Tetka Saveta

4 KORAKA ZA NAJLAKŠE, A NAJEFIKASNIJE ČIŠĆENJE ROLETNI I VENECIJANERA: Ovako napravite sredstvo koje će ukloniti i najgore mrlje na onima u kuhinji!

Čišćenje venecijanera i roletni je noćna mora za svaku domaćicu, iako je njihova redovna higijena neophodna, zato vam otkrivamo tehniku kojom to možete uraditi na najbolji način.

21.04.2023 10:01

4 KORAKA ZA NAJLAKŠE, A NAJEFIKASNIJE ČIŠĆENJE ROLETNI I VENECIJANERA: Ovako napravite sredstvo koje će ukloniti i najgore mrlje na onima u kuhinji!
Shutterstock

Čišćenje roletni, a posebno venecijanera, može biti noćna mora za svaku domaćicu pa se često taj posao odlaže unedogled. S druge strane, roletne i venecijaneri su veoma korisni jer omogućavaju da se zaštitimo od sunca, nepoželjnih pogleda, vrućine, ulične rasvete...

Redovna higijena tih štitnika spoljašnje i unutrašnje strane prozora izuzetno je važno zbog zdravlja jer nakupljena prašina često je prepuna mikroba koji lete na sve strane po sobi i kući, a da toga nismo ni svesni. 

Srećna republika vam donosi 4 jednostavnih koraka kako da brzo i lako očistite roletne i venecijanere. 

Shutterstock

Čišćenje venecijanera je noćna mora svake domaćice

1. Usisavanje

Spustite roletne i isto to uradite sa venecijanerima. Uzmite ručni usisivač i meki nastavak sa četkom, pa usisajte roletne. Budite pažljivi sa venecijanerima koji, ukoliko budete grubi, mogu da se oštete. Za usisavanje spoljašnje strane roletni koristite nastavke i vodite računa da ne dovedete sebe u opasnost. 

2. Brisanje sapunicom

Nakon što ste uklonili prašinu neophodno je da roletne i venecijanere temeljno obrišete mekom krpom. Najbolje je da koristite one od mikrofibera jer neće ostavljati dlačice. Brisanje zavisi od zaprljanosti. Najbolje je da ih prvo prebrišete vodom u koju ste dodali neki deterdžen (recimo onaj za sudove), koji će brzo i lako ukolniti i masnoću i sa roletni i venecijanera u kuhinji. 

3. Ispiranje

Nakon što ste temeljno oprali sapunicom sledi ispiranje običnom vodom. Vodite računa da dobro iscedite krpu da vam kapljice vode ne bi ostajale na venecijanerima i roletnama. Uklonite sve tragove sapunice jer ćete, u suprotnom, napraviti samo veće mrlje. Obavezno operite i isperite obe strane venecijanera koji su pravi magnet za prašinu.

4. Brisanje

Čistom i suvom mikrofiber krpom prebrišite roletne i venecijanere sa obe strane kako biste uklonili ostatke vode. Obavezno ih dobro osušite kako biste sprečili pojavu buđi. Ostavite spuštene roletne i venecijanere na suncu da bi ih sunčevi zraci dodatno osušili i ubili moguće bakterije. Roletne od vinila čistite na isti način, samo vodite računa o sredstvu za čišćenje koje koristite kako ih ne biste oštetili. 

Pixabay

Sirće razblažite sa vodom kako ne biste oštetili roletne i venecijanere prilikom čišćenja

Sredstva za čišćenje

Za čišćenje roletni i venecijanera mogu se koristi brojna sredstva, samo proverite na manjoj površini kako deluju na materijal od čega su i one napravljene da biste izbegli oštećenja. Dobra opcija je tečnost za sudove koja će ukloniti i najupornije fleke i masnoću.

Ako ste zagovornik prirodnih sredstava, onda je obično alkoholno sirće najbolja opcija. Razblažite ga vodom kako kiselina ne bi izgrizla materijal. Na sličan način može da se koristi i soda bikarbona, posebno za bele roletne i venecijanere, koji će nakon čišćenja zablistati kao da su novi. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)