Tetka Saveta

EVO KAKO DA SE REŠITE NEPRIJATNOG DAHA ZBOG BELOG LUKA: Omiljena voćka u Srbiji rešiće vas neprijatnosti za nekoliko trenutaka!

Uživajte u omiljenom začinskom povrću u bilo kom trenutku bez straha od njegovih snažnih isparenja.

07.05.2023 16:01

EVO KAKO DA SE REŠITE NEPRIJATNOG DAHA ZBOG BELOG LUKA: Omiljena voćka u Srbiji rešiće vas neprijatnosti za nekoliko trenutaka!
shutterstock.com

Beli luk se od davnina koristio kao prirodno sredstvo za zaštitu od prehlada i za dodavanje ukusa jelima. Ali da li izbegavate da ga jedete iz straha od lošeg zadaha? Doktor za zdravlje creva otkrio je zašto njegov opori miris može ostati u ustima, ponekad i dan ili dva.

- Dok se beli luk luči kroz varenje, nusproizvodi belog luka se apsorbuju u krvotok i prenose u pluća - napisala je dr Megan Rosi u objavi na Instagramu.

Ona je, međutim, napomenula da nema potrebe da se štedi na tom povrću snažnog mirisa i da ga nikako ne treba izbegavati u kulinarstvu. Zato je otkrila jednostavan trik za osvežavanje daha posle konzumiranja omiljenog jela ili salate. 

shutterstock.com

Beli luk je dobar za zdravlje, ali ima snažnu aromu

Prema njenim rečima, sve što treba da uradite jeste da jedete jabuku uz obroke sa belim lukom.

- Biljne hemikalije u ovom osvežavajućem voću, koje uključuje i kvercetin, pokazalo se da reaguju sa jedinjenjima sumpora u belom luku, neutrališući taj jedinstveni miris - istakla je dr Rosi.

Ako jabuke nisu vaš izbor ili ako se ne slažu dobro sa vašim obrokom, stručnjak ​​je predložila grickanje zelene salate, spanaća ili peršuna kako bi se osvežio dah, piše San.

- Nije iznenađujuće da će malo sveže nane takođe učiniti čuda isparenjima belog luka iz vašeg daha - dodala je Rosijeva i naglasila da pomenute "grickalice" koje jačaju imunitet takođe podržavaju i crevne mikrobe.

FOTO: shutterstock.com

Jabuka neutrališe opori miris belog luka, tvrdi dr Rosi

Dakle, dobre vesti ljubitelji belog luka, možete da nastavite da uživate u njemu u svakodnevnim obrocima i to bez straha.

- Na vašu sreću, glavni aktivni sastojak belog luka, a to je alicin, takođe može da osnaži vaš imunološki sistem u borbi protiv virusa - podsetila je doktorka.

Ona je spomenula kliničko ispitivanje iz 2001. godine tokom kog su ispitanici svakodnevno uzimali dodatak belog luka, pa se ispostavilo da su imali manje šanse da se prehlade, a ukoliko se to i dešavalo kraće su se oporavljali.  

BONUS VIDEO:

Komentari (0)