Tetka Saveta

RECEPTI ZA PRIRODNE OSVEŽIVAČE DA VAŠ DOM UVEK LEPO MIRIŠE I ODIŠE SVEŽINOM: Više vam kuvanje, vlaga i ostaci smeća neće predstavljati noćnu moru!

Provetravanje, izbacovanje đubreta i čišćenje stana, samo su početne stavke koje će doprineti svežem vazduhu, ali to nije sve.

30.05.2023 10:01

RECEPTI ZA PRIRODNE OSVEŽIVAČE DA VAŠ DOM UVEK LEPO MIRIŠE I ODIŠE SVEŽINOM: Više vam kuvanje, vlaga i ostaci smeća neće predstavljati noćnu moru!
shutterstock.com

Miris doma je prva stvar koju neko primeti kada uđe u vašu kuću. Bilo da se oseti miris kolača, ručka, buđi ili ustajalosti, to je jedan od važnih faktora po kojima gosti stiču prvi utisak o vašem domu, ali i o vama. Tokom dana svi mi se susrećemo sa različitim vrstama mirisa. Neki mogu biti prijatni, poput sveže pečenog hleba, domaćeg ručka ili cveća, ali kako bi oni preovladali, prvo je potrebno otarasiti se neprijatnih mirisa iz prostora. Kažu da čista kuća ne bi trebalo da ima nikakav miris, tačnije da ne bi trebalo da bilo šta prikrivate osveživačima. Kupljeni osveživači samo će zamaskirati mirise, ali ih se ne mogu trajno rešiti. Zato prva stvar koju treba da uradite jeste da otvorite prozore i pustite da vazduh cirkuliše. Često se dešava da je vazduh unutra zagađeniji nego napolju, pogotovo ako koristite mnogo sredstva za čišćenje, zato je provetravanje najneophodniji i najbitniji početni korak. 

Nepoželjni mirisi su, takođe, uzrokovani bakterijama u kući. Kuhinja i kupatilo su leglo bakterija koje se razvijaju u vlažnoj sredini, zajedno s hranom ili otpadom. Ne treba da živite u sterilisanoj sredini da bi vaš dom mirisao prijatno. Čak i čista kuća može da miriše neprijatno s vremena na vreme. Ključ je pronaći izvor neugodnog mirisa, a zatim ga se rešiti. Ako smrad pokušate prikriti drugim mirisom, samo ćete pogoršati stvar i dobiti lošu mešavinu mirisa. Glavni krivac neprijatnih isparenja u domu zapravo jeste kanta za smeće, pa se postarajte da je često praznite. Razmislite samo šta sve bacate u đubre tokom dana. Kako se otpad nalazi na sobnoj temperaturi, mirisi su neizbežni. Zamenite vašu kantu za smeće manjom i naviknite se da menjate kesu češće. 

shutterstock.com

Ukoliko vam smetaju neprijatni mirisi, zasucite rukave i bacite se na redovnije čišćenje

Soda bikarbona

Prirodni osveživači vazduha možda ne deluju tako brzo kao oni kupovni, ali su definitivno bolji za vas, a čak i mirišu bolje. Soda bikarbona je klasični absorber neprijatnih mirisa. Stavite posudu sa sodom bikarbonom na mesto gde mirisi stvaraju problem i neprijatnost. Poprskajte je po tepihu, ako i tu imate problem sa mirisima i ostavite tako neko vreme ili čak i preko cele noći pre nego što je pokupite usisivačem. Ona ne daje prijatan miris, ali to i nije poenta, budući da ona samo upija one neprijatne.

Možete da napravite i prirodni osveživač od sode bikarbone i limuna. Potrebna vam je tegla sa poklopcem, šolja sode bikarbone i limun srednje veličine. Probušite rupice na poklopcu tegle, a u nju sipajte šolju sode bikarbone. Limun oljuštite i njegovu koru isecite na komade i dodajte u teglu. Osveživač možete postaviti svuda gde ima neprijatnih mirisa, a možete ga napraviti više i kombinovati s drugim citrusnim voćem.

Biljke

Razne biljke mogu pomoći da prostorija miriše lepo. Grančica ruzmarina ili lavande je odličan izbor, naročito ako ih možete ubrati sveže. Ako ne, i osušene mirišu lepo. Prokuvano bilje i začini takođe deluju. Mnogi ljudi vole miris cimeta u proključaloj vodi, dok i kriškice limuna u vreloj vodi ili limunov sok sjajno mirišu. Vanila, pomorandža, menta, karanfilić i muskatni oraščić, su odlični izvori prijatnih mirisa kada se prokuvaju. S druge strane, izvor ptijatnih mirisa svakako su i sobne biljke. Tu vodite računa da ne preterate sa zalivanjem, budući da i zemlja koja je preterano natopljena može ne samo da daje neprijatne mirise, već i da dovede do truljenja biljaka.

Pixabay

Ubacite sobne biljke u dom i rezultat ćete osetiti veoma brzo 

Eterična ulja

Vaše omiljeno eterično ulje može vam poslužiti za osveženje prostorije. Kapnite malo ulja na komad vate i ostavite u sobi. Pravu meru u kombinaciji eteričnih ulja teško je postići kako bi ona bila prijatna i osvežavajuća. Zato vam dajemo jednostavan recept da vaš dom uvek miriše prijatno i čisto. Pomešajte 2 kašičice ulja lavande i 2 kašičice ulja limete. Najbolje bi bilo da pomešana ulja odstoje nekoliko dana da se savršeno sjedine i onda ih dodajte u sprej bocu sa oko 100 ml alkohola. Poprskajte ovu mešavinu povremeno na zavese ili tepihe i vaš dom će već u hodniku mirisati sveže. Takođe možete poprskati nekoliko kapi ove mešavine na filter klima uređaja.

Čišćenje mašina za sudove i veš

Nekada neugodni mirisi koji se šire kućom dolaze iz uređaja za čišćenje i pranje, a to je posebno prisutno u mašinama za pranje sudova i veša. Da biste bili sigurni da vaša kuća miriše lepo, povremeno sipajte mešavinu sode bikarbone i sirćeta i uključite praznu mašinu na program sa najvišom temperaturom. Na taj način će se i dezinfikovati, a i neutralisati sve što iz nje može da dopire.

Shutterstock, Printscreen/TikTok/organizedandsimplified4u

Očistite mašinu za sudove i veš jer one mogu biti leglo bakterija, pa samim tim i neprijatnih mirisa 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)