PREČICAMA DO PERFEKCIJE

ZA TREN OKA: Postanite superheroj svog doma uz OVIH 13 caka za lakše čišćenje!

Čuveni doktor Haus je jednom prilikom rekao: "Radi pametno, a ne naporno." I mi se se time slažemo, barem kada su kućni poslovi u pitanju. Donosimo vam trikove koji će vam uštedeti vreme i novac, osigurati savršeno čist dom i vratiti osmeh na lice.

28.01.2022 15:13

ZA TREN OKA: Postanite superheroj svog doma uz OVIH 13 caka za lakše čišćenje!
unsplash.com

Ukoliko se pribojavate svog slobodnog dana jer znate da vas tokom njega očekuje maraton kućnih poslova, mi vas razumemo. I upravo zato, portal Srećna Republika vam predstavlja 13 prečica i saveta koji će vam pomoći da kuću sredite dok kažete "keks". 

Očistite masnu rešetku rerne za tren oka. U posudu za led sipajte deterdžent za sudove, zaledite ga i kada očvrsne vadite kockicu po kockicu i njima protrljajte zamašćene rešetke. Videćete, prljavština će samo da sklizne.

Presecite limun na pola i i tom polovinom protrljajte glavu slavine. Kiselina koja se nalazi u soku limuna i limete je odlična za otklanjanje nagomilane masnoće i kamenca.

Ako ste do sada koristili okruglu četku za toalet, pripremite se da budete šokirani. Naime, koliko god vi čistili wc šolju, u naborima iz kojih se izliva voda kao i u njenim ostalim zavučenim delovima se skriva prljavština i buđ. Umesto okrugle i pufnaste četke sa čekinjama, odlučite se za pljosnatu i silikonsku, jer je mnogo savitljivija, pa će zato posao čišćenja obaviti mnogo efikasnije i temeljnije.

Guma za otpušavanje odvoda je relikvija prošlosti, pa se slobodno možete rastati od ovog kućnog rekvizita koji za sobom često ostavlja ružne crne krugove nakon upotrebe. U suvi slivnik sipajte veću količinu sode bikarbone, koja bi trebalo da prekrije odvod i prostor oko njega. Preko toga prelijte sirće i smesa će odmah početi da peni. Kada se pena sasvim povuče nakon par minuta, isperite odvod ključalom vodom i nakon toga u njega sipajte sredstvo za dezinfekciju. Alkohol u njemu će osušiti vlagu, ukloniti neprijatne mirise i sprečiti masnoću da se tako lako lepi za odvod i izaziva začepljenja.

Ako živite u malom prostoru, imate prazan zid na koji ne znate šta da okačite a zelite da vizuelno povećate dnevnu sobu, sledeći trik je relativno jeftin i jako efektan. Kupite 12 identičnih ramova za sliku, čija veličina će zavisiti od dimenzija zida. Na zidu označite gde ćete ih okačiti, trebaće vam 3 reda ramova i 4 kolone, svaki red se sastoji od niza od 4 rama koji su okačeni jedan pored drugog. Kupite veće ogledalo ili iskoristite neko koje već imate i zamolite stakloresca da ga iseče na dimenzije vaših ramova. Stavite ogledala u ram, kao što biste fotografiju i okačite ih. Dobićete impresivni stakleni zid koji će zbog igre svetla i refleksije učiniti da vaša dnevna soba deluje barem duplo veće.

Za brisanje podova, poslužite se sledećim trikom. Kako ne biste stalno morali da praznite i ponovo punite ogromnu kantu koja ide uz vaš džoger ili mop, kupite veliku saksiju bez rupa na dnu. Postavite je u slobodni deo kante, napunite je vrelom vodom i sredstvom za čišćenje podova po izboru i bacite se na posao. Na ovaj način ćete sebi olakšati rad, jer ćete po potrebi menjati samo vodu iz saksije kada se zaprlja ali i osigurati da brišete podove isključivo čistom vodom, jer će se ona prljava cediti direktno u kantu ali ne i u saksiju.

Plastične činije sa poklopcem su prava noćna mora za pranje, posebno ako ste u njima držali nešto masno. Koliko god da ribate, uvek vam se čini da sloj prljavštine ostaje na njima. Do sada, barem. Od danas, u rukavu ćete imati trik koji će vas tih muka rešiti. Zaprljanu plastičnu činiju stavite u sudoperu, u nju sipajte tečnost za pranje sudova i preko nje stavite suv kuhinjski ubrus. Prelijte preko njega vrelu vodu, poklopite činiju i dobro je protresite. Na taj način će se nagomilana masnoća odvojiti sa zidova činije, poklopca i njegovih udubljenja i umesto da se ponovo zalepi za njih u dodiru sa hladnom vodom, zalepiće se za ubrus, koji će je upiti, kao što to radi prilikom brisanja. Nakom toga izbacite prljavu tečnost i mokri masni ubrus iz posude, bacite ga u korpu za smeće a činiju i poklopac jednostavno isperite.

Drage dame, ne biste nam verovale koliko se masnoće i prljavštine zadržava na četkama i češljevima. Ako vam se kosa brže zaprlja ili ste sklone peruti, bićete nam zahvalne za ovaj trik. Zapušite lavabo, stavite u njega svoje četke i češljeve, pospite pozamašnu količinu sode bikarbone preko njih, naspite vruću vodu i u to dodajte vaš standardni šampon za kosu. Potopite četke i ostavite ih da odstoje u vodi oko sat vremena. Nagomilane dlake i masnoća će samo skliznuti i zadržati se u vodi a vaš alat za stilizovanje će biti čist i mirišljav.

Kuhinja se najlakše i najbrže zaprlja a zbog prirode fleka koje se u njoj gomilaju, najsporije se čisti. Ukoliko imate rernu na vruć vazduh, znate koliko lako ona može da se zaprlja, čak i ako u njoj ne koristite ulje ili mast. Sami ostaci hrane tokom pečenja ostaju zaglavljeni u komori, koja je često previše kabasta da stane u sudoperu a ne smete je prati u mašini za sudove. Zato vam nudimo genijalan trik. U komoru rerne sipajte tečnost za sudove i vodu. Ostavite i rešetku unutra. Vratite komoru nazad u aparat i navijte ga da zagreva vodu tri minuta na temperaturi od 200 stepeni. Kada završi, samo izbacite prljavu vodu, isperite komoru i rešetku i obrištite ubrusom ili suvom kuhinjskom krpom.

Ukoliko želite da svoje goste zadivite prelepo aranžiranim predjelom, mi smo tu da vam damo ideju. Uzmite čašu za šampanjac i preko ivice iste naslažite trajnu kobasicu i kulen tako da se listići preklapaju i formiraju cvet. Kada napravite pun krug, skinite suhomesnato sa čaše i prebacite na tanjir i uz minimum truda dobijate divnu jestivu dekoraciju.

Ako mučite muku sa pranjem belog veša koji vremenom požuti ili posivi, imamo savršenu caku za vas. Kada sledeći put budete prali beli veš, u bubanj stavite i jedan beli peškirić za lice natopljen tečnošću za pranje sudova. Ovaj deterdžent ima jaču moć odmašćivanja nego onaj koji koristite za pranje rublja i kada izvadite veš nakon pranja, zadiviće vas njegova čistoća i belina.

Sudopera vam je prepuna tragova sapunice i fleka? Nema problema. Napravite pastu od sode bikarbone i tečnosti za sudove, uzmite četku za farbanje, umočite je u mešanivu i njome premažite sudoperu, slavinu i prostor za ceđenje sudova. Kada ste to uradili, uzmite polovinu limuna i njome istrljajte sve premazane površine. Nakon što sve isperete i obrišete, vaša kuhinja će zablistati.

Za kraj, ako želite da vaša kuća miriše nakon čišćenja, ali ne na hemikalije, napravite sami svoje višenamensko sredstvo za sve površine. U teglu sa prijanjajućim poklopcem stavite narandžu isečenu na kolutove pa preko nje naspite belo alkoholno sirće dok ne napunite teglu, koju ćete zatim čvrsto zatvoriti. Ostavite ovu mešavinu da odstoji od jedne do tri nedelje, na dnevnom svetlu i sobnoj temperaturi. Nakon toga, mešavinu procedite cediljkom ili jako zategnutom gazom i tečnost prespite u bocu sa raspršivačem. Vaše sredstvo je spremno a sve što očistite u kući će biti besprekorno i mirisaće božanstveno.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)