljute papričice u obroke. Takođe u skorije vreme neki začini su nezvanično unapređeni iz svakodnevnih kulinarskih sastojaka u super-hranu koja leči gotovo sve.

Kurkuma, začin zlatne boje koji se vekovima koristi u indijskoj kuhinji, poslednjih godina postao je globalni trend. Ona sadrži kurkumin, molekul koji se često navodi kao ključni razlog zbog kojeg kurkuma može da ima potencijalne zdravstvene koristi, uključujući antiinflamatorna i antioksidativna dejstva. Mnogi je koriste kao alternativni lek za ublažavanje stresa i drugih stanja.

Najnovija studija objavljena u časopisu Molecular Nutrition & Food Research otkrila je da kurkuma, navodno može imati značajnu ulogu u borbi protiv dijabetesa tipa 2. Tim naučnika iz Koreje i SAD posmatrao je miševe sa dijabetesom tokom šest nedelja i utvrdio da je ishrana obogaćena kurkuminom značajno smanjila nivo glukoze u krvi, dok je ujedno povećana aktivnost enzima glukokinaze u jetri, ključnog u pretvaranju glukoze u glikogen.

 

 

Zanimljivo je da su pozitivni efekti primećeni samo kod obolelih životinja, dok u kontrolnoj grupi nije bilo promena. Naučnici poručuju da bi, ukoliko se slični rezultati potvrde i na ljudima, kurkuma mogla postati važan dodatak terapiji i prevenciji dijabetesa, dok još uvek to zvanično nije, bar ne u količinama koje se dodaju jelu ili u vidu čaja.

Osim dijabetesa, kurkumin se razmatra kao potencijalna pomoć u prevenciji i terapiji niza oboljenja, od kardiovaskularnih bolesti i artritisa do Alchajmerove bolesti. Njegova protivupalna i antibakterijska dejstva potvrđena su kroz desetine studija, dok istorijski zapisi svedoče da je još u prastaro vreme kurkuma korišćena za lečenje bolesti kože, pluća, digestivnog sistema, kao i za zaceljivanje rana i ublažavanje bolova.

 

 

Pored lekovitih svojstava, kurkuma je i nutritivno vredna. Bogata je vitaminima B6 i B3, folnom kiselinom, kao i mineralima poput kalijuma, gvožđa i mangana. Sadrži i vlakna, dok joj je kalorijska vrednost zanemarljiva, jer se u jela dodaje u malim količinama. Upravo zato ovaj začin, poznat još kao "žuto zlato Indije", sve više osvaja i zapadne kuhinje, gde osim ukusa donosi i obećanje boljeg zdravlja.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)