Tetka Saveta

KAKO EFIKASNO OPRATI BELE ČARAPE? Dva sastojka iz kuhinje vratiće belinu i mekoću omiljenom komadu odeće (FOTO)

Rešite se upornih mrlja uz jedan trik iskusnih domaćica.

13.05.2023 17:02

KAKO EFIKASNO OPRATI BELE ČARAPE? Dva sastojka iz kuhinje vratiće belinu i mekoću omiljenom komadu odeće (FOTO)
Shutterstock, Tanjug/AP

Mnogima su bele čarape neizostavni deo modne kombinacije.  Više nego ikada one su postale trend ali i veliki izazov za održavanje pa čak i kad ih retko nosite. Kada prođu nekoliko pranja one nisu više onakve kakve pri kupovini. Naravno da ne možemo sprečiti njihovo prljanje ali možemo pomoći da im vratimo stari sjaj i belinu kakvu su nekada imale.

Uz pomoć sode bikarbone bele čarape mogu vratiti stari izgled, tvrde stručnjaci. Iako mnoge domaćice pribegavaju korišćenju izbeljivača za vraćanje čarapa u prvobitno stanje, stručnjaci za domaćinstva napominju da postoje i jeftinije metode. Svaka domaćica će potvrditi koliko je soda bikarbona "zahvalna" za korišćenje u čišćenju i održavanju svežine doma. Ona je poznata i kao natrijum karbonat i prirodno se nalazi u čvrstom kristalnom stanju ali za potrošnju je mlevena u prah. U kuhinji se koristi kao hemijski agens za dizanje testa , takođe je efikasna u apsorbciji mirisa ali i kao blagi abraziv za čišćenje u kući i pranje veša. 

pexels.com

Bele čarape vole svi ali su veliki izazov za održavanje

Stručnjaci su za britanski Ekspres potvrdili moć koju ima ovaj kuhinjski sastojak za izbeljivanje zaprljanih belih čarapa. U jednu posudu je potrebno sipati toplu vodu i dodati pola šolje sode bikarbone a zatim u to umočiti čarape koje treba da odstoje nekoliko sati a najbolje preko noći. Bilo koja marka ovog praha za kućne potrebe će biti efikasna tako da nije potrebno posezati za skupljim proizvodom

Oni koji su probali ovaj eksperiment tvrde da su narednog jutra, nakon što su ocedili i isprali čarape, videli značajnu razliku i da se prljavština sa belih čarapa uklonila. 

Soda bikarbona ne čini "čuda" samo za bele čarape, već je poželjno da se pored redovnog deterdženta koristi za izbeljivanje i pranje i ostale odeće. Da birezultat bio potpun, a da odeća ne izgubi svoju mekoću, preporučuje da se dodaju dve kašike belog sirćeta u odeljak za omekšivač. Korišćenje belog sirćeta pomaže u izbeljivanju i posvetljavanju odeće i odličan je kao zamena za omekšivač. 

Stručnjak napominje da je poželjno uz bele čarape dodati i ostali beli veš u mašinu kako bi se izbeglo dodatno opterećenje uređaja što će trošiti energiju, deterdžent i vreme. 

Osim toga, najbolje je podesiti ciklus na 40 stepeni pazeći da se nakon toga stavi na ciklus ispiranja i centrifuge. Ovaj korak ne treba propuštati jer značajno smanjuje vreme sušenja. Najbolji način da se bele čarape i veš osuše je napolju na svežem vazduhu jer će UV zraci pomoći prirodno izbeljivanje odeće. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)