Odrasli

2 ŠOKANTNA SIMPTOMA BOLESTI SRCA: Jedan je povezan s ustima i važno je hitno reagovati jer se može javiti mesecima pre INFARKTA ILI ZAČEPLJENJA KRVNIH SUDOVA!

Kako upozoravaju kardiolozi, nijedan znak koji nam telo šalje nipošto se ne sme zanemariti koliko god izgledalo neobično da je on povezan s nekim teškim oboljenjem.

18.06.2023 15:01

2 ŠOKANTNA SIMPTOMA BOLESTI SRCA: Jedan je povezan s ustima i važno je hitno reagovati jer se može javiti mesecima pre INFARKTA ILI ZAČEPLJENJA KRVNIH SUDOVA!
shutterstock.com

Bolesti krvnih sudova i srca vodeći su uzrok smrtnosti u Srbiji. Prema zvaničnim podacima Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", svake godine u našoj zemlji od bolesti srca premine više od 56.000 ljudi, što je veličina jednog grada poput Valjeva.

Bolesti srca su vodeći uzrok smrti i na globalnom nivou, pa tako svake 33 sekunde u SAD jedna osoba umre od kardiovaskularnih bolesti. 

shutterstock.com

Loš zadah ukazuje na bolesti desni koje mogu biti povezane i sa srčanim oboljenjima

Proverite loš zadah

Zbog svega navedenog ne čudi što se vodeći svetski stručnjaci i kardiolozi bave stalnim istraživanjima vezanim za bolesti srca. Kako za britanski Miror objašnjavaju kardiolozi, na bolesti srca mogu da ukazuju i neki vrlo nespecifični simptomi kao što je loš zadah iz usta i mučnina.

Kako je objasnila dr Karolin Hijazi sa Univerziteta u Aberdinu, potpuno je normalno i zdravo imati bakterije u ustima.

- Ali ono što ne razumemo jeste kako one mogu da pređu iz potpuno bezopasnih, dobrih bakterija u one koje izazivaju bolesti desni povezane sa srčanim udarom. Neke bakterije u ustima mogu postati loše i inficirati desni, uzrokujući upalu i krvarenje. Ako se ta stanja ne leče, to može izazvati upalu delova koji povezuju naše zube sa osnovnom kosti. Loš zadah je prvi simptom da nešto nije uredu sa vašim desnima i zubima i to ne treba ignorisati - upozorila je Hijazijeva. 

Kako naglašavaju lekari, bolest desni može postati izuzetno opasna ako se ne leči i posredno uticati na bolesti srca i probleme s cirkulacijom.

Inače, bolesti srca obuhvataju širok spektar oboljenja - od aritmija, do ishemije srca i infarkta, pa je veoma važno obratiti pažnju na sve znakove upozorenja.

Simptomi bolesti srca:

Foto: Shutterstock

Oprez se savetuje onima koji su imali srčane pacijente u porodici

Rizici

Kako upozoravaju stručnjaci iz Britanske fondacije za srce, broj srčanih bolesnika može se značajno umanjiti promenom načina života. Postoji mnogo faktora rizika za bolesti srca. Neke je moguće kontrolisati, a neke ne. 

Neki od rizika su:

  • visok krvni pritisak
  • visok holesterol 
  • pušenje
  • gojaznost
  • fizička neaktivnost
  • alkohol

Prema podacima klinike Majo, porodična istorija bolesti koronarnih arterija je posebno zabrinjavajuća ako ste u porodici imali obolelog od srčanih bolesti i to kada je u pitanju:

  • otac ili brat, odnosno blizak muški rođak mlađi od 55 godina
  • majka ili sestra, odnosno rođaka mlađa od 65 godina

BONUS VIDEO:

Komentari (0)