Ma koliko se svi trudili da se hranimo zdravo, svakome od nas se desi da svesno uživamo u hrani za koju znamo da nije najbolja opcija za zdravlje. Odluke o kvalitetnijoj ishrani se tako odlažu za neki bolji i drugi trenutak, dok holesterol, trigliceridi i krvni pritisak predstavlaju rizik po opšte stanje organizma. Srčani i moždani udar su samo neke od bolesti do kojih se dolazi zbog nezdrave ishrane, dok su tu i dijabetes, problemi sa štitnom žlezdom i drugo. Gojaznost je samo fizička karakteristika koja prvo "upada u oči" kada se pomene nekvalitetna ishrana koja je puna životinjskog porekla, ugljenih hidrata i šećera.
Pomisao da potpuno promenimo neke od naših navika u ishrani može biti prilično depresivna, zbog čega se često odlaže. Zato su nutricionisti i stručnjaci za ishranu došli na ideju da ponude alternativne naimrnice u kojima svi koji imaju probleme sa hipertenzijom ili holesterolom mogu da uživaju u punoj meri. Izmene tih 5 namirnica je predložila dr Bet Abramson, kardiolog u bolnici Sent Majkl u Torontu i kopredsedavajući Radne grupe za hipertenziju Američkog koledža za kardiologiju.
1. Piletina umesto govedine i svinjetine
Ako ste ljubitelj dobrog hamburgera, postoje načini da se prepustite ukusu mesa u kom ćete podjednako uživati, a nećete opteretiti organizam crvenim mesom. Naime, istraživači sa Odeljenja za zdravlje stanovništva Univerziteta u Oksfordu su 2021. otkrili da veći unos neprerađenog crvenog mesa - kao što su govedina, jagnjetina i svinjetina, povećava rizik od koronarne bolesti srca za čak 9 odsto.
- Sledeći put kada budete želeli da pojedete hamburger zamenite crveno meso pilećim. Možete i da sameljete piletinu, nećete ni primetiti da su pljeskavice zapravo od piletine - objasnila je dr Ambrason.
2. Pecite umesto da pržite piletinu
Ne postoji ništa prijatnije od pržene piletine, međutim, istraživanje sprovedeno 2021. godine povezalo je konzumaciju pržene hrane s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Umesto toga, dr Abramson je predložila pečenje delova piletine umesto prženja.
Delove pilećeg belog mesa, koji su tanko isečeni, premažite niskokaloričnim prelivom za salatu s niskim sadržajem masti. Takođe, kao alternativu žumancetu, koje je bogato holesterolom, meso prelijte prezlama. Manje pržite, više pecite - savet je doktorke, prenosi San.
3. Ne pržite pomfrit, ispecite ga
Prema rečima stručnjaka, ista je situacija i sa krompirom.
- Trebalo bi da pokušate da smanjite grickalice koje sadrže mnogo zasićenih masti. Međutim, to ne znači da treba da se potpuno lišite grickalica. Samo birajte zdravije užine, poput svežeg voća i povrća i pečenih krompira - navodi kardiolog.
4. Ne pecite tost na puteru
Ovaj slatki, hrskavi tost je najbolji kada se tradicionalno prži na puteru, međutim, on može da sadrži mnogo zasićenih masti. Ne brinite, možete i dalje da uživate u parčetu francuskog tosta. Sve što treba da uradite jeste da umočite hleb u mešavinu jaja i obranog mleka i stavite u rernu da se ispeče umesto da ga pržite. Takođe, ne bi trebalo uopšte da koristite žumance, već jednostavno umočite hleb samo u belance i pomešajte sa obranim mlekom i nećete primetiti razliku u ukusu.
5. Zamenite sladoled smrznutim jogurtom
Ideja da se zauvek kaže zbogom sladoledu mogla bi mnoge da prestravi. Ipak, prema rečima Abramsove, smrznuti jogurt kao desert će zameniti sve te kutije ukusnog deserta u kom uživate, možda i svakodnevno. Takođe, smrznuti jogurt ima manje masti, što znači da ćete uneti manju količinu holesterola.
Komentari (0)