Tetka Saveta

OVO JE PRAVA KOLIČINA VEŠA KOJA SE STAVLJA U MAŠINU ZA PRANJE: 4 zlatna pravila koja garantuju da će joj rok trajanja biti znatno duži!

Stručnjaci napominju da je veoma važno voditi računa o ovim stvarima.

09.05.2023 19:01

OVO JE PRAVA KOLIČINA VEŠA KOJA SE STAVLJA U MAŠINU ZA PRANJE: 4 zlatna pravila koja garantuju da će joj rok trajanja biti znatno duži!
Shutterstock

Mašine za pranje veša učinile su naš život mnogo lakšim i kvalitetnijim. Svako moderno domaćinstvo se oslanja na te uređaje kada je u pitanju održavanje odeće čistom. Zato je sasvim logično da učinimo sve što je u našoj moći da produžimo vek trajanja tom kućnom aparatu. Postoji nekoliko jednostavnih koraka koje možete preduzeti da bi vam uređaj trajao dugo. Naime, pranje prljavog veša može biti naporan posao, ali je važno da se uverite da pravilno punite mašinu za pranje odeće kako biste izbegli nepotrebne popravke. 

Kada se veš gomila može biti primamljivo da sve zajedno bacite u mašinu za pranje veša, sipajući što je više moguće praška. Međutim, prema mišljenju stručnjaka, trebalo bi da ostavimo prostor u mašinama kako bi one mogle da rade ispravno. Vaša mašina može imati veliki kapacitet pranja i snažan motor, ali je i dalje delikatan uređaj. Zbog toga ga je potrebno pažljivo koristiti, pravilno održavati i upotrebljavati onako kako je navedeno u uputstvima proizvođača. Samo tako će se produžili njen vek trajanja.

shutterstock.com

Mašina za pranje veša je olakšala život svima

1. Nemojte preterano puniti mašinu

Ako stavite više odeće nego što je preporučeno bubanj će se pogrešno okretati i kao rezultat ćete dobiti delimično očišćen veš. Pored toga, možete preopteretiti i oštetiti motor mašine. Ako želite da iskoristite pun potencijal aparata ubacite odeću u skladu sa naznačenom težinom. Neki modeli imaju neuravnoteženu kontrolu opterećenja, što može biti od pomoći ako ne znate kako da procenite da li ste preterali. Iako je možda primamljivo ubaciti sve što možete u mašinu za pranje, nema potrebe. Preporučuje se da se bubanj napuni nešto više od pola kako bi svi odevni predmeti imali slobodu kretanja i lepo se oprali.

2. Ne mešajte garderobu

Peškire treba uvek prati odvojeno i na visokim temperaturama iz higijenskih razloga. Obavezno proverite etiketu da biste bili sigurni da ih perete na odgovarajućim temperaturama. Najčešće je oko 60 stepeni pogodno kako bi se na peškirima ubile bakterije, ali većina se može prati i na 90. Možda vam je lakše da među njih ubacite i brushaltere i donji, ali to bi moglo da ošteti ostatak veša. Zato uvek perite peškire, odeću i ostale odevne predmete odvojeno.

Shutterstock

Bez mešanja stvari tokom pranja u mašini kako se one ne bi oštetile

3. Koristite pravi deterdžent i omekšivač

Mnogo deterdženta za veš može ostaviti ostatke i u mašini i na odeći, što dovodi do toga da se ona oseća lepljivom, dok je moguće i da se sama mašina zapuši. Takođe, koliko god bili pažljivi, ponekad se mogu dogoditi nezgode u vidu prosipanja deterdženta za veš. Bez obzira na njegov kvalitet, kao i na kvalitet omekšivača, vremenom njihovi ostaci postaju ljepljivi i poprimaju neprijatan miris. Najbolji način da te ljepljive tragove uklonite jeste blago ribanje sredstvom za pranje posuđa. Povremeno očistite i unutrašnjost bubnja vlažnom krpom, jer se u njemu takođe mogu zadržati deterdžent, dlačice i prljavština.

4. Redovno čistite filter i kondenzator

Redovno dubinsko čišćenje filtera je takođe neophodno za nesmetan i efikasan rad mašine za pranje veša. Filter za dlačice možete oprati ispod slavine, samo se uverite da je potpuno suv pre nego što ga vratite u kućište. Očistite filter od vlakana nakon svakog ciklusa sušenja i obrišite bubanj sirćetom jednom mesečno. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)